Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Microsporum Canis

Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak bu içeriğimizde siz değerli evcil hayvan sahiplerine Microsporum Canis hakkında her yönü ile temel bilgileri aktaracağız. Son derece özel, uzmanlık ve bilgi gerektiren bir konudur.

Microsporum Canis Nedir?

Microsporum canis kedilerde ve köpeklerde derilerinin üzerinde olan, ölü katmanlarını tamamı ile enfekte eden Ascomycota filumunda olan aseksüel ve patojenik bir mantar türüdür. Bu mantar türünün tüm dünya çapında dağılımı mevcuttur. Kısaca bir tür mantar enfeksiyonu olarak tanımlamak da mümkündür. 7 günlük gelişiminden sonra sarı ve tüylü bir görünüme ulaşır. İlk defa 1902 senesinde kayıtlara geçmiş olup çok değişik türleri olan bir mantardır. Microsporum Canis çok kolay koloni biçimde çoğalır.

Microsporum Sp Nedir?

Şimdi de Microsporum Sp nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise Microsporum cinsinden kedi ve köpeklerin derisinin üst kısmında görülen bir mantar türüdür.  Bu biçimde de adlandırılır. Zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse hiç istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Köpeklerde Microsporum Canis

Köpeklerde Microsporum Canis tıpkı kedilerde olduğu özellikle evcilleştirilmiş olan köpeklerde sıklıkla görülebilir. Leylek Veteriner kliniğimize sıklıkla bu sorunu yaşayan hayvanseverlerden gelenler olur. Elbette sokakta yaşayan köpekler için de mantar enfeksiyonu sorunu ortaya çıkabilen bir durumdur. 

Semptom olarak bakıldığında en temel mantar enfeksiyonun belirtileri arasında köpeğin sorun yaşanan bölgede kızarıklık, tüy dökülmesi ve cilt yüzeyinde kaşınma ve kabuklanma görülür. Ayrıca hastalık ilerledikçe belirtiler şiddetlenir. Kepeklenme de bir diğer belirtiler arasında yer alır.

Kedilerde Microsporum Canis

Kedilerde Microsporum Canis köpeklere göre daha sıklıkla görülür.  Microsporum Canis benzer diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi hayvanın bağışıklık sisteminin yavaşlamasına bağlı olarak ortaya çıkar. O yüzden gerek kedilerin gerek köpeklerin yaşadığı ortama, beslenmesine, hijyen ve temizliğine son derece dikkat edilmesi son derece büyük önem arz eder. 

Eğer kedi ya da köpek uzun bir süre bir başka hastalık sebebi ile immunsüpresif ilaç ya da antibiyotik kullandıysa yine bu sorun kolayca görülebilir. Ayrıca hayvanlara birbirinden rahatlıkla bulaşabildiği gibi topraktan ve tüy kontemine olan eşyalardan rahatlıkla bulaşır. Kedilerde sıklıkla görülen mantar enfeksiyonudur. Bağışıklık sistemi son derece güçlü olan kedilerde bile görülme sıklığı %15-30.4 değerindedir. Köpeklerde ise bu oran %18.4-75 biçimindedir. Yani oran köpeklerde daha düşüktür. 

Köpeklerden de kedilere kolayca bulaşır. Kedilerde mantar enfeksiyonun belirtileri arasında tıpkı köpeklerde olduğu tüylerde dökülmesi, kabuklanma, deri yüzeyinde kızarıklık ve kabuklanma biçimindedir. En sık olarak tırnak ve saç köklerinde görülse de diğer bölgelerde de görülebilir. Microsporum Canis fungal tarzda bir organizma olduğu için bulaşıcı yönü son derece güçlüdür.

Microsporum Canis İnsana Bulaşır Mı?

Microsporum Canis insana bulaşır mı sorusuna şöyle yanıt verilebilir: Yapılan bilimsel araştırmaların da gösterdiği üzere Microsporum Canis gerek kedilerden, gerek köpeklerden kişinin bağışıklık sistemi son derece güçlü bile olsa kimi zaman kolaylıkla hastalığın şiddeti ne olursa olsun kolayca bulaşabilir. 

O yüzden bilhassa evlerinde hayvan besleyenlerin dikkatli olması ve sokak hayvanlarını severken de kontrollü davranmalarında fayda vardır. Çünkü insana bulaşması durumunda insanlarda da farklı sağlık sorunlarına yol açar ve ayrı bir tedavi süreci başlar.

Microsproum Tedavisi

Microsporum Canis tedavisi için nihai karar verilmeden önce tam tanı konulması için önce bir takım tetkikler yapılır. Bunlardan bir tanesi elbette gözle kontroldür. Fiziksel muayene de veteriner hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilir. Kimi zaman bunlar tam teşhis için yeterli gelmeyebilir. Bu durumda veteriner hekimlerimiz emin olmak adına deride kazıma yapılabilirler. Yapılan bu kazıma sonrası mikroskobik inceleme yapılır. Burada nihai sonuç alınabilir. 

Bir diğer teşhis koyma yöntemi ise mantar besi yerlerinin kullanılarak hastalığın pozitif olup olmadığının araştırılmasıdır. Tam tanı konulduktan sonra uygulanan tedavi yöntemlerinin başında lokal ya da sistemik türde olan antifungallar uygulanır. Süreçte kontrollü ve disiplinli tedavi süreci son derece önem arz eder. 

Hastalığın aşırı şiddetli olması halinde ise, itrakonazol, griseofulvin ya da terbinafinle sistematik bir tedavi süreci başlatılır. Tedavi sürecinde erken teşhis aynı zamanda erken iyileşme anlamına gelen bir olgudur. O yüzden kedi ve köpek sahipleri kafalarında en ufak bir soru işareti olduğu zaman bizimle iletişime geçebilirler. Bizler kesintisiz olarak sizlerle olmanın ve sizlere yardım etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Alanında uzman, etik değerlere bağlı veteriner hekimlerimiz ile çalışıyoruz.

Microsporum Canis Aşısı tedavide uygulanan yöntemlerden bir diğeridir. Kliniğimizde bulunan veterinerler tarafından gerek kedilerde gerekse köpeklerde üstte belirtilen tetkikler ve muayene sonrasında gerekli görülmesi durumunda Microsporum Canis aşısı uygulanır. 

Uygulama, kliniğimizde son derece hijyenik bir ortamda veterinerlerimiz tarafından reçete edildikten sonra gerçekleştirilir. Toplam uygulanacak olan doz bazı durumlarda değişiklik gösterebilse de genellikle 2 doz olarak yapılır. Eğer sonuç alınırsa tekrarlanmasına gerek kalmaz.

Kliniğimiz en doğru kararı veren ve sevdiğiniz hayvanı kısa sürede eski sağlığına kavuşturan güvenle geleceğiniz bir adrestir.

Faydalı Linkler:

Microsporum Canis İçeriği