Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde İç Dış Parazit Damlası

Kedileri etkileyebilecek çeşitli parazitler vardır ve bu parazitler için kedilerde iç dış parazit damlası kullanılabilmektedir.  Bu içerikte kedilerde parazitler hakkında bilmeniz gerekenlere ve Leylek Veteriner Kliniği’mizden hizmet alabileceğinize değindik.

Kediler biz insanlar için her zaman sevimli olan canlılardan biri olmuştur. Evimize huzur ve mutluluk getirebilen bu minik dostlarımız, zaman zaman onları ciddi boyutlarda rahatsız edebilecek çeşitli parazitlere maruz kalabiliyorlar. Fakat bu gözünüzü korkutmasın! İyi bir bakım ve tedavi ile kediniz eski neşe dolu sağlığına kavuşabilir. 

Kediniz parazitlere maruz kaldıysa, bunun için iç ve dış parazit damlası önerilebilmektedir. Fakat bu ilaçları veteriner hekimin kedinize uygulaması gerekmektedir. Herhangi bir şekilde ilaç ya da ilaç dışı ürün temin ederek kedinize parazit tedavisi amacıyla vermeyiniz.

Kedilerde İç Dış Parazit Damlası Yan Etkileri

Kediniz bir çeşit parazite maruz kaldıysa, bunun damla yolu ile tedavisi olabilmektedir. Fakat unutmamak gerekir ki; kedilerde iç dış parazit damlası yan etkileri olabilmektedir. 

Kedilerde iç ve dış parazit damlası yan etkileri;

  • Kedinizde halsizlik olabilir.
  • Kedinizde uyuşukluk olabilir.
  • Kedinizde iştah kaybı olabilir.
  • Kediniz kusma durumu yaşayabilir.
  • Kediniz ishal olabilir.
  • Kedinizde kullanılan bölgede kızarıklık ve şişlik olabilir.
  • Kediniz belli belirsiz topallayabilir.
  • Kedinizin cildinde ve derisinde döküntü yaşanabilir.

Bu belirtileri yaşamanız halinde en kısa sürede veteriner kliniğimizi ziyaret edebilir ve kediniz için gerekli tedaviyi alabilirsiniz. Parazitler kedinizin sağlığını tehdit eder. Parazitler diğer patojenleri taşıyabilir veya hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle düzenli ve etkili parazit kontrolü gereklidir.

Kedilerde iç ve dış parazit ilacı olarak birçok ilaç ve ilaç dışı ürünler vardır ve bunlar doğru uygulandığı takdirde belirli oranda iyileşme sağlayabilmektedir. İç ve dış parazit damlaların etkin maddeleri genellikle imidacloprid, selamectin ve permethrin olmaktadır. 

Veteriner hekimimiz kedinizi muayene ettikten sonra sizin için en uygun ilacı reçete edecektir. Veteriner hekimimizin önermediği veya reçete etmediği bir ilacı veya ilaç dışı ürünü lütfen almayınız ve kullanmayınız. Özellikle ilaç dışı ürünler olarak pire ve kenelere karşı noktasal preparatlar veya istilayı önleyen tasmalar şeklinde özel ilaçlar vardır. Bunları hekimimiz tavsiyesi ve önerisi olmadan almayınız.

Kedilerde iç dış parazit aşısı damla olarak kullanımı çok yaygındır. İç parazit tedavisi genellikle aşı olarak uygulanırken, iç parazit tedavisi genellikle damla olarak uygulanmaktadır. Bazı durumlarda (veterinerimizin önerisi ile) iç parazit tedavisi için hap tedavisi de uygulanabilmektedir. Kedi İç Parazit Hapı konumuzu inceleyebilirsiniz.

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı

Kediler, özellikle yavru kediler sıklıkla çeşitli parazitlere maruz kalmaktadırlar. Özellikle dışarıya güvenli olmayan erişime sahip kediler sıklıkla parazitlerle temas eder, ancak evdeki kediler bile zararlılara karşı her zaman güvende değildir. 

Kedilerdeki parazitler genellikle bulaşıcı hastalıklar kadar yaşamı tehdit edici değildir, ancak insanlar ve hayvanlar için rahatsız edicidirler ve kesinlikle sağlık açısından risk oluştururlar; Neyse ki artık kedilerde parazitlere karşı etkili önleyici tedbirler mevcuttur ve bunun için kedilerde iç diş parazit aşısı yapılabilmektedir.

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?

Kedilerde iç dış parazit aşısı kaç ayda bir yapılır Leylek Veteriner kliniğimize gelen kedi sahiplerimizden sıklıkla sorulan bir sorudur. İç ve dış parazit uygulamaları birbirinden farklı değillerdir ve aynı sürelerde yapılabilirler.

Temel aşılama 8 haftalıkken başlayabilir, ardından yeterli aşı koruması sağlanana kadar birkaç haftada bir birkaç aşı yapılabilir. Aşı koruması, yıllık yeniden aşılamalarla yaşam boyunca korunur. Kedi aşı takviminin uygulanması oldukça önemlidir.

Kediler genellikle 1,5 aylık olduktan sonra aşıları yapılır ve 3 ayda bir tekrar edilir. Evde yaşayan kediniz de olsa, evde de maruz kalabilecekleri parazitler olduğu için aşıları aksatılmamalıdır. Bir diğer önemli soru ise; “Kedilerde iç dış parazit aşısı ne kadar sürede yapılır” yönündedir. Veteriner hekimimiz her 1 yaşını doldurmuş kedilerin 3 ayda bir iç ve dış parazit aşılarını yaptırmayı sıklıkla önermektedir.

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kedilerde iç dış parazit aşısı ne zaman yapılır diye kendinize sorduğunuzda, kediniz 1,5 aylık olduğunda aslında aşılama işlemi başlayabilmektedir ve her ay ayda bir tekrarlanabilmektedir. Parazit durumuna veya kedinizin beslenme durumuna göre bazen süre kısalabilmektedir. Parazit  durumuyla karşılaştığınız zaman, hiç vakit kaybetmeden kliniğimizi ziyaret etmelisiniz ve gerekli tedaviyi kısa sürede almalısınız.

Genellikle 1 yaşını dolduran bir kedinin her ay ayda bir iç ve dış parazit aşılarını olması gerekmektedir. 

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Neden Yapılır?

Kedilerde iç dış parazit aşısı neden yapılır diye bir soru duyduğunuzda veya kendinize sorduğunuzda bilmelisiniz ki; kedinizin sağlığı söz konusu olmaktadır. Evde yaşayan veya dışarıda baktığınız bir kedi olsun, her zaman çeşitli parazitlere maruz kalma durumu söz konusu olmaktadır. Kedilerin de biz insanlar gibi bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve çeşitli hastalıklara karşı korunması son derece önemlidir. 

Aynı zamanda virüslere karşı antikor da üretebilmesi gerekmektedir, bu nedenle kedilerin aşı olması gerekmektedir. Aşılar kedinizin bağışıklık sisteminin bir enfeksiyon türü ile tanışmasını sağlamaktadır ve bu sayede antikorlar üretilir. Bu antikorlar ise var olan virüsü yok eder. Aşı olmadığı takdirde kedileriniz var olan tüm virüslere karşı savunmasız olacaktır. Bu da kedinizin kolay hastalanmasına ve hastalık ile savaşamamasına sebep olur. Bu parazitlerin gözle görülür olmadığını da düşünürsek, kedinize bulaşmaları son derece kolay olduğu için, aşılar mutlaka vaktinde yaptırılmalıdır.

Kediniz hem iç hem dış parazitlere maruz kaldığında ve bunların gerekli tedavisi yapılmadığında; kedinizin mide, bağırsak, karaciğer ve diğer hayati organlarında ciddi hasarlara neden olabilir çünkü bu parazitler bu organlara tutunmaktadırlar. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına mutlaka iç ve dış parazit aşıları sürekli takip edilmelidir ve ihmal edilmemelidir. Bu takibi ve tedaviyi gönül rahatlığı ile veteriner hekimimizle beraber yürütebilirsiniz.Kedi sahipleri kedilerine hep bağlı olmaktadırlar ve onlar için daima en iyisini istemektedirler. Bu nedenle Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak daima siz ve sevimli dostunuzun yanındayız. Her türlü sağlık sorunu, muayene ve kontrol için bizimle iletişime geçebilir ve bir randevu oluşturabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde İç Dış Parazit Damlası İçeriği