Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Göz Hastalıkları

Kediler, etkileyici gözleriyle bilinirler, adeta bu güzel gözlerin aleyhine bir konu gibi kedilerde göz hastalıkları oldukça yaygındır. Kedi dostlarımız doğal olarak meraklı canlılardır ve bir şeyleri keşfetmeyi çok severler. Bu yüzden başlarına sık sık dert açmaları da sahipleri açısından pek şaşırtıcı olmamaktadır. 

Kedilerin problem yaşadığı alanlardan biri de gözleridir, göz hastalıklarına yol açabilecek pek çok virüs ve hastalığın yanı sıra genetik yatkınlık da bu tür durumlara sebebiyet verebilir.

Kedilerde Göz Hastalıkları Belirtileri

Kedi dostlarımız göz hastalıklarından muzdarip olduklarında bazı belirtiler geliştirirler. Kedilerde göz hastalıkları belirtileri ise şu şekildedir:

  • Kedinin sürekli olarak veya belirli zamanlarda gözlerini kısması, kapalı tutması hali.
  • Kedinin bir gözünün diğerine göre küçülmesi.
  • Gözlerde sarı, yeşil akıntı oluşması.
  • Kedinin gözlerinin ön kısmında perde benzeri bir tabakanın varlığı.
  • Göz renginin bulanık görünmesi.
  • Gözlerde çapaklanma ve iltihap durumu.
  • Gözlerde ve gözün alt bölümünde kızarıklık.
  • Kedinin göz kapaklarının renginin değişmesi ya da göz kapaklarında doku oluşması.
  • Çok fazla gözyaşı üretimi.
  • Üçüncü göz kapağının görülebilir olması.
  • Görme kabiliyetinin kötüleşmesi veya yok olması.

Kedilerde göz hastalıkları oldukça çeşitlidir. Bunlar arasında en yaygın olanları:

Kedilerde Göz Enfeksiyonu

Kedilerin sık olarak yaşadığı problemlerden olan kedilerde göz enfeksiyonu, kedinin göz kapağının iç kısmını ve göz küresinin dış alanını kaplayan ince mukoza zarının iltihaplanması halidir. 

Kedinin gözlerinde akıntı, kızarıklık, şaşılık gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Kediler göz enfeksiyonlarını genel olarak birbirlerinden kaparlar. Bakteriden kaynaklanan göz enfeksiyonu antibiyotik ile kontrol altına alınabilir. Ancak Herpes virüsü nedeniyle oluşan göz enfeksiyonunun tedavi süreci çok daha zordur.

Kedilerde Blefarit

Kedilerde göz hastalıkları listesinde blefarit de var. Bu sağlık sorunu kedinin göz kapaklarının iltihaplanması ile karakterizedir. Özellikle de belirgin yüz hatlarına sahip olan cinslerde çok daha yaygındır. Bu nedenle Himalaya ve İran kedilerinde blefarit görülme ihtimali daha fazladır. Kedilerde blefarit, tümörler, doğum anomalileri, alerjik reaksiyonlar, inflamatuar sorunlar ve enfeksiyonlar nedeni ile oluşabilir.

Bu hastalığın tedavisinde çok yaygın seçenekler bulunur. Veteriner hekimlerimiz, kedinizin durumuna göre en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Blefarit rahatsızlığına sebebiyet veren durum ya da durumlar tedavi edildiği zaman, hastalık da kontrol altına alınabilecektir.

Kedilerde Katarakt

Kedilerde ender görülen rahatsızlıklardan biri de katarakt diyebiliriz. Kedilerde katarakt, özellikle de yaşı ilerleyen kedilerde yaygındır. Hayvanın görüş kabiliyetini olumsuz anlamda etkileyebilir ve kedi katarakt sorunu nedeni ile bulanık görmeye başlayabilir. Görüşün bozulması, bulanıklaşma ve ne yazık ki körlük, katarakttan dolayı ortaya çıkabilir.

Katarakt hastalığı, kedilerde göz yaralanması veya göz iltihabından dolayı oluşabilir. Ayrıca, insanlarda olduğu gibi kediler de genetik faktörlerden etkilenebilirler. Dolayısıyla genetikten ötürü kedinin katarakt hastalığına yakalanma riski de bulunur. Kedinin kataraktına neden olan faktörler veteriner hekim tarafından tespit edilir. Ardından hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir veya tamamen durdurulabilir. İhtiyaç duyulan tedavi tekniğine veteriner hekim karar verecektir. Veteriner hekimin uygun görmesi durumunda katarakt ameliyatı da yapılabilir.

Kedilerde Glokom

Kedilerde göz hastalıkları söz konusu olduğunda glokomdan da bahsedilir. Kedilerde glokom rahatsızlığı yaygın olarak görülür. Her yaştan ve cinsten kediyi etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Enfeksiyona ve iltihaplanmaya bağlı şekilde ortaya çıkar. Sağlıklı gözün içindeki sıvı, göz merceğinin arka bölümünden içeri ve dışarı olmak üzere hareket eder. Sıvının tıkanması durumunda ise göz içi basınç artış gösterir. Bu gelişme ise glokom hastalığı olarak isimlendirilir.

Kornea üzerinde bulutlu görünüm, görme yeteneğinin azalması, göz bebeğinin ışığa tepki vermemesi, göz bebeğinin genişlemesi ve göz kızarıklığı gibi gelişmeler, kedilerde glokomun belirtileri arasında yer alır. Ayrıca glokom körlüğe yol açabilir. Bundan dolayı kedinin acil veteriner muayenesinden geçmesi ve tedavi edilmesi çok önemlidir.

Kedilerde Kornea Ülseri

Kedinin göz hastalıklarından etkilenmesi farklı belirtilerle kendini gösterir. Kedilerde kornea ülseri belirtileri arasında gözlerde kanlanma, sulanma, iltihaplanma yanı sıra enfeksiyon şeklindedir. Derinleşmeyen ülser, ilaçla tedavi edilebilir. Hangi ilacın uygun olduğunu veteriner hekim belirleyecektir. Derinleşen ülser durumunda ise ameliyat kaçınılmaz olacaktır.

Kedi Göz Akıntısı

Kedilerin gözlerinde birçok nedenden kaynaklı akıntılar görülebilir. Kedi göz akıntısı ağırlıklı olarak evcil hayvanın gözüne toz kaçması, soğuk algınlığı ve alerji nedeniyle oluşabilir. Bu durum ayrıca kedilerde göz hastalıkları belirtileri arasındadır. Ancak hangi hastalık nedeniyle ortaya çıktığını veteriner tespit edecektir.

Kedi Konjonktivit

Kedileri sık olarak etkileyen hastalıklardan biri de kedi konjonktivit olur. Genel olarak bu hastalık, bakteriyel enfeksiyon veya virüs kaynaklı bir üst solunum yolu rahatsızlığı sonucunda görülür. Bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden kediden kediye hızla yayılabilir. Fakat kediden insanlara geçmez. En önemli belirtisi ise göz akıntısı olur. Gözlerde kızarma da konjonktivit belirtileri arasında yer alır.

Kedi Göz Hastalıkları Tedavisi

Kedi göz hastalıkları tedavisi veteriner hekimler tarafından özenle yapılan tüm tedaviler arasında en çok öne çıkanlardan birisidir. Veteriner hekim, kedinizin problemine neyin sebep olduğunu çözecek ve uygun bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Kedinin kolayca iyileşmesini sağlamak adına veteriner hekimlerimiz, tedaviyi çeşitli ilaçlarla ve göz damlaları ile destekleyebilirler.

Kedi göz hastalıkları tedavisi, kedinin sahip olduğu sağlık problemine göre değişiklik gösterir. Genel olarak tedavi süreci hastalığa göre değişmekle beraber, ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların kullanımını içerir. Kedilerde göz hastalıkları eğer ki cerrahi müdahale gerektiriyor ise ameliyat yapılabilir.

Kedinizin gözlerinde problem var ise ilk olarak Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak sizlere hizmet vermeye hazırız, bizi arayabilir ve yol tarifi alarak kliniğimize gelebilirsiniz.Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak Maltepe, Küçükyalı’da 7/24 Açık Acil Nöbetçi Veteriner olarak hizmet veriyoruz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Göz Hastalıkları İçeriği