Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedi bağırsak hastalıkları

Kedi Bağırsak Hastalıkları

Memeli organizmalarda birbirine benzer bir vücut sistemi yer alırken, gıdaların emilimi ve atıkların uzaklaştırılması gastrointestinal sistem sayesinde sağlanır. Bu sistem içerisinde de en önemli bölüm birkaç farklı kısma ayrılan bağırsak bölümüdür. Bu önemli organ üzerinde de değişen faktörler değişen kedi bağırsak hastalıkları ile karşılaşılmasına neden olabilir.

Bağırsaklar, vücutta birçok işlevin belirlenmesi ve fonksiyonun yürütülmesi için çok önemli görevler üstlenen organlardır. Bu organ hangi gıdaların ne kadar miktarda emileceğini, hormon salgılarının nasıl sağlanabileceğini ve vücuttaki atıkların nasıl uzaklaştırılacağını belirleyen bir yapıya sahiptir. Kedilerde yanlış veya aşırı beslenme, toksik gıdalar tüketme veya dış faktörler ise kedi bağırsak hastalıkları oluşturabilir. Bu durumda da bağırsaklar bahsedilen görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmeyebilirler.

Bağırsaklar mide ile yani sindirim sistemi ile birlikte eş zamanlı çalışırken, boşaltım sisteminin ana kısmını oluştururlar. Bu kısımda bazen bakteriler, parazitler ya da virüsler nedeni ile bulaşıcı hastalıklar ve bazen de bir tıkanıklık ya da tümörler nedeni ile bulaşıcı olmayan hastalıklar görülebilir. Hastalıklar değişen türlere sahip olduğu gibi kedi bağırsak hastalıkları kısa başlıklar altında ayrı ayrı incelenebilir. 

Kedilerde İnflamatuar Bağırsak Hastalığı 

İBH şeklinde tıpta da bilinen ve insanlarda da görülebilen inflamatuar bağırsak hastalığı problemi, genel bir sindirim sistemi hastalığı olarak kedilerde de görülebilmektedir. Değişen türleri ve vücuttaki konumuna göre değişen boyutları bulunan kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı kalıcı belirtiler ve nedeni belirlenemeyen bir enflamasyon varlığı ile ortaya çıkmaktadır. 

İltihaplı bağırsak problemi kedilerde her cinsiyette, her ırkta ve her yaşta görülebilir. Fakat safkan kediler açısından daha yaygın olduğu da ifade edilebilir. Ortalama olarak kedilerde 7 yaşından itibaren belirtiler ortaya çıkarken, beraberinde karaciğer, pankreas ve ince bağırsakta da problemler görülebilir. Değişen birçok bağırsak hastalığı ile benzer belirtiler ortaya koyduğu için teşhisinde özellikle karın ultrasonu çok önemli bir yere sahip olurken, endoskop veya doku biyopsisi ile net teşhis sağlanabilir. 

Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı durumunda her kedinin bağışıklık sistemine, yaşına, kilosuna, beslenme düzenine, cinsiyetine veya ırkına bağlı olarak tedavi programı değişiklik gösterebilmektedir. Kediniz bu hastalıkta tedaviye çok hızlı veya çok geç yanıt verebileceği gibi belirtilerin ortaya çıkışı veya ilerleyişi de belirsizlik oluşturabilir. 

Kedilerde Yangılı Bağırsak Hastalığı 

Günümüzde nedeni halen belirlenmemiş olan kedilerde yangılı bağırsak hastalığı parazitler, besin alerjileri veya bakteriler nedeni ile kaynaklanabilmektedir. Bu neden ile hastalık idiyopatik yangılı bağırsak hastalığı şeklinde de ifade edilir. Temelinde ince bağırsak ya da kalın bağırsakta mukozanın bağışıklık sistemi tarafından üretilen yangılı hücreler ile çevrelenmesi yer almaktadır. Bu durum birçok farklı kronik sendrom ortaya çıkarabilmektedir. 

Çoğu zaman orta yaş hatta yaşlı kedilerde görülen fakat nadiren yavru kedilerde de görülen yangılı bağırsak hastalığında öncelikle fiziki muayene ile bağırsak duvarı kalınlaşması incelenir. Sonrasında laboratuvar testleri ve biyopsi de teşhis için çok büyük önem arz ederken, anüs yolu ile uygulanan endoskop kolona ulaşarak inceleme yapılmasını sağlar. Kedilerde hayat boyu sağlıklı bir ilerleyişi ve yaşantıyı kontrol etmek gayet mümkün olurken, özellikle bu hastalıkta tedaviyi etkinleştirebilmek için diyet programına çok yüksek özen göstermek gerekir. 

Kedilerde Bağırsak Tıkanması

Bağırsaklar sinirim sisteminin devamı niteliğinde gastrointestinal sisteminin en önemli bölgelerinden birisidir. Sindirim kanalı dışında yani boşaltım kanalında bağırsaklarda bir tıkanıklık oluşması ise en önemli kedi bağırsak hastalıkları arasında yer alır. Çünkü kedilerde bağırsak tıkanması vücudun tüm dengesinde etki oluşturabilen bir problemdir. 

Bağırsakların dış bölgesinde, bağırsak duvarlarının içinde veya bağırsak boşluğu gibi herhangi bir noktada oluşabilen bağırsak tıkanıklığı gıdaların ve sıvıların geçişine engel olabilir. Bu durum sindirim sistemine ve boşaltım sistemine zarar verirken, hayatı da tehdit edebilmektedir. Bu tıkanmaya neden olan durum ise bir tümör, yutulmuş bir yabancı cisim veya midedeki büyüme olabilmektedir. 

Bazen tam olarak ve bazen de kısmi olarak görülen kedilerde bağırsak tıkanıklığı fıtıklardan dolayı ortaya çıkan daralma ya da bağırsağın kendi kendine iç içe geçmesi ile de görülebilir. Detaylı bir inceleme ve faktörün tam olarak belirlenebilmesi için özellikle endoskop kullanılarak inceleme gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Çünkü net teşhis gerçekleştirilmediğinde, tıkanmanın neden kaynaklandığı ve nasıl bir düzeyde olduğu anlaşılmadan tedaviye başlanamaz. 

Kedilerde Kabızlık 

Kabızlık tek başına bir hastalık olarak görülebileceği gibi birçok faktörün ve hastalığın eşlikçisi olarak da ortaya çıkan bir bağırsak problemidir. Kolon ve rektum bölgesinde dışkının çıkış sağlamaması durumu olan kedilerde kabızlık genellikle yaşlı kedilerde görülür. Değişen hastalıklar bağlamında da bağırsak hareketliliği bulunmayan ya da karaciğer problem bulunan kedilerde ya da şişman kedilerde kabızlık yaşanabilir. 

Kedilerde İshal 

İshal ise kabızlık probleminin tam tersi olarak, dışkının aşırı sık ve sulu miktarda görülmesi problemidir. Normal bir kritere sahip olmayan kedilerde ishal bazen çok yoğun bazen de hafif bir şekilde görülebilmektedir. Tüketilen gıdalara, bağırsak hareketliliğine, yaşa veya diğer birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı hastalıklarda akut bir belirti olarak kısa sürede geçerken, bazı hastalıklar nedeni ile veya bizzat bir hastalık şeklinde kronik halde görülmesi mümkündür. 

Kedilerde Megacolon

Kolon, bağırsak kanalı anlamına gelirken; kedilerde megacolon problemi ise kolon çapındaki genişleme nedeni ile kalın bağırsağın artık daha az hareket kabiliyetine sahip olmasıdır. Bu durum genellikle kabızlık ile birlikte ortaya çıkarken, her zaman kabızlık kaynaklı olmayıp; orta yaşlı veya yaşlı kedilerde de idiyopatik bir şekilde görülebilir. Yıllarca devam edebilecek bu durum bazen birkaç gün içerisinde kendiliğinden de iyileşebilmektedir. 

Kedilerde Kalın Bağırsak İltihabı (Kolit) 

Kolit, kalın bağırsakta yaşanan iltihap olmak ile birlikte kolon iltihabı olarak da bilinir. Kolon bölgesinde su ve tuz dengesi sağlanırken, birçok besinin emilimi de gerçekleştirilir. Dışkı bir süre bu bölgede depolanırken, sağlıklı bakteriler bu bölgede yaşar. Ancak farklı hastalıklar, parazitler veya zararlı bakteriler kedilerde kalın bağırsak iltihabı oluşmasına neden olabilir. 

Kolit bazen kısa bir sürede iyileşebilen bazen de uzun süreli kronik bir hale gelebilen hastalıklar arasında yer alır. Kalın bağırsaktaki enflamasyon dışkıda zorlanma ve kanlı dışkı gibi problemler ortaya çıkarabilirken, net teşhis için fiziki muayene ve bazı gıdalar ile testler sağlanması gerekebilir. Ardından da endoskopi yapılması gereklidir. Özellikle inflamatuar bağırsak hastalığı problemlerinde kolit ile karşılaşma ihtimali de bulunmaktadır. 

Kedi Bağırsak Hastalıkları Belirtileri 

Bağırsak ile ilgili karşılaşılan birçok farklı hastalık beraberinde değişen belirtiler ortaya çıkarabilse de ortak bir bölgeden bahsedildiği için yine ortak semptomlar ile karşılaşılabilir.

kedi bağırsak hastalıkları belirtileri

Bu çerçevede kedi bağırsak hastalıkları belirtileri için ortak noktada en sık görülen belirtiler aşağıdaki şekildedir. 

  • İshal, kabızlık ve gaz gibi problemler
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştah kaybı ve kilo kaybı
  • Bağırsaklarda parazit, bakteri ya da diğer faktörlerin oluşturdukları enfeksiyonlar nedeni ile karın ağrıları 
  • Doymak bilmeyen iştah ve tüylerde bozulma
  • Uyuşukluk
  • Yüksek ya da düşük ateş
  • Dehidrasyon ve şok

Kedi Bağırsak Ameliyatı 

Bağırsaklardaki bazı problemler cerrahi operasyon yöntemi ile giderilebilecek bir yapıya sahiptir. Ancak kedi bağırsak ameliyatı her zaman bağırsak hastalıklarının çözümü olmamak ile birlikte bazı hastalıklarda ihtiyaç duyulabilir. Veteriner hekimlerimiz detaylı muayene sayesinde ve özellikle endoskopi ya da kolonoskopi gibi yöntemler sonrasında bir ameliyat ihtiyacı bulunmadığını belirler.

Örnek olarak biyopsi işlemleri bir nevi ameliyat anlamına gelirken, inflamatuar bağırsak hastalığı tedavi sürecinde yer alır. Yine kedi bağırsak ameliyatı örnek olarak değişen faktörler ile ortaya çıkan bağırsak tıkanıklığının giderilmesi, tümörlerin alınması veya kolon problemlerinin giderilmesi için kullanılır. 

Kedi Bağırsak Hastalığı Tedavisi 

Bağırsak problemlerinde tedavi için öncelikle detaylı muayene ve teşhis gerçekleştirilmesi ve sonrasında hastalığın türüne göre tedavi programı uygulanması gerekir. Birçok hastalıkta benzer bir şekilde sonuç ortaya koyabilen kedi bağırsak hastalığı tedavisi açısından da enfeksiyonları gideren antibiyotikler, susuzluğu ortadan kaldırabilecek sıvı desteği, yeni bir beslenme rejimi ve ağrı kesici ilaçlar yer alır. 

kedi bağırsak hastalıkları tedavisi

Bağırsak hastalıkları bazen akut bir şekilde gelişirken, kısa sürede ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bazı hastalıklar ise kronik bir yapıya ulaştığı için yıllar boyunca tedaviye devam etme ihtiyacı yer alır. Birçok hastalıkta ise kesin tedaviler elde edilmediği için özellikle belirtileri baskılayan ve hayat kalitesini arttıran yöntemler kullanılır. Kapsamlı ve sonuç odaklı bir şekilde doğru tedavi programının geliştirilmesi için de Leylek Vet Veteriner Kliniği desteğinden yararlanarak, veteriner hekimlerimizin deneyimleri sayesinde evcil dostlarınız için en iyiyi elde edebilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedi Bağırsak Hastalıkları İçeriği