Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedi Lösemi

Evcil hayvanlarımız, kısacık yaşamlarında bizlerle mutlu ve sevgi bir dolu bir yaşam geçirmek isterler. Bunun için sağlıklı olmaları da oldukça önemlidir. Gereken kontrolleri ve bakımları zamanında yapılmadığında çeşitli hastalıklarla karşılaşabilirler. Bunların bir kısmı tedavi edilebilen hastalıklar olduğu gibi bir kısmı da ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir. Kedi lösemi hastalığı da kedilerde görülen enfeksiyonlardan biridir.

Hastalıkların önüne geçmek her zaman kolay olmayabilir. Kedilerin nereden nasıl bir hastalık kapacağını anlamak zor olabilir. Bu yüzden burada kedilerin aşılarının yapılması oldukça önemlidir. Kedi lösemi hastalığı da bu önemli hastalıklardan biridir. Bir diğer adıyla FeLV ya da Feline Leukemia Virüs enfeksiyonu olarak bilinir. RNA içeren bir virüs olduğu için oldukça tehlikelidir. Kedi lösemi hastalığı, diğer kedilere de bulaşabilen ve oldukça kolay yayılabilen bir virüs içerir. Bu yüzden kedilerin diğer kediler ile ilişkilerini mümkün olduğunca engellemek önemli tedbirler arasında yer alır.

Kedi lösemi hastalığı, kedilerin tükürük bezlerinde, solunum kanallarında ya da kemik iliklerinde çoğalabilen tehlikeli bir virüs içerir. Bulaşması kediler arasında oldukça kolaydır. Direkt olarak bulaşırken anne kediden yavrularına süt yoluyla ya da hamilelikte de bulaşabilir. Kedi lösemi hastalığından korunmak için aşılar oldukça etkilidir. Bu sayede kedilerinizin hastalığa yakalanma ihtimalini daha aza indirebilirsiniz.

Kedi lösemi hastalığı, virüsün kedinin vücuduna girmesinden sonra çoğalmasıyla ilerler. Virüs kendi DNA’sını kedinin hücre DNA’sı ile birleştirir. Bunun sonucunda da kedilerin yaklaşık %20’sinde kötü huylu hücre artışı başlar. Çoğunluklu kedilerin bağışıklık sistemlerinin baskılanmasından dolayı da ölümle sonuçlanır. Kedi lösemi hastalığına yakalanan kedilerde ne yazık ki zaman zaman başka dokuları da etkileme görülebilir. Kedi lösemi virüsü bağışıklık sistemini zayıflattığı için başka hastalıkların ortaya çıkması ya da tekrarlaması da oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Kedi lösemi hastalığı, kediler arasında yaygın görülen hastalıklardan biri olsa da aşıları zorunlu değildir. Bu sebeple “isteğe bağlı” aşı sınıfına girer ancak buradaki “isteğe bağlı” kısmı yasal olarak zorunlu olmamasından kaynaklanır. Leylek Veteriner Kliniği olarak bizler, bu aşıların kedilerin yaşamları için oldukça önemli olduğunu biliyoruz ve bu yüzden bu aşıların yaptırılmasını öneriyoruz. Çünkü kedileriniz, lösemiye yakalandıktan sonra bilinen mevcutta herhangi bir tedavisi yoktur. Bu da çok sevdiğiniz sevimli dostlarınızın hayatlarının sonlanması anlamına gelir.

Kedi Lösemi Belirtileri

Kedilerde ne yazık ki sık rastlanan hastalıklar arasında yer alan lösemi, kediler arasında hızlı da bulaşabilir. Kedi lösemi hastalığı ne yazık ki tedavi edilemez bir hastalıktır. Bu yüzden en etkili yol ve kedileri korumanın tek çaresi aşılamadır. Ancak kediler için tamamen aşılar kesin korur denemez. Peki kedilerde lösemi olduğu nasıl anlaşılır ve en sık rastlanan kedi lösemi belirtileri nedir merak edenler için işte cevaplar…

  • Diş etlerinde solgun renk gözlenmesi,
  • İştah kaybı,
  • Su içmemek,
  • Tüy dökme ve tüylerinin görünümlerinin sağlıksızlaşması,
  • Zor nefes alma,
  • Kilo verme,
  • Ateş,
  • Kusma,
  • Üreme sorunları,
  • Ağızlarda ve gözlerde sarılık,
  • Lenflerde büyüme.

Kedi lösemi hastalığına yakalanan kedilerde en yaygın görülen belirtiler arasında yer alır. Ancak her kedide aynı düzeyde aynı belirti görülmez. Kedilerin bağışıklık sistemleri ya da sahip oldukları diğer hastalıklar kedilerde meydana gelebilecek lösemi hastalığının belirtilerini daha belirgin ya da daha gizli yapabilir. Aynı zamanda bu belirtiler bazen tek başına ortaya çıkabilir. Örneğin sadece lenflerde büyüme ortaya çıkabilir. Bu durum, kedi sahiplerinin gözünden kaçabilir ya da başka belirtiler olmadığı için ihmal edilebilir.

Kedilerinin lösemi belirtisi gösterdiğini düşünen kedi sahipleri, ihmal etmeden kedilerini kliniğimize getirmelidir. Düzeleceğini düşünmeleri ya da beklemeleri kedilerin daha kötü bir hale gelmesini engellemek gerekir. Bu sayede kediler kontrol altına alarak en azından başka kedilere de bulaşması engellenir. Her ne kadar tedavisi olmasa da kedilerin bu dönemi daha az acıyla atlatmaları ve diğer kedilere bulaştırmamaları sağlanır.

Kedilerin bağışıklık sistemlerinin ne kadar güçlü olduğuna yönelik de kedi lösemi belirtileri değişir. Eğer kedinin bağışıklık sistemi güçlüyse, hastalığın artık son aşamasında belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak daha düşük bağışıklık sistemine sahip olan kedilerde belirtiler çok daha önce ortaya çıkabilir. Bu yüzden herhangi bir belirtiyi fark eder etmez kliniğimize getirmeniz gerekir. Bu belirtileri fark etmeseniz bile kedilerinize düzenli olarak kontroller yaptırmanız gerekir. Bu, henüz ortaya çıkmamış belirtileri erken fark etmeyi de sağlar. Kedi lösemi ne yazık ki tedavisi olmayan ve giderek belirtileri şiddetlenerek kedilere zarar veren hastalıklardan biridir. Bu yüzden tedbir, oldukça önemlidir.

Kedilere yapılan lösemi aşısı, kedilerin hayatları için son derece önemlidir. Bu yüzden kedilerin lösemi yapılması uygun olan yaşa geldiklerinde aşılarının yaptırılması gerekir. Aynı zamanda başka kedilerle bir araya geldiğinde, tedbir alınması gerekir. Kedi lösemi aşısı yaptıran kedilerin, yaptırmayanlara göre bu hastalığa yakalanma ihtimali daha az olduğu görülmüştür.

Kedinizde yukarıda belirtilen lösemi belirtilerinden bir ya da birkaçının olduğunu düşünüyorsanız ihmal etmeden deneyimli hekimlerimiz tarafından muayene hizmeti almanızda fayda olacaktır. Bu kedileriniz daha az acı çekmesini ve diğer kedilere bulaş ihtimalini azaltması açısından da oldukça önemli tedbirlerden biridir.

Kedi Lösemi Tedavisi

Kedisi olan birçok hayvan sever, kedilerinin lösemi olmasından korkar. Birçoğunun aklında ise kedi lösemi tedavisi olup olmadığıdır. Kedilerin lösemi tedavisinden çok, öncesinde korunmalarını sağlamak daha önemlidir. Çünkü ne yazık ki kedi lösemi hastalığının günümüzde bilinen herhangi bir tedavisi yoktur. Bu yüzden kedilerin kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve bakımlarının ihmal edilmemesi oldukça önemlidir.

Kedi lösemi hastalığının kedilerinizde görülmemesi ya da en azından görülme riskinin azaltılması için yapılması gereken kedilerin aşılarının yapılmasıdır. Kedi lösemi aşısı bu yüzden oldukça önemlidir. Kedi lösemi hastalığı, kediler arasında bulaşan bir hastalıktır. Kedilerden insanlara ya da köpeklere bulaşmaz. 

Lösemi bulaşmasını engellemek için aşı haricinde kedilerin dışarı çıkmasının engellenmesi gerekir ki bu da gerçekçi bir koruma yöntemi değildir. Neticede evcil kediler de sürekli olarak dışarı çıkabilir farklı kedilerle temas kurabilirler. Bu sebeple kedi lösemi aşısının ihmal edilmemesi gerekir. Kedi Lösemi Aşısı sayfamızı ziyaret ederek aşı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kedi sahipleri, kedi lösemi aşısı yaptıracakları zaman fiyatlarını da merak ederler. Zorunlu aşılar arasında yer almasa da bu aşıların yaptırılması oldukça önemlidir. Kedi lösemi aşısı fiyat bilgisi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Kedilerinizin sağlıklı bir hayatının olması ve ortalama 15 yıllık hayatlarında sizinle mutlu bir hayatlarının olması için onların sağlıklarını önemsemek gerekir. Bu yüzden lösemi aşısı da ihmal edilmemesi gereken bir aşıdır. Aşıların zamanında yapılması ve kedilerin düzenli kontrollerinin yaptırılması oldukça önemlidir. Bu yüzden kedileriniz için mutlu bir hayat sağlamak ve onların sağlıklı bir yaşam sürmesi için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelebilirsiniz. Profesyonel ve tecrübeli hekimlerimizden sevimli dostlarınız için hizmet alabilirsiniz. Kliniğimize gelerek siz de kedilerinizin rutin kontrollerini yaptırabilir, lösemi aşısı başta olmak üzere aşı hizmetleri alabilir ve hastalıklarında tedavilerini yaptırabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Lösemi İçeriği