Kedilerin muzdarip oldukları hastalıklardan biri de kedi soğuk algınlığı olur. Soğuk algınlığı problemi sadece insanlara özgü değildir. Kediler ve köpekler de bu hastalığa yakalanabilirler. Bu tür bir rahatsızlıkta belirtilerin fark edilmesi ve kedinin hızlıca tedaviye alınması önemlidir.
Kedilerde üşütme sonucunda soğuk algınlığı ortaya çıkmaktadır. Her yaştan kedide görülebilen bu sağlık problemi, eğer tedavi edilmezse çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca kedi soğuk algınlığı, özel ırk kediler, yavru kediler ve aşılanmamış kedilerde daha sık görülür. Göz, ağız ve burun akıntısı yoluyla kediden kediye bulaşabilir. Kirli su ve yemek kapları da rahatsızlığın yayılmasında etkili olmaktadır.
Kediler de insanlar gibi üst solunum yolu virüslerinden etkilenen canlılardır. Aşı ve hijyen, virüslere karşı etkili şekilde koruma oluşturmaktadır. Kedi dostlarımız, temas ettikleri diğer kedilerden ve hijyeni sağlanmamış ortamlarda virüs kaparak hasta olabilirler. Kimi zaman nezle olarak isimlendirilen soğuk algınlığı problemi, bilinenin aksine soğuktan veya ıslanmaktan değil, bazı virüs ve bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyondur.
Genel olarak griple karıştırılan soğuk algınlığı hastalığına bazı patojenler yol açar. Kedi Herpes virüsü ve calicivirüs, soğuk algınlığına sebep olan en yaygın iki etken olarak bilinir. Kedi soğuk algınlığı durumunda veteriner desteği almak çok önemlidir. Veteriner hekim, kedinin semptomlarını inceleyecek ve gereken tedavi planına geçecektir. Bu sayede kedinin sağlığına daha hızlı şekilde kavuşmasını mümkün hale gelecektir.
Kedi Soğuk Algınlığı Belirtileri
Kedi soğuk algınlığı belirtileri çeşitlidir. Soğuk algınlığına yakalanan kedilerin uyuşukluk, ateş, burunda akıntı, gözlerde akıntı, hapşırma, öksürme gibi belirtileri mevcut olabilir. Pek çok kedi için belirtiler ortalama 7-10 gün sürer. Kimi kediler ikincil bir bakteriyel enfeksiyon ya da pnömoni gibi komplikasyonlar yaşayabilirler. Bu gelişme ise burunda ve gözlerde sarı-yeşil akıntıyı beraberinde getirir. Ayrıca kediniz koklama ve tatma konusunda tıkanıklık yaşayabilir. Durum böyle olunca kediler mama yemeyi de reddedebilir. Kedi soğuk algınlığının belirtileri şunları içerir:
- Gözlerde akıntı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Burun çekme
- Hapşırma
Daha şiddetli vakalarda başka belirtiler de mevcuttur. Bunlar:
- Yüksek ateş
- Letarji
- Ülser
- Büyümüş lenf düğümleri
- Dehidrasyon
- Öksürük
- Uzun süreli iştahsızlık
- Nefes darlığı
Bu sağlık problemi söz konusu olduğunda çeşitli soruların cevapları merak edilir. Bunlardan biri de kedi soğuk algınlığı insana bulaşır mı sorusu olur. Hayır. Kedilerden insanlara soğuk algınlığı geçmemektedir. Enfeksiyona yol açan virüs tek türe özgüdür. Dolayısıyla farklı bir konakta yaşayamaz. Bu sebeple de insanlara bulaşmaz.
Bir diğer merak edilen husus ise insanlardan kedilere soğuk algınlığının bulaşıp bulaşmayacağı olur. Hayır. Kedi dostlarımız insanlardan soğuk algınlığı kapmazlar. Bu virüsler tek türe özgü olma eğilimi taşımaktadır. Kimi bakteriyel enfeksiyonlar insanlara ve kedilere bulaşabilir. Ancak bunun görülme ihtimali son derece düşüktür.
Peki köpekler kedilerden soğuk algınlığı kapabilir mi? Öncelikle, kediler köpeklere soğuk algınlığı bulaştırmazlar. Bunun sebebi ise kedilerde soğuk algınlığına yol açan bakteri ve virüslerin sadece kedilere özgü olması ve yalnızca kedi türlerinde konaklamasıdır.
Kedi soğuk algınlığı öldürür mü merak ediliyor. Kedide soğuk algınlığı semptomları fark edildiği zaman muhakkak veteriner desteği alınmalıdır. Ciddi vakalar tedavi edilmediği taktirde ölüm meydana gelebilmektedir. Bu nedenle veteriner desteği çok önemlidir.
Kedi Soğuk Algınlığı Tedavisi
Kedideki belirtilerden yola çıkarak teşhis ve tanı konması için veterinerden destek alınmalıdır. Ancak veteriner hekim farklı bir bakteriyel ya da viral enfeksiyondan şüpheleniyor ise farklı test ve tetkikler uygulayacaktır. Teşhis sonrasında kedi soğuk algınlığı tedavisi işlemine geçilir.
Kedilerde basit soğuk algınlığı durumunda veteriner hekim genel olarak klinik belirtileri iyileştirmeye yönelik bir tedavi planı uygular. Kedilerde üşütme tedavisi, mutlaka veteriner kontrolünde olmalıdır. Soğuk algınlığının spesifik bir tedavisi olmasa da mevcut belirtileri azaltmak ve yok etmek, ikincil bakteriyel enfeksiyonları ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi yapılır.
Kedinin gözleri akıyor ise merhemler verilir. Şüpheli bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler önemlidir. Şiddetli viral enfeksiyonlar var ise antiviral ilaçlar reçete edilecektir. Daha ciddi olan vakalarda da hidrasyonu teşvik etmek amacı ile sıvı, oksijen ve beslenme takviyesi verilebilir.
Kedi soğuk algınlığı nasıl geçer merak ediliyor. Soğuk algınlığının geçmesi için veterinerin reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Kedi soğuk algınlığı evde tedavisi yapılacaksa, yine veteriner önerisinin dışına çıkılmamalıdır. Kedinin dinlenmesine izin verilmeli ve ona evde konforlu bir alan yaratılmalıdır. Burun tıkanıklığı gibi durumlar olabileceği gibi kedinin sevebileceği ve yoğun aromalı mamalar, hayvana sunulmalıdır. Reçete edilen ilaçların düzenli kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Kedi soğuk algınlığı ilacı veteriner tarafından reçete edilecektir. Veterinerin önermediği herhangi bir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Veteriner kontrolünden sonra kedi için uygun olan ilaç tespit edilir ve buna göre tedavi planına başlanır. Veterinerin reçete etmediği bir ilacın kullanılması, kedide farklı hastalıklara ve hatta ölüme bile yol açabilir.
Kedi soğuk algınlığına bitkisel çözüm arayışı olabiliyor. Fakat bu tür durumlarda veteriner tavsiye etmediyse herhangi bir bitkisel ürün kullanılmamalıdır. Bu konuda veterinerden öneri alabilirsiniz.
Peki kedi soğuk algınlığı öldürür mü? Ciddi vakaların tedavi edilmemesi, ölüme neden olabilir. Bu yüzden de kedinizde soğuk algınlığı belirtilerini fark ettiğiniz anda veteriner hekimden yardım almalısınız. Veteriner, kedinizin hangi tedaviye ihtiyacı olduğunu belirleyecek ve buna göre kedinin iyileşmesi için özel bir tedavi planı uygulayacaktır.
Kedi soğuk algınlığı durumunda en kaliteli ve güvenli hizmeti almak için Leylek Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.