Ev ortamında kedinizin konforlu bir yaşama sahip olması için hijyen ve yaşam ortamı düzenine çok yüksek özen gösterebilirsiniz. Ancak yine de bazı kedi hastalıkları tüm iyi bakım ve yaşam koşullarına rağmen kedilerde rutin olarak görülebilir. Örneğin, kedi nezlesi hem evde yaşayan hem de sokakta yaşayan kedilerde sıklıkla görülen hastalıklar arasında yer alır.
Kedi nezlesi günümüzde kedilerde en yaygın şekilde görülen rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Çünkü kediler de tüm memeli canlılar gibi soğuk havaya dayanamadıklarında, vücutlarındaki mikroorganizmaların oluşturduğu rahatsızlık ile birlikte nezle problemine yakalanabilir. Üstelik bulaşıcı bir yapıya sahip olan nezle, evdeki diğer kedilere de kolaylıkla bulaşabilir ya da açık havadaki kediler ile temasa geçen ev kedilerinde de görülebilir.
Nezle günümüzde tedavisi olan bir hastalık sınıfında bulunduğu için korkutucu bir yapıya sahip olmasa da üzerine düşülüp tedavi edilmediğinde ise riskli bir durum ortaya çıkarabilir. Çünkü ilerleyen ve tedavi edilmediğinde belirtileri ağırlaşan nezle, bağışıklık sistemine zarar verebildiği gibi üst solunum yolundan vücudun iç kısımlarına ulaşabilir.
İnsanlarda görülen virüs ve bakteriler gibi kedilerde de bazı virüs ve bakteriler nedeni ile kedi nezlesi kolaylıkla yayılabilen bir hastalıktır. Özellikle bağışıklık sisteminin kış mevsiminde zayıflaması, soğuk havalar ve yabancı kediler ile temas kolaylıkla hastalığın yayılmasına neden olur. Nezle bir virüs enfeksiyonu olarak genellikle kedi herpes virüsü ya da calicivirüs nedeni ile bulaşma ihtimali bulunmaktadır.
Kedi Nezlesi Belirtileri
Nezle denildiğinde akla gelen en önemli belirtilerden birisi yoğun bir burun akıntısıdır. Yaşanan burun akıntısı hayatı gayet olumsuz etkileyerek, konuşmadan nefes almaya kadar her aktivitede de zorlanmaya neden olur. İnsanlarda görüldüğü gibi benzer şekilde kedi nezlesi belirtileri arasında da elbette burun akıntısı ilk sırada ifade edilebilir.
Kedimin burnu akıyor ve hapşırıyor gibi bir şikayet ile günümüzde veteriner kliniğimize ulaşan birçok evcil hayvan sahibi ile karşılaşılmaktadır. Çünkü insanlarda nezle standart bir şekilde görülen kış hastalıkları arasında yer alsa da kedilerde bu durum ile karşılaşıldığında bazı evcil hayvan sahiplerine ilginç gelebilir. Fakat bunun yanında kedi nezlesi belirtileri arasında aşağıdaki ayrıntılardan da bahsedilebilir.
- İlk belirtiler arasında hapşırma yer alırken, sıklıkla yakalanan hapşırma atakları görülebilir.
- Öksürük özellikle kesik kesik bir şekilde uyku sırasında görülürken, geniz akıntısının nefesi tıkaması nedeni ile olur.
- Solunumdaki zorlanma, kedilerde halsizlik ve içe kapanma gibi bir sıkıntıya neden olabilir.
- İnsanlardan farklı olarak kedi nezlesi rahatsızlığında gözlerde de akıntı ile karşılaşılabilir.
- Hastalık süresince iştahsızlık görülürken, kilo verme gibi bir durum oluşabilir.
- Vücut ateşinde yükseklik görülebilir.
- Gözlerdeki akıntı ile birlikte bir süre sonrasında konjonktivit tarzında bir iltihap görülebilir.
Nezle belirtileri insanlar ile çok belirgin bir şekilde benzerlik oluşturduğu için birçok kişinin aklına kedi nezlesi insana bulaşır mı sorusu da gelebilir. Ancak kedilerde hastalık oluşturan virüsler insan metabolizması için risk oluşturmamak ile birlikte sadece kedilere özel bir virüs grubu sebebi ile hastalık oluşur. Bu bağlamda evinizde yaşayan ya da çevrenizde bulunan kedilerde bir salgın halinde nezle ile karşılaşılıyorsa, bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali bulunmamaktadır.
Nezle bahsedildiği şekilde erken teşhis edilerek tedaviye başlanması gereken ve tedavide de pratik noktalardan yararlanılması gereken bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmediğinde ve üstüne düşülmediğinde virüs enfeksiyonu vücuda yayılım gösterirse, riskli durumlar oluşturabilir. Fakat bu noktada kedi nezlesi öldürür mü sorusu için çok ilerleyen bir hastalık ile karşılaşılsa dahi ölüm oranının çok düşük olduğu da ifade edilebilir.
Kedi Nezlesi Tedavisi
Belirtiler ile birlikte özellikle burun akıntısı, öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görüyorsanız, kedi nezlesi ile karşılaşma ihtimaliniz gerçekten çok yüksek olacaktır. Bu durumda karşılaştığınız belirtiler ile birlikte en hızlı şekilde veteriner kliniğimize ulaştığınızda, hızlı bir muayene ile teşhis koyulması mümkündür. Hatta kedi nezlesi tedavisi başlatılması için bazı kan tahlilleri ve solunum testleri yapılarak da daha net bir teşhis sağlanabilir.
Kedi nezlesi nasıl geçer sorusu için özellikle erken teşhis gerçekleştirilmesi ve bu sayede kolay bir tedavi yöntemi geliştirilmesi gerektiği ifade edilebilir. Çünkü erken teşhis sonrasında çok pratik bir tedavi yöntemi ve birkaç farklı reçeteli ilaç ile hastalığın iyileşmesi gayet mümkündür. Tedavi sürecinde kedi nezlesi ilacı olarak tıpkı insanlarda olduğu gibi veteriner hekimlerimiz reçete ile birlikte sizlere antibiyotik ilaçlar verebilir. Ayrıca anti-inflamatuar ilaçlar ve burun akıntılarını giderecek ya da solunumu rahatlatacak ilaçlar reçete edilebilir.
İlaçlar ve sunulan beslenme önerileri ile birlikte kedi nezlesi evde tedavisi devam ederken, özellikle veteriner hekimlerimizin ev tedavisi için tavsiye ettiği tüm noktalara özen göstermeniz gerekir. Bilhassa da şiddetli nezle vakalarında antibiyotik kullanımını aksatmadan nefesi rahatlatacak ve vücudu dinç tutacak bir beslenme düzeni takip edilmelidir.
Nezle için akla ilk gelen alternatif tedaviler arasında da kedi nezlesine bitkisel çözüm yöntemleri bulunsa da bu gibi konularda mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından tavsiye edilen tedavilere dikkat edilmelidir. Çünkü veteriner hekimlerimizin tedavi planları dışında gelişigüzel bilgiler ile bitkisel tedavi uygulanması, iyileşmeyi hızlandırmak yerine daha sıkıntılı bir duruma sokabilir. Kedi nezlesi tedavisi için mutlak bir şekilde havayı nemli tutarak solunumu rahatlatmak, stresi azaltarak kolaylıkla beslenmesini sağlayacak mama ve su düzeni sağlamak gerekir. Süreç genel olarak iyi bir bakım ve dinlenme ile tamamlanırken, bu süreçte kedi nezlesi öldürür mü gibi bir korku ile karşılaşmadan kısa sürede tedaviyi tamamlamanız mümkün olacaktır. Bu anlamda kedi nezlesi için sadece erken teşhis noktasında dahi Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize başvurabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.