Grip olduğumuzda, nasıl kendimizi yorgun ve kötü hissediyorsak; kedi gribi durumunda da evcil dostlarımız tıpkı bizim gibi yorgun ve rahatsız hisseder. Yetişkin veya yavru kedilerin tümünde görülebilecek grip, bilinen iki farklı virüs türünün herhangi birinin üst solunum yolunda oluşturduğu bir enfeksiyon problemidir.
Kedilerde grip temel olarak kedilerde calicivirüs(FCV) ya da kedi herpes virüsü (FHV veya FHV-1) gibi faktörler nedeni ile oluşur. Bu iki faktörden herhangi birisi vücutta enfeksiyon oluşturduğunda yaygın bir şekilde kediler arasında bulaşıcı bir yapı ile artan bir grip enfeksiyonu vakası ile karşılaşılabilir. Sağlıklı ve aşı gibi uygulamalar ile korunmuş kedilerde hastalık çok ciddi bir durum oluşturmamak ile birlikte bağışıklığı oturmamış yavru kediler ya da hastalıklara sahip yetişkin kedilerde biraz daha ağır yaşanabilir.
Grip kedi birçok farklı belirti ile birlikte rahatlıkla hasta olduğunu gösterebilir ve evcil hayvanlarınızda bir üst solunum yolu problemi bulunduğunu anlayabilirsiniz. Kediler arasında özellikle hapşırma ve öksürme sonrasında hava yolu ile bulaşma riski yer alırken; kum kabı, yatak ve yemek kapları gibi eşyaların ayrı olması büyük fayda sağlar. Kedilerde yoğun bir şekilde grip vakaları ile karşılaşıldığı dönemlerde de özellikle açık alanlardan evcil dostlarınızı bir süre uzak tutmanız fayda sağlayabilir.
Kedi Gribi Belirtileri
Grip insanlarda bariz bir şekilde herkes tarafından bilinen burun akıntısı ve vücut ağrıları gibi belirtiler ortaya koyar. Benzer şekilde kedi gribi belirtileri arasında da özellikle öksürme ve hapşırma gibi semptomlar ile karşılaşılabilir.
Ayrıca sayılabilecek tüm kedi grip belirtileri kapsamında aşağıdaki semptomları incelemek mümkündür.
- Burun akıntısı ve gözlerde aşırı gözyaşı akıntısı
- Gürültülü ve zor bir nefes alma
- Davranış değişiklikleri ve halsizlik
- İlerleyen grip vakalarında göz çevresinde ülser oluşumu
- Ateş yüksekliği
- İştah kaybı
- Ses kaybı
- Yoğun halsizlik ile birlikte hareket etmekten kaçınma
Kedi Gribi Tedavisi
Grip tüm memeli canlılarda görülebilen ve genel olarak da tedavisi halen net olarak ortaya koyulamamış bir rahatsızlıktır. Genellikle grip olan canlıların iyi bir dinlenme sürecine girmesi, sağlıklı beslenmesi ve iyileşmeyi beklemesi tavsiye edilir. Kliniğimizde verilen veterinerlik hizmetlerinde tavsiye edilen genel kedi gribi tedavisi kapsamında da benzer bir yöntem bulunmaktadır.
Kedi grip tedavisi için veteriner hekimlerimiz öncelikle kliniğimize başvurduğunuzda evcil dostlarınızı fiziki muayeneden geçirir. Grip için sayılan belirtiler bariz bir şekilde görülüyorsa, bu belirtilere bağlı olarak bazı semptomları ortadan kaldırmak için antibiyotikler, ateş düşürücü ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.
Genel olarak kedi gribine ne iyi gelir sorusu için bol sıvı tüketmesini sağlamanız ve burun akıntısı gibi belirtileri ortadan kaldıracak şekilde sıcak banyo gibi uygulamalar sağlamanız gerekebilir. Zira veteriner hekimlerimizin reçete ile sunduğu kedi gribi ilacı veya direkt olarak teslim edilen ilaçlar da bu avantajın sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Süreç içerisinde kedi gribi nasıl geçer sorusu için özellikle düşen iştah konusunda da boğaz ağrısı bulunabileceği için ve koku duygusunun bir süre kaybolması ihtimaline karşı farklı bir beslenme tavsiyesi bulunabilir. Bu konuda da veteriner hekimlerimizin tavsiye ettiği mamalar ve beslenme düzenine dikkat etmeniz büyük fayda sağlayacaktır.
Eğer ilerleyen bir vaka ile karşılaşılıyorsa, veteriner hekimlerimiz yatılı tedavi uygulanması yönünde tavsiyelerde bulunabilir. Fakat genel anlamda da kedi gribi evde nasıl tedavi edilir sorusu için mutlak bir şekilde verilen reçeteli ilaçları düzenli kullanmanız gerekecektir. Çünkü ilaçlar bariz bir şekilde görülen semptomları kısa sürede ortadan kaldırırken, vücudun daha zinde olmasını ve iyileşmenin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
İnsanlarda grip virüsü ile karşılaşıldığında, hızlı bir şekilde ortaya çıkan grip vakalarında genellikle dinlenme ile birlikte bitkisel tedavi çok fazla tercih edilmektedir. Ancak insan metabolizması ile kedi metabolizması birbirine tamamen benzer bir yapıya sahip olmadığından bitkisel ve alternatif tedavilerde çok yüksek dikkat gerekmektedir. Bu nedenle kedi grip olursa bitkisel çözüm olarak sosyal medyada veya internette bulabileceğiniz alternatif çözüm yöntemleri konusunda mutlaka veteriner hekimlerimize danışmanız gerekir.
Veteriner hekimlerimiz genellikle grip tedavisi için bol sıvı tüketimi, göz ve burun temizliği, iştah açıcı gıdalar ve konforlu bir dinlenme alanı oluşturma gibi öneriler sunar. Bu öneriler ev ortamında yavru veya yetişkin kedilerde hastalığın daha hızlı bir şekilde iyileşmesi için büyük avantaj sağlar. Eğer günümüzde bilinen bitkisel bir çözüm yolu ve alternatif tedavi yöntemi bulunuyorsa, veteriner hekimlerimiz bu tedavi yöntemini belirtilen yordam ile uygulamanızı tavsiye edebilir.
En önemli noktalardan birisi ise kedi gribi öldürür mü sorusu için verilmesi gereken cevaptır. Bu noktada grip sonrası kedilerde ölüm gibi bir durum ile karşılaşma ihtimali çok düşüktür. Nadiren kanser, kalp hastalığı ya da farklı ağır hastalıklar yaşayan ve buna bağlı bağışıklık sistemi çok düşük hale gelmiş kedilerde yaşanabilecek grip enfeksiyonu ağır bir sonuç ortaya çıkarabilir. Kedi gribi tıpkı insanlarda olduğu gibi dinlenme ve sağlıklı beslenme yöntemleri ile tedavi edilmesi gereken bir solunum yolu problemidir. Çünkü hastalık sağlıklı bir süreç içerisinde tedavi edilmediğinde ilerleyen evrelerde vücudun iç kısımlarına doğru ulaşan virüsler zatürre gibi daha ağır hastalıklar oluşturabilir. Belirtiler görüldüğü andan itibaren kedi gribi noktasında etkin bir tedavi için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi 365 gün tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.