Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedi virüsleri

Kedi Virüsleri

Enfeksiyon, iltihaplanma, bağışıklık sisteminin zayıflaması – bu belirtiler kedi sahipleri için alarm zilleri çalan durumlardır. Kedi sahiplerinin içlerinde hemen kötü bir his doğuyor: Kedimde virüs olabilir mi? Bu içeriğimizde kedi virüsleri, hangi hastalıklara sebep oldukları, belirtiler, tedaviler, aşı ve ilaçlardan bahsedeceğiz. Aynı zamanda bir virüs vakasında Leylek Vet Veteriner Kliniği‘mizden kediniz için veteriner hekim muayenesiyle destek alabileceğinizi unutmayınız.

kedi virüsleri

“Virüs” terimi Latince’den gelir ve mukus, zehir anlamına gelir. Virüsler, tüm kedilerde parçacıklar halinde ortaya çıkan son derece küçük patojenlerdir. Sadece mikroskop altında görülebilirler. Farklı virüslerin boyutları 20 ila 300 nm (nanometre = 10-9 m) arasında değişir, bu da onları bakterilerden 3 ila 50 kat daha küçük yapar. Tüm virüslerin ortak noktası, kendilerini çoğaltamamaları, canlı hücrelere güvenmeleridir.

Çoğu kedi viral enfeksiyonu tam iyileşmeyle sonuçlanır. İyileşme süreci bağışıklık sisteminin etkin çalışmasıyla mümkün olur. Bağışıklık sistemi, spesifik olarak virüs parçacıklarına bağlanabilen ve böylece onları nötralize edebilen antikorlar oluşturabilir. Bağışıklık sistemi, antikorların yanı sıra, enfekte hücreleri tanıyabilen ve yok edebilen, lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini de üretir.

Gördüğünüz gibi kedinin viral enfeksiyonlardan sağ çıkabilmesi için işleyen bir bağışıklık sistemine büyük ölçüde ihtiyacı vardır. Bugün kedilerin hemen hemen tüm viral bulaşıcı hastalıklarına karşı aşılar bulunmaktadır. Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde de tüm virüs çeşitlerine göre tedavi uygulanmaktadır.

Kedi Calicivirus – Feline Calicivirus (FCV) – Kedi Nezlesi

Kedi Virüsleri: Kedi calicivirus – Feline Calivirus (FCV), kedi nezlesi anlamına gelmektedir. Hastalık en sık altı ila on iki haftalık genç kedilerde görülür. Enfeksiyon ile ilk klinik semptomlarının ortaya çıkması arasındaki süre birkaç gündür. Hastalığın ilk belirtileri hapşırmadır. Bir süre sonra burun ve gözlerden sulu bir akıntı gözlenir. 

kedi virüsleri maske takan kedi

Her zaman olmasa da çoğu zaman yemek yeme isteği gider. Çoğu zaman hastalığın semptomları, hastalıktan on ila on iki gün sonra kendiliğinden kaybolur, ancak bazen ikincil enfeksiyonlar, yani genellikle hastalığa yol açmayan bakterilerin neden olduğu ek bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkar. 

Bu durumda burun akıntısı cerahatli hale gelir ve iltihap belirtileri burun sinüslerine de yayılabilir. Bakterilerin neden olduğu bu ikincil enfeksiyonlar, deneyimli veteriner hekimlerimiz tarafından antibiyotiklerin uygulanmasıyla tedavi edilir.

Herpes Virüsü – Feline Herpesvirus (FHV)

Kedi Virüsleri: Herpes virüsü – Feline herpesvirus (FHV), Herpesviridae familyasına aittir ve dünya çapında kedilerde en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Solunum problemleri, konjonktivit ve diğer oftalmolojik hastalıkları içeren çok çeşitli klinik semptomlara neden olur. Öncelikle enfekte kedilerle veya onların salgılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılır. Bulaşma ayrıca yüzeyler yoluyla dolaylı olarak da gerçekleşebilir. 

Hastalık her yaştan kediyi etkiler ve özellikle çok kedili evlerde, hayvan barınaklarında ve yetiştirme tesislerinde yaygındır. Solunum yollarının ve/veya gözlerin mukozalarına nüfuz eder ve buradaki epitel hücrelerini enfekte eder. 

Virüs, enfekte olmuş dokulara çoğalır ve yayılır. Kedinin bağışıklık tepkisi, klinik semptomlara neden olan iltihaplanma ve doku hasarına yol açar. Bu nedenle en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir virüs çeşididir.

Kedi Lösemi Virüsü – Feline Leukemia Virus (FeLV)

Kedi Virüsleri Kedi lösemi virüsü – Feline Leukemia Virus (FeLV) enfeksiyonuna, yalnızca kedigiller için bulaşıcı olan ve tedavi edilemeyen, dünya çapında yaygın olan kedi lösemi virüsü neden olur. Hastalık aynı zamanda kedigiller için “lökozis” eşanlamlısı olarak da bilinmektedir. 

Enfekte hayvanların hepsinde beyaz kan hücresi tümörü (“lösemi”) gelişmez, bu nedenle bu isim yanıltıcıdır. Dağılım bölgeye göre değişir. Kliniğimizde yapılan testler ve aşılar sayesinde enfeksiyonlar genel olarak azalıyor olsa da kediler için en tehlikeli bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam etmektedir.

Kedi Fiv – Feline Immunodeficiency Virus (FIV)

Kedi Virüsleri: Kedi Fiv – Feline Immunodeficiency Virus (FIV),  dünya çapında kedilerin en yaygın ve en sık görülen bulaşıcı hastalıklarından biridir. FIV, enfekte kedilerde bağışıklık sistemine saldırarak kediyi diğer birçok enfeksiyona karşı savunmasız bırakır. 

FIV enfeksiyonu, kedinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar ve bu da çok çeşitli semptomlara yol açabilir. Yaygın olarak gözlemlenen belirtiler arasında genel rahatsızlık, diş eti iltihabı, soğuk algınlığı semptomları, zor iyileşen cilt yaraları, ateş, lenf bezlerinin büyümesi ve ishal yer alır. FIV enfeksiyonu özellikle yaşlı, kısırlaştırılmamış, özgürce koşan erkek kedilerde yaygındır. 

FIV ile ilişkili hastalık semptomları başlangıçta veteriner hekimimiz tarafından antibiyotik uygulanarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Kediler başlangıçta birkaç hafta sağlıklı kalır. Daha sonra ise kliniğimize yeni bir ziyaret gerekli olacaktır.

Kedi FİP Virüsü – Feline Infectious Peritonitis (FIP)

Kedi Virüsleri: Kedi FİP Virüsü – Feline Infectious Peritonitis (FIP), kedilerde kedi koronavirüslerinin mutasyonundan kaynaklanan viral bulaşıcı bir hastalıktır. Kedilerde en önemli bulaşıcı ölüm nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Altı ay ile iki yaş arasındaki genç kediler veya 14 yaş ve üzeri daha büyük kediler en çok etkilenir. 

FIP virüsleri, daha az öldürücü olan kedi koronavirüsleri (FCoV) ile aynı yapılara sahiptir. FIP hastalığının tanısı çok zor konulmaktadır ve çoğu zaman canlı bir hayvanda kesin olarak saptanamaz. Farklı tanı seçeneklerini birleştirerek FIP tanısı olasılığını yalnızca artırabilirsiniz. 

Vücut boşluğu aspiratında veya beyin omurilik sıvısında kedi koronavirüsünün (FCoV) tespiti, özellikle kliniğimizin ve laboratuvarımızın teşhis bulguları (seroloji, klinik kimya) aynı yöne işaret ediyorsa, FIP’in varlığını gösterir. 

Kedi Parvo – Feline Panleukopenia Virüsü (FPV)

Kedi Virüsleri: Kedi Parvo – Feline Panleukopenia Virüsü (FPV), özellikle genç hayvanlarda (4 aya kadar) klinik olarak belirgin semptomlara yol açar. Hastalığın perakut seyrinde hayvanlar herhangi bir semptom göstermeden birkaç saat içinde aniden ölürler. Akut seyir ise başlangıçta ilgisizlik, hareket etme isteksizliği, iştahsızlık ve ateş ile kendini gösterir. 

Hasta kediler kolik semptomlardan mustariptir, sık sık kusar ve hipersalivasyon gösterir. Tüyler donuk görünür. Hastalığın başlangıcından yaklaşık 1-2 gün sonra hafif ve özellikle ağır vakalarda kanlı ishal meydana gelir. Yoğun ishal nedeniyle şiddetli dehidrasyon hızla başlar. 

Kedi Koronası – Feline Coronavirus (FCoV)

Kedi Virüsleri: Kedi Koronası – Feline Coronavirus (FCoV), kedilerde yaygın bir viral enfeksiyondur. Genellikle asemptomatik enfeksiyona neden olur, ancak hafif ishale de neden olabilir. Henüz tam olarak anlaşılamayan virüs değişiklikleri, kedilerin bulaşıcı peritonitinin (FIP) gelişmesine yol açan mutantların ortaya çıkmasına neden olabilir. 

FCoV ile enfekte olan kedilerin çoğu, enfeksiyonun ardından virüsü ortadan kaldırır, ancak bazı kedilerde kalıcı bir enfeksiyon gelişebilir. Bu kediler genellikle asemptomatiktir, dışkıyla büyük miktarlarda virüs saçabilir ve çevredeki diğer kediler için sürekli bir enfeksiyon kaynağı olarak hizmet edebilir.

Leylek Vet Veteriner Kliniğimizde yapılan testler ve aşılar sayesinde enfeksiyonlar genel olarak azalıyor olsa da kediler için en tehlikeli bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam etmektedir. 

Kedinizde herhangi bir anormal durum seziyorsanız, herhangi bir hastalıktan veya virüsten şüpheleniyorsanız ya da Acil Veteriner müdahalesi ihtiyacı oluşursa Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak 7 Gün 24 Saat Boyunca Açık Veteriner Kliniğiyiz. Nöbetçi Veteriner Kliniği olduğumuz için Kediler için her zaman hazırız.

Kedinizde uzun vadede geri dönülemez rahatsızlıkları önlemenin bir diğer yolu olarak da kedinizi periyodik veteriner kontrolüne getirmenizdir. Bu sayede rutin kontroller esnasında veteriner hekimlerimiz tarafından tespit edilme olasılığı oldukça yüksek anormaliler sizi daha sonrasında yaşayabileceğiniz bir çok sorundan kurtarabilir.

Bizi arayın, yol tarifi alın.

Faydalı Linkler:

Kedi Virüsleri İçeriği