Kedilerde böbrek yetmezliği problemi evcil dostlarınız için çok büyük bir sorun oluşturabilir. Tüm memeli canlılar için böbrekler vücutta birçok farklı mekanizmanın düzenli çalışması açısından önemli bir yere sahiptir. Yani insanlar, kediler veya köpekler benzer bir şekilde böbrek mekanizmasını kullanır. Kediler için de böbrekler, kan basıncının kontrolünden kırmızı kan hücrelerinin üretimi gibi noktalara kadar büyük bir öneme sahiptir.
Kedilerde böbrek yetmezliği tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de ürogenital sistemin birer parçasını oluşturan ve idrar yolunun kısımlarından biri olarak karın boşluğunda bulunan böbreklerde görülen bir rahatsızlıktır. Minik kedi dostlarımızın vücutlarındaki toksin, ekstra su ve atıkların uzaklaştırılması için kan dolaşımı kullanılır. Bu dolaşım sonucunda filtre edilen su ve beraberindeki atıklar idrar vasıtasıyla idrar torbasına geçiş yapar.
Böbrek elektrolit dengesini oluşturmayı sağlarken, kırmızı kan hücresi oluşumuna yardımcı olur ve kan basıncı kontrolü üzerinde çok önemlidir. İşte bu nedenle ve sahip olduğu bütün fonksiyonlar ile birlikte böbreklerdeki çalışma problemi minik dostlarımızda çok büyük sorunlara neden olur. Zira kedilerde böbrek yetmezliği sonucunda kalp ve beyin dahil olmak üzere vücuttaki birçok sistem ve organ olumsuz bir etki ile karşılaşır.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Neden Olur?
Minik dostlarımız için çok büyük bir risk oluşturan bu sağlık problemi noktasında kedilerde böbrek yetmezliği neden olur sorusunu cevaplamadan önce bu problemin iki farklı türü bulunduğunu da bilmek gerekir. Çünkü bu iki farklı böbrek yetmezliği çeşidine göre problemin nedenleri, uygulanacak tedavi ve belirtiler de farklılık gösterebilir. Bu açıdan ayrı ayrı incelemek gerekirse;
- Akut böbrek yetmezliği olarak adlandırılan problem bazen birkaç gün içerisinde bazen de birkaç hafta içerisinde beklenmedik şekilde ortaya çıkar. Evcil dostunuzun yaşının kaç olduğu hiç fark etmeden bazen zehirlenme bazen bir hastalık bazen bir ilaç ya da bir travma nedeni ile görülebilir. Eğer teşhis zamanında gerçekleştirilirse, kroniğe dönüşmeden tedavisi sağlanabilir ve kalıcı bir böbrek yıkımı ile karşılaşılmaz.
- Kronik böbrek yetmezliği ise kedinizin böbreklerinin kandaki toksin yani zehirli maddeleri arındırma kabiliyetini yitirmesi ile görülür. Bu durumun ortaya çıkması için genellikle çok uzun aylar alan bir süreç bazen de yıllar alan bir süreç gerekir. Bu sürecin sonunda da böbrekler artık fonksiyonunu tamamen kaybeder.
Hastalığın nedenleri için artık iki farklı nedene göre sebepleri incelememiz mümkündür. Eğer akut böbrek yetmezliği ile karşılaşılıyorsa, kedilerde böbrek yetmezliği sebepleri arasında;
- Vücuda bulaşan toksinler ve vücuttaki oluşan toksinler,
- Yanıklar, yılan zehirlenmeleri, arı sokması ve enfeksiyonlar,
- Anemi tarzındaki kan seviyesi düşüklükleri veya aşırı kan kaybedilmesi,
- Kedilerde tansiyonun çok düşük olması veya karaciğer yetmezliği yaşanması,
- Piyelonefrit tarzı böbrek enfeksiyonları görülmesi veya üriner mekanizmada bir obstrüksiyon bulunması,
- Kan enfeksiyonları veya zambak ya da antibiyotik gibi herhangi bir maddeden dolayı oluşan toksinler yer alabilir.
Tüm bu nedenler kronik böbrek yetmezliği için de alt sebepleri oluşturabileceği gibi idrar yolunda bir tıkanıklık, kalp yetmezliği, düzenli kullanılan ilaçların vücudu yorması, kedilerde diyabet, bazı kediler için ırk faktörü veya kanser problemleri ile ileri düzey diş problemleri kronik yetmezliğe neden olabilir.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri
Eğer minik dostunuzun vücudunda böbrek mekanizması yeterli düzeyde çalışmıyorsa ve vücutta atıklar uzaklaştırılamıyorsa, bu durum bir böbrek yetmezliği problemi ortaya çıktığını gösterebilir. Bununla birlikte de kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri çerçevesinde akut yetersizlik ve kronik yetersizlik için değişen belirtiler görülebilir. Eğer kedinizde şüphelendiğiniz bir akut böbrek yetmezliği bulunuyorsa, aşağıdaki belirtileri incelemek gerekir:
- Çok yoğun bir halsizlik hali ve kedinizde bir uyuşukluk,
- Kanlı ishal ve idrar miktarının çok fazla ya da az olması,
- İştahın birden azalması ve bazen kanlı kusmuk gelmesi,
- Kanda miktarı artan üre ve toksin sonrası nefesin amonyak kokması,
- Böbreklerdeki şişkinlik nedeni ile karın ağrıları ve ateş nöbetleri.
Bu belirtilerin yanında eğer kedilerde böbrek yetmezliği nasıl anlaşılır sorusunun cevabını arıyorsanız, özellikle kronik yetmezlikte belirtiler daha ileri bir noktaya ulaşabilir. Çünkü son dönem böbrek yetmezliği yaşayan kedilerde mutlak bir şekilde profesyonel destek almanız gerekir. Bu süreçte özellikle Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak sizlere en erken evreden itibaren sağlık desteği vermeyi önemsiyoruz. Bu nedenle aşağıda yer alacak belirtiler ile birlikte mutlak bir şekilde kliniğimize başvurarak, şüphelerinizi gidermeniz ve tıbbi destek almanız gerekir.
Kronik böbrek yetmezliği sonucunda karşılaşabileceğiniz belirtiler arasında;
- Kedinizin rahatsızlığının ilerleyişi ile yaşadığı huzursuzluktan dolayı karışıklık içerisine düşmesi,
- İdrar ve dışkılamada kontrolsüzlük yaşanması,
- Vücut ısısının aşırı düşüşü ve ateş nöbetleri,
- Vücudun aşırı susuzluk yaşaması ve yemek yemeyi reddetmesi,
- Sürekli uyku hali yaşaması ve sinirli hal gibi davranış bozuklukları,
- Deride ince tüylülük, yağlılık ve dağınık bir görüntü oluşması yer alır.
Kronik yetmezlik için ifade edilen bu belirtiler aslında uzun yıllar içerisinde yavaş yavaş kendini gösterir ve kronik yetmezlik çok kademeli bir şekilde ilerler. Aslında bu nedenle fark etmeniz zor olacaktır. Fakat fark ettiğinizde de akut düzeydeyken bu belirtiler ile birlikte kliniğimize başvurmanız büyük bir fayda sağlayacaktır. Çünkü ilerleyen düzeyde ağırlaşan semptomlar fark edildiğinde, artık kronik hale gelen böbrek yetmezliği sonrasında tedavi aşaması da zorlayıcı olacaktır.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Tedavisi
Belirtilerin görülmesi ile birlikte Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize başvurduğunuz andan itibaren öncelikle bu belirtilerin belirli testlerden geçirilmesi ve teşhis konulması gerekir. Yani böbrek yetmezliği için öncelikle teşhis aşaması gerçekleştirilir. Ardından teşhis ile birlikte yaşanan sağlık probleminin evresine göre kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi programı belirlenir.
Kedilerde böbrek yetmezliği problemlerinde teşhis gerçekleştirebilmek için akut vakalarda özellikle kan tahlili ve idrar tahlili çalışmaları yapılır. Ardından röntgen ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile kontroller gerçekleştirilir. İlk muayene ve tetkikler ile birlikte kansızlık seviyesi, kandaki üre azotu ve kreatinin düzeyleri ve kandaki iyon değerleri ölçülerek su düzeyi belirlenir. Genellikle son dönem yani kronik yetmezlik vakalarında evre belirlemesi yapabilmek için bu çalışmaların bir arada yapılması çok önemlidir.
Teşhis gerçekleştirilmesi ile birlikte kedilerde böbrek yetmezliği iyileşir mi sorusuna cevap vermek de mümkün olacaktır. Bu noktada kliniğimize başvuru gerçekleştirdiğinizde teşhis ardından kediniz için özel bir tedavi planlaması sağlanır. Çünkü böbrek fonksiyonları %5 civarlarında bulunduğunda dahi uzun süre hayatta kalma şansı bulunmaktadır. Uygulanacak tedavi süreci boyunca mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından verilen programa eksiksiz riayet etmek önemlidir.
Tedavi sürecinde özellikle yüksek tansiyon problemleri ve idrar yolu enfeksiyonları gibi belirtilerin ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca tedavi sürecinde temiz su tüketimi sağlanmalı ve beslenme yeterli derecede ve sağlıklı olmalıdır. Ayrıca kedilerde böbrek yetmezliği ilaçları yanında veteriner hekimlerimiz tarafından bilhassa kronik rahatsızlıklar için verilen beslenme programı ve egzersiz programları düzenli uygulanmalıdır. Genellikle böbreğin güçlendirilmesi açısından protein oranı düşük, Sodyum ve Fosfor açısından zengin gıdalar önerilirken, Omega 3 yağ asitlerinin daha fazla tüketilmesi talep edilir.
Eğer kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi erken evre ile birlikte yani akut yetmezlik seviyesinde yapılmaya başlanırsa, kedinin iyileşme oranı her zaman çok yüksektir. Bu nedenle tedavinin ciddi bir şekilde yürütülmesi ve genellikle yoğun bakım takibi yapılması gerekir. Yoğun bakım sürecinde elektrolit ve serum tedavisi devam ederken, enfeksiyonlara karşı da genellikle antibiyotik uygulaması sağlanır. Bunun yanında böbrek yetmezliğini geçirebilecek şekilde ilaç kullanımı gerçekleştirilir.
Son yıllarda tıbbın geliştirdiği önemli teknolojilerden biri olan kök hücre tedavisi de kedilerde bu problemin çözümü için kullanılabilen yöntemler arasına girmiştir. Zira yapılan çalışmalar kedilerde böbrek yetmezliği kök hücre tedavisi ile birlikte %90 gibi oranlara ulaşabilen başarı yüzdeleri elde edilebildiğini de göstermektedir. İyileşme sürecini hızlı bir hale getiren kök hücre tedavisinde çok yüksek üre ve kreatin değerleri görülürken, yapılan tedavi kedinin yaşına ve başka bir rahatsızlığı bulunup bulunmadığına göre iyileşme etkisini de değiştirebilmektedir.
Kök hücre tedavisi bilinen ağır bir yan etkisi bulunmadan evcil kedilerin ağrı kesicilere bağımlı olarak yaşamasını ve ilaç tedavilerinin çok uzun yıllara yayılmasını engelleyebilmektedir. Çünkü kedilerde böbrek yetmezliği kök hücre tedavisi süreklilik isteyen bir tedavi olmamakla birlikte yağ dokusu ve göbek kordonu üzerinden alınan kök hücre ile tedavi kısa sürede tamamlanabilmektedir.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Son Evre Belirtileri
Aşamalı bir şekilde ilerleyen bu hastalıkta son evre olarak 4. evre ifade edilebilir. Genellikle bu evreye kadar yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyen belirtiler fark edilmediği için artık bu evreden itibaren kedilerde böbrek yetmezliği son evre belirtileri ortaya çıkabilmektedir. İşte bu evrede hastalık artık filtreleme vazifesini yerine getiremeyen bir böbreğin ortaya çıkmasına neden olur.
Son evre ile birlikte kedinizin böbreklerinin çalışmaması, kandaki toksin oranının artmasına neden olurken; bütün semptomlar daha ağır bir şekilde görülür. Yani yüksek ateş, nöbetler, ishal problemi, kansızlık, uykusuzluk ve iştahsızlık ağır bir şekilde görülmeye başlanır. Yani kedilerde böbrek yetmezliği son evre belirtileri her evcil hayvan sahibinin artık net şekilde görebileceği belirtilerdir. Bu evrede çok sakin bir kedide huy değişikliği ve tamamen durgunluk gibi problemler görülebilir.
Son evre ile birlikte evcil hayvan sahiplerinde akla gelen en büyük korkulardan birisi kedilerde böbrek yetmezliği ölüm endişesi yaşanmasıdır. Ancak bu noktada öncelikle kedilerin 9 yaşından sonra ciddi anlamda artık böbrek kontrollerinin ve muayenelerinin yapılması gerektiğini bilmelisiniz. Kontroller aksatılmadığında böbrek fonksiyonlarında %75 gibi bir kayba ulaşılmadan daha erken evrelerde problemlerin giderilmesi mümkün olur.Bazen istenmeyen bir durum olarak hiçbir belirti erken şekilde fark edilmez ve böbrek yetmezliği son aşamaya ulaşırsa, kedilerde böbrek yetmezliği ölüm sonucu ile karşılaşma olasılığı yer almaktadır. Bu nedenle daha önceki aşamada belirttiğimiz şekilde böbrek yetmezliği belirtileri ile karşılaştığınızda akut problemler sürecinde kliniğimize hızlı bir şekilde başvurabilirsiniz. Bu sayede Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak başvurularınız ile birlikte hızlı bir muayene ve gereken tedavi programının düzenli uygulanışı ile çok büyük sorunlar yaşamadan iyileşme şansı elde edilebilir.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.