Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

Kedilerde kulak enfeksiyonu genelde kulak akarlarından dolayı yaşanmaktadır. Bu da daha çok yavru kedilerde görülür. Kulak çevresinde yaşayan parazit türlerinden kaynaklı yaşanan bu enfeksiyonun bulaşması çok kolaydır. Yetişkin kedilerde ise bir bir belirti görülmeksizin taşıyıcı olarak hayatlarını sürdürebilirler. Kulak ve çevresinde yaşayan bu parazit türleri kulak içinde oluşabilecek yangılara neden olur.

Kulak akarlarının yanı sıra alerjik reaksiyonlar, yabancı cisimler, ot türleri, uyuz hastalığı, yaralardan kaynaklı da olabilmektedir. En kolay oluşma yöntemi nemli kulaklardır. Bunun yanı sıra şeker hastalığı yaşayan bir kedide enfeksiyon oluşmasını sağlayacak faktörlere sahiptir.

Kedilerin kulakları dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Köpeklere nazaran kedilerde bu enfeksiyon hastalığı daha az görülmektedir. Görüldüğü takdirde bu daha komplekstir ve genelde altında yatan neden farklılık gösterebilir. Kulak içinde oluşan enfeksiyonun diğer bir adı Otitis İnterna’dır. Bu hastalık genelde bakteriyel olarak tanımlansa da mantarlar da kulak içi enfeksiyonu oluşturabilir.

Kedilerin duyu organlarının ne kadar önemli olduğunu, kendilerini tehlikelere karşı korumada çok önemli bir rol olduğunu unutmamak da fayda vardır. Bir kedi 100 ile 60.000 hertz arasındaki sesleri duyabilmektedir. Bir insandan 3 kat daha fazla bir orandır. Onların sağlıklı yaşamı için duyu organlarının sağlığı çok önemlidir.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde kulak enfeksiyonu belirtileri arasında yer alan kafa sallama hareketi en belirgin olanlarından biridir. Enfekte olan kulak bir süre sonra iltihap ile dolar. İltihaplanan kulaklar kediler için oldukça rahatsız edici bir durum olacaktır. Bu olay hangi kulakta olmuş ise kafalarını o yöne eğerek yürüyen kedilerin kontrol ve tedavisi için veteriner kliniğimize gelmesi gerekir. Hastalık sonucunda denge kaybı hatta her iki kulakta yaşanıyor ise yürüme bozukluklarına neden olur.

Kulak içi iltihabı olan kedilerde kusma da görülebilir. Bununla birlikte görülebilecek belirtiler arasında ağızdan salya gelmesi, gözlerin kapanamaması, gözlerde akıntı, mama yiyememe ve mama yerken zorlanma gibi durumlardır. Diğer bir adı ile orta kulak iltihabı en sık görülen enfeksiyon türüdür. Yüz felcine kadar ilerlemesi söz konusu olan bu hastalığın belirtilerini göz ardı etmemek gerekir. Kulak zarında darbelerden ya da dış kulaktan orta kulağa ilerlemiş olacak enfeksiyonların da olabileceğini unutmamak gerekir.

Bunların yanı sıra birçok kedi de bu belirtiler gözlenmeyebilir. Sadece bu hastalığın taşıyıcısı olarak yaşamlarını sürdürebilirler. Bu nedenle kulak temizliği kedi sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Tüylü dostlarımızda görülen bu davranışlarındaki değişiklikler onun kulak enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelebilir. Buna bağlı olabilecek kulak içi iltihabı gibi durumları göz ardı etmemek gerekir. Kedinizde gördüğünüz bu değişiklikleri veteriner kliniğimize gelerek kontrol altına alabilirsiniz.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Kedilerde kulak enfeksiyonu tedavisi şu şekilde özetlenebilir. Kulak enfeksiyonları oldukça ciddi ve önemli bir rahatsızlıktır. Kedi vücudunda ya da herhangi bir yerinde bulunabilecek iltihap ciddi noktalara götürebilir. Kulaklarında var olan bu problem ile yemek yemeleri ve düzgün beslenmeleri bir yana su dahi içmekte zorlanabilirler. Bu tarz durumlarda serum tedavisi için kliniğimize gelmeniz gerekir. İlerlemesi durumunda anestezi ile uyutulan kedinin kulaklarının temizlenmesi ve incelenmesi gerekir. Buna bağlı olarak enfeksiyonun neden dolayı oluştuğunu tespit edip bunun da ortadan kaldırılması gerekir. Bu işlem yapılmaz ise hastalık tekrarlayabilir.

Kedilerde kulak enfeksiyonuna ne iyi gelir sorusunu yanıtlamak gerekirse, bu tarz bakteriyel hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Kulaktan damla şeklinde verilmesi ya da ağızdan alınması gibi yöntemleri mevcuttur. Bu işlemin sadece veteriner kliniğinde yapılması çok önemlidir. Hastalığın yoğunluğuna göre hekimimizin belirteceği ilaç ve dozaj ile kullanım süresi belirlenecektir. Genelde 6-8 hafta arasında kullanılması gerekmektedir.

Mantar görülen kulak hastalıklarında ise mantar önleyici ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilacı verecek ve tanıyı koyacak kişinin veteriner olduğunu unutmamak gerekir. Kullanımı ve süresini belirlemek hastalığın iyileşmesi süresini etkileyecektir. 

Erken teşhis bu hastalıkta hayat kurtaracak bir durum olabilir. Bu neden ile kedinizde gözlemlediğiniz herhangi bir aksi davranışta muayene ve ön tanı için kliniğimize gelebilirsiniz.

Kedilerde kulak enfeksiyonu nasıl geçer soruna verilebilecek en uygun cevap ve bilgi bu şekilde özetlenebilir. 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu İlacı

Kedilerde kulak enfeksiyonunu ilacı için antibiyotik kullanmak en doğru seçim olacaktır. 

Antibiyotiğin yanı sıra yine hekimimizin önereceği kulak temizleme solüsyonları ile kulak içinde olabilecek bu bakteriyel hastalığı önlemek sizin elinizde olabilir. Kulak yapıları ile hastalığın boyutunu artıran kedi ırkları da mevcuttur. Örneğin Scottish ırkı kedilerin kulak yapılarından dolayı kulak içleri daha sık kirlenmektedir. Kirlenen kulakların temizliği son derece önemlidir. Sürekli kulaklarını kaşımak isteyen bu tüylü dostlarımız kulakların yara oluşturarak enfeksiyon kapmaları kolaylaşır. 

Sizler için belirlenen bu solüsyon içeriğinde antibiyotik, alkol, iyot, kortizon, sülfat, asit, klordioksit, CHX içermeyeceğin dolayı kimyasal bir içeriğe sahip olmayacaktır. İçeriğinde bulunması gereken maddelerden birisi olan Hipokloröz tüm kedi cins ve ırkları için kullanılması uygundur. İçeriğinde bakteri ve virüslere karşı koymak için sentezlenmiş doğal molekül barındıracaktır. 

Kontrol, muayene ve teşhis için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize gelerek kedinize bu tedaviyi yaptırabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu İçeriği