Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Şeker Hastalığı

İnsanlar arasında yaygın bir hastalık olarak çok sık görülen diyabet yani şeker hastalığı, sadece insanlarda değil evcil dostlarımızın birçoğunda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Örnek olarak kedilerde şeker hastalığı veterinerlik biliminde önemli çalışma konularından birini oluşturur. Temel olarak şeker hastalığı ise pankreasın insülin hormonunu yeterli üretememesi veya hiç üretmemesi gibi bir problemden kaynaklanır.

İnsanlarda görüldüğü gibi kedilerde de görülebilen diyabet problemi tek bir tip olarak değil 3 farklı tipte görülmektedir. Bu anlamda kedi şeker hastalığı için sayabileceğimiz 3 tipi kısaca ayrı ayrı inceleyebiliriz.

  • Kedilerde tip 1 diyabet; insülin ile ilgili olmakla birlikte insülin salgılanmasının gereğinden düşük olması ile ortaya çıkar. Genellikle küçük yaşlardaki kedilerde görülürken, insülin tedavisi ve doğru diyet programları ihtiyacı bulunur.
  • Kedilerde tip 2 diyabet ise obez kedilerde çok sık görülen ve insüline karşı direnç bulunan şeker hastalığıdır.
  • Kedilerde tip 2 diyabet ise gizli şeker olarak adlandırılan ve belirti ortaya koymayan rahatsızlıktır. Hastalığın faktörleri bir arada farklı noktalardan ortaya çıkabilir ve genellikle %30 gibi bir oranda pankreas tümörleri bu problemin çıkmasına neden olmaktadır.

Bu içerikte üzerinde durduğumuz kedilerde şeker hastalığı problemi ise genel olarak kedilerde tip 2 diyabet şeklinde ifade ettiğimiz problem olacaktır. Çünkü evcil dostlarımızda en fazla görülen şeker hastalığı tipi, tip 2 diyabet olarak bilinmektedir. Çoğu zaman insülin ihtiyacı duyulmasa da nadir olarak insülin tedavisi uygulanması tercih edilir. Bu hastalık tipinde kedinin kan şekeri ölçümleri gerçekleştirildikten sonra sonuçlar bağlamında bazen diyet bazen de insülin gibi ilaç tedavileri uygulanması gerekir.

Kedilerde şeker hastalığı noktasında akla ilk gelen sorulardan birisi de kan şekerinin yüksek olması durumunda her kedide şeker hastalığı bulunup bulunmadığının merak edilmesidir. Ancak kedi şeker hastalığı net bir şekilde sadece kan şekerinin ölçülmesi ile belirlenemez. Çünkü bazen kan alım işlemi öncesinde evcil dostumuzun strese girmiş olması ya da şeker ölçümü öncesinde biraz fazla yemek tüketmiş olması kan şeker seviyesinin yüksek çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle şeker hastalığı tespiti konulabilmesi için belirtilerin ortaya çıkması ve sonrasında tanı konulması gerekir.

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

İnsan metabolizmasına ve yaşam değerlerine bağlı olarak düşünüldüğünde kedilerde de vücuttaki çalışma sistemi ve hormonal sistemde her zaman benzer dengelerin olması gerekir. Benzer şekilde insanlarda belirlenmiş kan şeker aralığı değerleri gibi kedilerde de 63-132 mg/dl bir değer bulunması gerekir. Çünkü bu aralık dışındaki değerlerde kedilerde şeker hastalığı belirtileri ile karşılaşılabilir.

Normal koşullarda bilinen tüm şeker hastalığı belirtileri arasında çok fazla yemek ve doymamak, aşırı derecede su içme isteği ve idrara aşırı derecede sık çıkma problemleri görülür. Kedilerde de benzer şekilde bu belirtiler ile birlikte kan ve idrar muayeneleri yapılması sayesinde şeker hastalığı tespiti yapılabilir. Yani kedilerde diyabet belirtileri aynı şekilde görülür.

Tam olarak net ve detaylı bir şekilde kedilerde şeker hastalığı belirtileri incelenirse, birçok maddeden bahsetmek mümkündür. Genellikle şeker hastalığı kedilerde de sinsi bir ilerleyiş gösterirken, evcil dostunuzun bu problemi yaşamaması için her zaman özenli olmanız ve belirtilere endişelendiğiniz durumlarda daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Sayılabilecek şeker hastası kedi belirtileri arasında özellikle aşağıdaki maddeler yer alacaktır.

  • Kedinizin çok sık bir şekilde halsizlik ve aşırı dinlenme ihtiyacı göstermesi,
  • Gün içerisinde normalden çok daha fazla su tüketme ihtiyacı hissetmesi,
  • İştahsızlık durumu bulunmadan düzenli gıda tüketimi gerçekleştirse dahi kilo kaybı yaşaması,
  • Normalden daha fazla aralıklarla idrara çıkma isteği göstermesi,
  • Ara ara kusma belirtileri göstermesi,
  • Normalden daha fazla huzursuzluk yaşaması ve net bir şekilde stres belirtileri göstermesi.

Kedilerde şeker hastalığı net bir şekilde bu belirtilerden sonra gerçekleştirilecek tanı yöntemleri ile ortaya çıkarılabilir. Zira aslına bakılırsa diyabet kediler için normal bir durum olarak kabul edilmez. Çünkü doğuştan diyabet yaşanması veya genetik bir şekilde diyabetin yavru kedide çıkması durumu ile karşılaşılmamıştır. Çoğunlukla tip 1 diyabet çok nadir görülürken, en fazla aşırı gıda tüketimi ve şişmanlık nedeniyle ortaya çıkan tip 2 diyabet kedilerde görülmektedir. Tip 1 durumunda engellemek biraz zor olsa da tip 2 diyabet durumunda beslenmeye dikkat etmek ve şeker hastalığı ile karşılaşmasını engellemek mümkündür.

Eğer dikkatsiz bir beslenme programı, hareketsizlik ve belirtiler ortaya çıkmasına rağmen ilgilenmemek gibi bir sorun yaşanırsa, kedilerde şeker hastalığı daha yüksek ihtimal ile görülebilecek bir problemdir. İşte bu durumda kedilerde şeker hastalığı öldürür mü endişesi yaşamanız da mümkündür. Genellikle tedavisi ve kontrol edilmesi çok pratik bir problem olan bu hastalıkta eğer üstüne düşülerek teşhis ve tedavi uygulanmazsa, yüksek kan şeker seviyeleri ölümcül olabilmektedir. Ancak bu üzücü ihtimal Leylek Vet Veteriner Kliniği’miz sayesinde çok düşük bir ihtimal oluşturacaktır. 

Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavisi

Şeker hastalığının evcil kedinizde görülme durumu arkasında genellikle hormon sistemindeki dengesizlik yer alır. Çünkü diyabet hormon dengesizliğinden kaynaklanan bir durum olmak ile birlikte genellikle dış faktörler pek fazla etkili olmaz. Ancak yaşlanma, hareketsiz bir yaşam tarzı, hipertiroidizm, kronik pankreatit veya obezite de diyabet ortaya çıkarabilir. Bu anlamda da kedilerde şeker hastalığı tedavisi için bu faktörleri de önceden gözden geçirilerek belirlemek önemlidir.

Kedilerde şeker hastalığı durumunda teşhis koyulabilmesi için mutlaka veteriner hekim kontrolü gerçekleştirilmesi gerekir. Bu noktada Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak mutlak bir şekilde saydığımız belirtiler ile karşılaşmanız durumunda kliniğimize en hızlı şekilde ulaşmanızı öneriyoruz. Kliniğimizde şeker hastalığı teşhisi gerçekleştirilmesi için varsayımların ötesine geçilerek tedbirli davranma kapsamında test ve tahliller yapılır.

Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz kedilerde şeker hastalığı tedavisi için ilk aşamada el ile muayene yöntemi kullanarak teşhis gerçekleştirmeye başlar. Evcil dostumuzun hikayesinin öğrenilmesi, yaşadığı kilo kaybı, iştahsızlık ve susuzluk gibi problemler gözden geçirilir ve ardından tetkik ile tahliller istenir. Laboratuvar ortamımızda gerçekleştirilen kan ve idrar tahlilleri sonuçlarında şeker hastalığı teşhisi konulması mümkündür.

Tetkik ve tahliller ile birlikte teşhis konulduğunda kedilerde diyabet tedavisi için veteriner hekimlerimiz şeker hastalığı tedavi programı başlatır. Bu tedavi programının mutlak bir şekilde hekim tavsiyeleri ve direktifleri ile uygun olarak yürütülmesi ve hiç aksatılmaması gerekir. Çünkü kedilerde şeker hastalığı tedavi edilebilen ve kontrol altında tutulabilen bir durumdur. 

Kedilerde diyabet tedavisi için en sık kullanılan yöntemlerden birisi veteriner hekim tarafından kedinizin kilosuna, yaşına, cinsiyetine ve türüne göre uygulanan diyet programını takip etmektir. Diyet programı kan değeri sonuçlara göre belirlenirken bazen insülin tedavisine başlanması gerekir. Genellikle fazla karbonhidrat içeren kuru mamalar yerine konserve mama tüketimi tercih edilmesi önerilmektedir.

Kedilerde şeker hastalığı tedavi edilmezse yüksek kan şeker değerleri çok büyük riskler oluşturabilir. Çoğu zaman şeker hastalığı ve buna bağlı yüksek kan şeker seviyeleri kontrol altına alınmadığında körlük, karaciğer problemleri, böbrek rahatsızlıkları ve sinir hasarları görülebilir. Bu durumlara karşı mutlak bir şekilde veteriner hekim kontrolüne başvurmanız ve hekim tarafından verilen tavsiyeleri tatbik etmeniz gerekir.Eğer kedilerde şeker hastalığı problemi ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız, bilinçsizce yapacağınız uygulamalar veya hekim tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı gibi durumlar daha büyük riskler ortaya çıkarabilir. Hatta gelişigüzel diyet programları uygulanması ve mama değişimleri de yanlışlıklara neden olabilir. Eğer kedinizde sayılan diyabet belirtileri arasında bir veya birkaçını net bir şekilde görüyorsanız ve şeker hastalığı endişeniz bulunuyorsa, kedinizin fiziki muayenesi ve tetkikleri için en kısa sürede Leylek Vet Veteriner Kliniğimize başvurarak, çözümü güven içerisinde tesis edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Şeker Hastalığı İçeriği