Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner
Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati

Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati

Kedilerde birçok kalp hastalığı, kalp yetmezliği problemini beraberinde getirebilmektedir. Çünkü kalp hastalıklarında kalbin kas yapısında veya çalışma yapısında bir fonksiyonel bozukluk görülebilir. Bu tip bozukluklar arasında kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati çok sık görülen bir kedi kardiyoloji problemidir. 

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati yani kısaca HCM olarak adlandırılan hastalık, kalp kaslarının normalin dışında kalınlaşması durumudur. Kalp bir kas yapısına sahip olarak kasılıp-gerilip-gevşerken kanın pompalanmasını sağlar. Kas yapısı kalınlaştığında kalp içerisindeki odacıklar daralmakta ve kasılıp gevşeme hareketinde sorun oluşmaktadır. Yaşanan bu sorun kalbin etkili bir kan pompalama işlevi göstermesini de daha zor bir hale getirmektedir. 

Hipertrofik kardiyomiyopati kedi hayvanlar arasında en yaygın görülen vaka olmak ile birlikte bu hastalık farklı memeli canlılarda da görülür. Kedilerde ise genellikle genetik yapı nedeni ile ortaya çıkarken, kalp kası giderek daha zor bir şekilde gevşer ve bu durum vücutta özellikle oksijen ya da kana doğru şekilde ulaşamayan beyin ve diğer organları etkiler. Kalıtsal olarak da bu hastalık genellikle sfenks kedileri, İran kedileri, Ragdoll veya British short hair cinslerinde görülmektedir. 

Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri 

Belirtiler hastalığın kedinizde ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Genellikle de hastalığın ilk aşamalarında hiçbir belirti ile karşılaşmama ihtimali yer alırken, ilerleyen hastalık ile birlikte belirtiler kısmen veya tamamen ortaya çıkabilir.

kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati belirtileri

Hastalıkta yaygın bir şekilde görülen kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati belirtileri ise aşağıdaki şekilde sayılabilir. 

  • İştah kaybı başlaması ile birlikte kilo kaybedilmesi
  • Vücutta kısmi veya kapsamlı felç belirtileri 
  • Artan öksürük ile birlikte solunum yetmezliği 
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik 
  • Karın bölgesinde şişlik 
  • Nefes alırken zorlanma ve çok hızlı nefes alma 
  • Baygınlık ve ani çöküşler 

Göz ile görülür belirtiler dışında kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati görülmeyecek bir şekilde kalpte kan pıhtıları belirtisi de ortaya çıkarır. Bu belirti rutin bir kalp muayenesinde veya farklı hastalıklar ile ilgili yapılan detaylı muayenelerde fark edilebilir. Zira kalpte oluşan kan pıhtıları konumuna bağlı olarak genellikle arka bacaklarda ağrı ya da felç gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. 

Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisi 

HCM için tanı konulması noktasında veteriner hekimlerimiz tarafından detaylı bir muayene uygulanması gerekir. Klinik belirtileri gözlemleyecek fiziki muayene sonrasında da farklı diagnostik testler uygulanırken, örneğin ekokardiyogram ile kalp kası kalınlığı ve işlevsel değerler ölçülür. Ultrason anlamına gelen bu ölçüm ve birçok farklı test sonucunda kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati tedavisi için doğru program hazırlanabilir. 

kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati tedavisi

Tedavi hastalığın hangi evrede bulunduğuna, kedinizin yaşına, genel sağlık durumuna, kilosuna veya yaşadığı diğer hastalıklara bağlı olarak detaylı bir şekilde uygulanmalıdır. Bu nedenle X-ray ile radyografi kullanılarak kalp boyutu ve şekli tespit edilirken, kan testleri ile kas proteinleri değerlerine bakılır ve elektrokardiyogram(EKG) kullanılarak ritim problemi bulunmadığı tespit edilir. 

Tedavi aşamasında ise en önemli amaç hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlayarak, belirtileri kontrol edebilmektir. Medikal anlamda kalp fonksiyonlarını destekleyecek şekilde reçeteli ilaçlar kullanılırken, özellikle diyette değişiklikler yapılarak daha yeni ve faydalı bir egzersiz programı da oluşturulur. Özellikle kedinizin yaşam tarzını değiştirerek daha düşük stres ve yorgunluktan uzak bir koşul oluşturmanız önemlidir. 

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati erken teşhis ile çok ilerleyen bir noktaya ulaşmadan tedavi edilmeye başlanabilir. Hastalığın çok erken evrede teşhis edilmesi için de düzenli genetik testler ve düzenli veteriner kontrolleri çok büyük önem arz eder. İlerleyen evrelerde ağır etkiler oluşturabilecek bu hastalığa karşı tedavi daha zor bir konuma ulaşabilmektedir. Bu nedenle Leylek Ve Veteriner Kliniği’mizde düzenli muayeneler ile evcil dostlarınızda HCM risklerini her zaman kontrol altında tutabilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati İçeriği