Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
köpek genç hastalığı

Köpek Genç Hastalığı

Köpeklerde distemper hastalığı olarak da bilinen köpeklerde genç hastalığı yaygındır. Tüm köpek cinslerini ve her yaştan köpeği etkileyebilen bir rahatsızlık olarak bilinir. Köpek genç hastalığı, birden çok vücut sistemini ciddi manada etkileyen, bulaşıcı ve sıklıkla ölümcül bir hastalık olarak lanse edilmektedir. Etkili aşılar vasıtası ile yaygınlığı azaltılmış olsa da, genç hastalığı vakaları ve salgınlar yine de görülmektedir. Genç hastalığı, sıklıkla köpek kulübelerinde, barınaklarda ya da enfekte olmuş ve aşılanmamış hayvanların bulunabileceği çeşitli ortamlarda yayılabilmektdir. Köpek dostunuzun yaşı her ne olursa olsun, sinir sistemi sorunları ve göz akıntısı belirtilerine karşı temkinli olmalısınız. Yetişkin ve yavru köpek genç hastalığı çeşitli belirtiler ile kendini göstermektedir.

Köpek Genç Hastalığı Belirtileri

Köpek genç hastalığı, insanlarda görülen kızamıkçığa benzer bir virüstür. Köpeklerin mide-bağırsak sistemini, omuriliğini, beynini, solunum yollarını etkileyebilir. Virüs her yaştan köpeğe bulaşabilir. Fakat tam olarak aşılanmamış yavru köpekler daha fazla risk altındadır. Enfeksiyondan birkaç gün sonrasında bu hastalığın virüsü bütün vücuda yayılır. Enfekte köpeğin hayatta kalıp kalmayacağı, onun bağışıklık sistemine ve destekleyici bir tedavinin varlığına bağlı olmaktadır. Bu hastalığa yakalanan yetişkin köpeklerin ortalama %50’si ve yavru köpeklerin de %80’i tedavi edilmezlerse hayatını kaybederler. Dolayısıyla köpek genç hastalığı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve hemen veteriner desteği almak son derece önem arz eden bir husus olmaktadır.

Köpeklerde genç hastalığı belirtileri çeşitlidir. Hastalık, sindirim sistemi, solunum yolları, deri ve sinir sistemi gibi pek çok farklı vücut sisteminde bazı belirtilere yol açar. Belirtilerin meydana gelmesi ve hastalığın seyri çok hafif rahatsızlıktan ölümcül rahatsızlığa kadar değişiklik göstermektedir. Erken dönemde görülen belirtiler sıradan bir soğuk algınlığı gibi olabilir. Meydana gelen diğer belirtiler, daha hafif ya da nöbetler şeklinde daha belirgin de seyredebilmektedir. Genç hastalığının nörolojik belirtileri enfeksiyon durumundan hemen sonra kendisini gösterebilir. Rahatsızlığın ilerleyen sürecinde gelişebilir ya da hiç görülmeyebilir.

Köpeklerde distemper belirtileri arasında ilk öne çıkan burun ve gözlerde akıntı olur. Rahatsızlığın erken evrelerinde köpeklerde burun akıntısı görülür. Sıvı genel olarak burun ve gözlerden gelen, sıradan bir soğuk algınlığı belirtisine benzer. Akıntı yoğun, beyaz ila sarı tonlarda olabilir. Genç hastalığına yakalanan bir köpekte göz akıntısı haricinde göz iltihabı da görülebilir. Bu da yavru köpeklerde genç hastalığı belirtileri arasındadır. Akıntının yol açtığı rahatsızlık ve tahrişten dolayı gözler şişebilir ve kızarık bir görüntü oluşabilir.

köpek genç hastalığı belirtileri

Ateş genel olarak enfeksiyondan üç-altı gün sonra görülür. Bunun sebebi, ilgili virüsün beyaz kan hücrelerini yok ederek bir ya da iki gün süren ateşe neden olmasıdır. Ateş köpeklerde fark edilmeyebilir ve genellikle zamanla azalır. Fakat birkaç gün sonra diğer belirtilerle beraber ikinci bir ateş vakası görülebilir.

Köpeklerde genç hastalığı gastrointestinal sorunlar da yaratabilir. Hastalığın virüsü, hayvanın bağırsak ve mide yolunu kaplayan hücreleri de ciddi oranda etkileyebilir. Bunun sonucunda da iştah kaybı, ishal, kusma ve dışkılamada zorluk görülebilir. Köpeğin yaşadığı çok semptomlar sebebi ile virüs ilerledikçe hayvan kendisini daha uyuşuk hisseder.

Köpeğin pati tabanlarında ya da burnunda kabuklu bir kaplama oluşabilir. Burun ve pati yastıklarındaki deri kalınlaşabilir ve çatlayabilir. Bu duruma ise hiperkeratoz adı verilir. Enfekte olan köpeklerde başka bir cilt problemleri de görülebilir.

Solunum sisteminde enfeksiyon oluşması, öksürük ve zor nefes alma gibi durumlara yol açabilir. Bir köpek solunum güçlüğü ve öksürük gibi durumlar yaşıyorsa, genç hastalığından şüphelenmek söz konusu olabilir.

Genç hastalığı virüsü, köpeğin sinir sistemine ulaştığı zaman hayvanda istemsiz göz seğirmesi, davranış değişimi, kafanın eğilmesi, zayıf koordinasyon, felç, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bütün vücudu etkileyen kasılmalar ve nöbetler yaşanabilir. Köpeğin sisteminde bu virüs ilerledikçe nöbetler daha sık olarak görülür. İlerlemiş vakalarda köpeğin dokunmaya ve acıya karşı daha duyarlı olduğu bilinir. Aynı zamanda köpek, ışığa karşı hassasiyet geliştirebilir ve hatta potansiyel olarak kör olabilir.

Köpeklerde genç hastalığı insana bulaşır mı sıklıkla araştırılan konulardan biri olmaktadır. Peki köpek genç hastalığı insana bulaşır mı? Bu hastalığın insanlara bulaşmadığı bilinmektedir. Köpek dostlarımızda ortaya çıkan genç hastalığı, distemper virüsünden kaynaklanır. Son derece bulaşıcı ve sıklıkla ölümcül olan virüs, tükürük, solunum salgıları, dışkı ve idrar yoluyla köpekten köpeğe bulaşabilmektedir. Tedavi gören köpekler, iyileşmeden sonra birkaç hafta boyunca virüsü diğer hayvanlara bulaştırabilirler. Distemper genel olarak hayvanlar arasında öksürme ve hapşırma ile bulaşmaktadır.

Köpeklerde Genç Hastalığı Tedavisi

Belirtiler değişken olduğundan ve ikincil enfeksiyonlar yaygın olarak görüldüğünden dolayı hastalığın teşhisi zor olabilir. Fakat yetişkin ve yavru köpeklerde genç hastalığı belirtileri ortaya çıktığında zaman kaybetmeden hayvanı veterinere götürmek önemlidir. Veteriner, köpeği muayene edecek ve çeşitli testler uygulayacaktır. Bunun sonucunda da hastalığın teşhisini koyabilecektir. Ardından köpek genç hastalığı tedavisi işlemlerine geçilir. Köpeklerde genç hastalığı tedavisi sıklıkla araştırılan konulardandır.

Şiddetli semptomları bulunan köpekler kliniğe yatırılmadıkça ve destekleyici bakım olmadıkça genelde birkaç hafta içinde ölürler. Köpeklerde distemper tedavisi yapılmaz ise hastalık ölümcül olabilir. Peki köpeklerde genç hastalığı nasıl geçer? Hastalığın tedavisi, çeşitli semptomların ve ikincil enfeksiyonların yönetilmesini içermektedir. Ayrıca hiçbir tedavi tek başına spesifik ya da her daim etkili olmamaktadır. Köpeğin hastalığı yenmesi için birkaç hafta boyunca devam eden bir tedavi gerekmektedir. Tedavi; nöbetleri ortadan kaldırmak ve sayısını azaltmak için antikonvülsanlar, zatürre ve ikincil enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler ve diğer ilaçlar, kusmayı azaltan ilaç ve dehidrasyonla mücadele için sıvılar içerir.

Köpeklerde genç hastalığı evde tedavisi sırasında doktorun önerisi dışına çıkılmamalıdır. Öte yandan köpeklerde genç hastalığı ilaçları aksatılmadan hayvana verilmelidir. Köpeklerde genç hastalığına bitkisel çözüm arayışında olanlar ise veteriner tavsiyesine göre hareket etmelidir. Veterinerin önermediği hiçbir bitkisel bileşen, hayvana sunulmamalıdır.

köpek genç hastalığı tedavisi

Genç hastalığı şüphesi bulunan köpekler, diğer köpeklerden izole edilmelidir. Aşıları güncel olmayan diğer köpeklere de aşı yapılmalıdır. Köpek genç hastalığı aşısı ihmal edilmemelidir. Köpek genç aşısı ne zaman yapılır? Bu aşı, yavru köpek dostlarımızda 5-6 hafta itibariyle uygulanmalıdır. Bu dönem içinde iki doz olacak şekilde yapılan aşının veteriner kliniğinde uygulanması gerekmektedir. Köpek genç hastalığı aşısı fiyat ve diğer detaylar için kliniğimizden bilgi alabilirsiniz. Peki köpeklerde genç hastalığı öldürür mü? Ne yazık ki bu hastalık ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle de köpeğin hızlı bir şekilde tedaviye alınması çok önemli bir husustur.

Kliniğimizde, köpek genç hastalığı konusunda bilgili ve deneyimli veteriner hekimlerimiz görev yapmaktadır. Detaylı muayene ve inceleme aşamasından tedavi aşamasına kadar her bir adımda aktif rol alıyoruz. Alanında uzman ve deneyimli ekibimizle beraber eksiksiz bir hizmet sağlıyoruz. Hastalıkla alakalı endişelerinize ya da hastalığın net bir biçimde belirtiler görülmesine kadar her süreçle ilgili bizimle iletişim kurmanız mümkün olmaktadır.

Siz de köpeklerde genç hastalığı tedavisi için Leylek Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpek Genç Hastalığı İçeriği