Köpekler de insanlar gibi hayatlarında çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabiliyorlar. Bunlardan bir tanesi de iç parazitler olmaktadır. İç parazitler köpeğin hayat kalitesini ve sağlığını doğrudan etkileyen problemlerden bir tanesidir. Çeşitli sebeplerden dolayı köpeklerin vücuduna yerleşen iç parazitler için rahatsızlık öncesi aşı ve sonrası için de çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Köpek için iç parazit hapı da burada devreye girmektedir. İç parazit teşhisi konan köpeklerin mutlaka düzenli olarak kullanması gereken bir ilaç olan köpek iç parazit hapı için bilinmesi gerekenlere değinelim.
İç parazit hapı köpek sağlığı için oldukça önemlidir. Antiparaziter özellik içeren haplar her parazit türü için özel olarak üretilmiştir. Hatta köpeğin yaşı ve genel sağlık durumuna göre de değişiklik göstermektedir. Yavru köpek iç parazit hapı bile ayrı olabilmektedir. Veteriner kliniklerinde köpek iç parazitleri için gereken her türlü işlem yapılmaktadır.
Eğer köpekte iştahsızlık, karında şişkinlik ishal, halsizlik ve kilo kaybı gibi durumlar gözlemleniyorsa bunlar iç parazit belirtisi olabilir. İyi bir gözlemle ve erken teşhisle iç parazitlerden kurtulmak mümkündür. Şimdi, bu konu hakkındaki detayları değerlendirelim.
Köpek İç Parazit Hapı Tavsiye
Genellikle bir buçuk aylıktan büyük köpekler için kullanılmaktadır. Peki bu durumda hangi haplar karşımıza çıkar? Öncelikle herhangi bir hapı yalnızca veteriner hekim önerebilir. Bu sebeple doğrudan köpek iç parazit hapı isimleri paylaşılması doğru değildir. Hapların bileşenlerine değinebiliriz.
Önemli Uyarı!
Asla doğrudan kendiniz herhangi veteriner hekimin muayene sonrası tedavisinin bir parçası olmadığı sürece internetten edinilen bilgilere göre ilaç almayınız ve kullanmayınız. Bu oldukça tehlikelidir.
Köpekler için üretilmiş iç parazit hapları, köpeğin iç parazitlere karşı korunmasını, iç parazitlerin uzaklaştırılmasını ve semptomların kontrol altına alınmasını sağlar. Veteriner reçetesiyle satılan haplar, veteriner hekimin önerdiği dozda ve süre boyunca kullanılmalıdır. Yan etkilerin şiddeti ve sürekliliği durumunda da hemen veteriner hekime başvurulmalıdır. Aynı zamanda ilaçlar çocukların erişemeyeceği yerde saklanmalıdır.
Kancalı solucanlar genelde yavru köpeklerde gözlemlenir, kalp kurdu sivrisinek aracılığıyla köpeklere bulaşır ve kalın bağırsak kurtları ise köpeğin sindirim sistemini konak hücre olarak kabul eder. Farklı bir sağlık sorunu olan veya gebe olan köpekler için kullanımı mutlaka veterinere danışılmalıdır.
Web sitemizde bu hapların satışı yapılmamaktadır, en doğru hap seçiminde veteriner hekimi rehberliği önemlidir. Veteriner kliniklerinde yaptırılan profesyonel tedavi sonucunda, veteriner hekim köpek için en uygun köpek iç parazit tablet veya hapı önerecektir.
Köpek İç Parazit Hapı Nasıl Verilir?
Köpek iç parazit hapı nasıl verilir konusu, evcil hayvan sahiplerinin iç parazit sorunu yaşayan köpekleri için oldukça merak edilen bir konu olmaktadır. Bu konuda parazit cinsi ve köpeğin sağlık durumu, yaşı gibi etkenler söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda köpeğin karakteri de etkilidir. Çünkü kimi köpek usluyken ve ilacı içmekte zorluk çıkarmazken kimi köpek de daha huysuzdur ve asabidir.
Köpek iç parazit haplarını en uygun şekilde kullanmak köpeğin bir an önce sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır. Veteriner hekimin önerdiği ilacı satın alındıktan sonra ilaç, kesinlikle veteriner hekimin önerdiği dozda kullanılmalıdır. Çoğu ilaç aç karnına kullanılmaktadır fakat ilacın reçetesinde yazanlara dikkat edilmelidir. Kimi ilaç günde iki kez, kimi ilaç tok karnına kullanılabilmektedir. Bunlara dikkat etmek ilacın verimliliğini yükseltecektir.
Bazı köpekler ilacı reddedebilir ve işleri zora sokabilir. Bunun bazı kolay noktaları vardır. Öncelikle sakin ve sabırlı olmak gerekmektedir. Çünkü birkaç deneme sonucunda hala ilacı köpeğe içirememiş olabilirsiniz. İlacı köpeğe vermek için birilerinden yardım alabilirsiniz, su yardımıyla direkt olarak ilacı vermeyi deneyebilirsiniz.
Eğer ilaç doğrudan köpeğe verilemiyorsa yine reçetede aksi yazmadığı sürece, köpeğin sevdiği bir yiyecekle karıştırmak veya ezmek iyi bir fikir olacaktır. Ya da ilaç, ödül mamasının içine gizlenebilir bu sayede köpek görmeden ilacı yutmuş bile olabilir.
İlaç verdikten sonra köpeği takdir etmek ve sevmek de ilacı içmenin doğru bir şey olduğunu ona öğretecektir. Aynı zamanda köpeği ödüllendirmek, sevdiği bir yere yürüyüşe çıkmak veya beraber oyun oynamak da işe yarayacaktır. Bu olumlu deneyim sonrası tekrar ilaç vermeye çalışıldığında işleri kolaylaştırabilir.
Köpek İç Parazit Hapı Sonrası
Hap kullanımı sonrasında gözlem yapmak çok önemlidir. Muayeneden ilaç almaya kadarki sürecin hepsi aslında tedavinin içine girmektedir. Her ilaç gibi köpeklerde iç parazit hapının da yan etkileri olabilmektedir. Köpek iç parazit hapı yan etkileri her köpekte görülmeyeceği gibi görüldüğü takdirde de aynı şiddette olmayabilir.
Yan etkiler genelde 24 ila 48 saat boyunca devam eder ve kendiliğinden geçer. Sık görülen yan etkiler; ishal, kusma, halsizlik, titreme ve zehirlenme olmaktadır. Aynı zamanda alerjik reaksiyonlar da gözlemlenebilir. Kaşıntı, şişme ve döküntü gibi durumlar şiddetlendiğinde veteriner hekime başvurulmalıdır.
İç parazitler, sindirim sistemini ve boşaltım sistemini etkilediği için hap uygulaması sonrası köpeğin dışkısını da kontrol etmek önem taşımaktadır. Tedavi sonrası kontrollerin de aksatılmaması önerilmektedir.
Faydalı Linkler:
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Muayene Ücreti sayfamızdan ücret tarifesini görebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Leylek Vet Veteriner Kliniği
Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)