Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Köpeklerde Ateş

Köpeklerde ateş aynı insanlardaki gibi vücut sıcaklığının normalinden fazla yükselmesine verilen addır. Birçok sebebe bağlı olan bu durumdan köpekler olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.

Ateş yükseldiği an vücuttaki savunma mekanizmaları, vücuda giren zararlı organizmaları kontrol altına almaya çalışır. Vücut termoregülasyon denen sistem sayesinde sıcaklık dengesi oluşturur. Ateş de aslında sisteme giren yabancıya müdahale etmek için gösterilen bir nevi tepkidir. Ateş, vücudun iyileşme sürecine girip bağışıklık sisteminin çalıştığının göstergesidir fakat yüksek ateş tehlikeli bir durumdur. 

Peki köpeklerde ateş kaç olmalı? Köpeklerde de normal vücut sıcaklığı 38.3 ila 39.2 derece arasında değişmektedir. Derece 39.4 ve üzerini gösterdiğinde durum ciddileşmekte ve yüksek ateş olarak tanımlanmaktadır.

Köpeklerde Ateş Neden Olur?

Köpeklerde ateş neden olur gibi sorular evcil hayvan sahiplerinin en merak ettiği konulardan bir tanesi olmaktadır. Köpeklerde ateşin sebepleri çeşitli zehirlenmeler, toz alerjisi, aşırı soğuk hava, çevresel sıcaklık, aşı, pire ısırığı, enfeksiyonlar, diş problemleri, aşırı hareketlilik, gıda alerjisi, ve ilaçlara gösterilen reaksiyonlar olabilir. Hasta köpeklerle oluşan temastan dolayı da köpeklerde yüksek ateş görülebilmektedir.

Köpeklerde Ateş Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde ateş belirtisi, yüksek ateşi erken teşhis edip müdahale edebilmek açısından çok önemlidir. Köpeklerde ateş nasıl anlaşılır diye baktığımızda karşımıza birkaç faktör çıkar. Ama aslında bu faktörler ateşle birlikte gelen etkilerdir; yani yüksek ateş başlı başına zaten bir belirtidir. Yine de bu faktörler; titreme, mide bulantısı, burun ve göz akıntısı, idrar sıklığı, baş ağrısı, kalp ritminin yükselmesi, halsizlik/yorgunluk, iştahsızlık ve nefes alıp vermede hızlanma olarak sıralanabilir. 

Köpeklerde ateş nasıl belli olur sorusunun yanıtı da bu şekilde olmaktadır. Yine de bu durumlar her köpekte değişiklik gösterebilir. Belirtilen iştahsızlık sebebiyle köpek daha da bitkin düşebilir. Bu yüzden köpeğe sevdiği ve hafif yiyecekler verilmesi önerilmektedir.

Köpeğin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Köpeğin ateşi nasıl ölçülür bilmiyorsanız, cevabı yazımızın devamında. Köpeğin kıllarının az olduğu bölgelerde elle ateş anlaşılabilir fakat en doğru sonuç için termometre kullanılması önerilmektedir.

Köpeklerde de yine insanlarda da ateş ölçmek için kullanılan termometre ile ateş ölçümü yapılır. Dijital rektal termometre adı verilen termometre, dezenfekte edilerek köpeğin rektal (makat) bölgesine yerleştirilir. Ardından değer okunur. Bir diğer örnek ise kulak ve alın termometreleridir. 

Bu işlemleri yaparken köpeğe karşı nazik ve hassas olmak çok önemlidir. Eğer köpek huysuz bir köpek veya hassas bir köpekse de birinden yardım almakta fayda var. Çünkü her köpek böyle bir kontrole ses çıkarmayacak kadar sakin olmayabilir.

Köpekte ateş varsa ve özellikle de termometrede yüksek dereceler görülüyorsa mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Bu sayede uygun tedavi yöntemleri belirlenecek ve köpek bir an önce sağlığına kavuşacaktır.

Peki köpeklerde ateş kaç gün sürer, kaçıncı günden sonra durum tehlikeli olmaya başlamaktadır? Genellikle 48 saat içinde geçen bir durum olsa da, bu sorunun aslında net bir cevabı yoktur; ateşlenme sebebine göre durum değişiklik göstermektedir. Fakat köpekte zararsız bir bakteriyel enfeksiyon varsa bu birkaç gün içinde iyileşebilir. Öte yandan şiddetli bir iltihap ateşe sebep oluyorsa bu daha uzun sürebilir.

Köpeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Köpeklerde ateş devamlılık gösteriyorsa acil veteriner müdahalesi gerekebilir. Çünkü fazla vücut sıcaklığı beyinde ödeme sebep olabilir. Ödem de felce, felç de ölüme sebep olabilir. Böyle zincirleme riskler köpeğin yaşam kalitesini ve hatta belki de yaşamını bile elinden alabilir. Köpeklerde yüksek ateş tedavisinin sadece veteriner kliniğinde yapılması gerektiği unutulmamalıdır. 

Peki köpeklerde ateş nasıl düşürülür? Veteriner kliniğine gidene kadar veya erken müdahale adına neler yapılabilir?

Köpeğin patileri, kulakları, karnı ve göğsü gibi vücut bölümlerine ıslak bir bezle soğutma yapılabilir. Ilık suyla banyo da iyi gelen yöntemlerden bir diğeridir. Aynı zamanda veteriner hekime danışılmadan rastgele ilaçlar veya antibiyotikler kullanılmamalıdır. Bilmeden kullanılan ilaçlar yarardan çok zarara sebep olur. Yüksek ateşle köpek daha çok su ihtiyacı hissedecektir. Serum veya yeterli su alımı da bu durumu destekleyecektir.

Köpeklerde Ateş Düşürücü İlaç

Köpeklerde ateş düşürücü ilaç, sadece veteriner hekimin reçetesiyle kullanılmalıdır. Veteriner hekim köpekteki ateş sebebine, köpeğin alerjilerine, köpeğin daha önce geçirdiği rahatsızlıklara ve aşılarına göre bir tedavi planı oluşturur. Gerekirse çeşitli tahlillerden sonra özel olarak bir ilaç reçete edebilir ve önerilerle rehberlik eder.

Bu ilaçlar ateş düşürmek, ateşe sebep olan enfeksiyonu kontrol altına almak ve varsa ağrıları hafifletmek için çeşitli antibiyotikler ve antifungal ilaçlar olabilir. Bu ilaçlar veterinerin önerdiği kullanım süresinde, şeklinde ve dozda kullanılmalıdır. İlaçları düzenli olarak kullandıktan sonra, köpeğin genel sağlık durumu gözlemlenmeli ve ilaçların olası yan etkilerine dikkat edilmelidir.

İnsanlar için kullanılan hiçbir ilaç köpekler için kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar köpekte toksin etki yaratarak hayatını tehlikeye sokabilir. Belirttiğimiz tüm önerilerin yanı sıra köpeğe rahat bir ortam sağlamak da işleri kolaylaştıracaktır. 

Sevgi ve şefkat gören köpek, rahatsızlığı esnasında yalnız olmadığını bilecek ve psikolojik olarak desteklendiği için ateşinin düşmesi için mental bir zemin hazırlanmış olacaktır. Fiziksel olarak iyileşmenin bir basamağı da psikolojik olarak iyi hissetmekten geçer.

Faydalı Linkler:

Leylek Vet Veteriner Kliniği

Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul

Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al

WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)

Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)

Köpeklerde Ateş İçeriği