Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
köpeklerde kalp hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Kanın vücut içerisinde sağlıklı bir şekilde akışını gerçekleştirerek oksijeni taşıması ve tüm organların düzenli çalışımını sağlaması için vücudun en önemli görevini kalp organı üstlenir. Bir kas yapısına sahip olan kalp, bütün canlılarda farklı faktörler nedeni ile değişen rahatsızlıklar ile karşılaşabilir. Bu bağlamda köpeklerde kalp hastalıkları da değişen hastalık türleri ile birlikte vücudun farklı belirtiler vermesi ve rahatsızlıklar yaşamasına neden olur. 

Köpeklerde kalbin temel görevi vücuda kan pompalamak olmak ile birlikte çok hayati bir görev üstlenir. Rutin çalışma sisteminde bir anomali oluştuğunda veya yaşlanma ile birlikte çalışması güçleştiğinde vücutta ciddi sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle özellikle yaygın bir şekilde görülen köpeklerde kalp hastalıkları konusunda bilgili olmak da evcil hayvan sahipleri için gerçekten önemlidir. 

Köpeğim kalp hastası şüphesi ile veteriner kliniğimize başvuru gerçekleştiren her evcil hayvan sahibi, öncelikle kalp hastalıkları konusunda geniş bir bilgilendirmeye tabi tutulur. Çünkü kalp hastalıklarında belirtileri öğrenmek, hastalık türlerini bilmek ve kalp hastalığında nasıl bir bakım ya da tedavi gerektiğini bilmek büyük bir fayda sağlar. Veteriner kliniğimiz dahil olmak üzere tüm kliniklerde de bu tür hastalıklarda veteriner kardiyologlar tarafından hastalığa göre uzun veya kısa vadeli tedaviler ortaya koyulur.

Köpek Kalp Hastalıkları Türleri 

Kalbin odacıkları, kapakçıkları, giriş-çıkış gerçekleştiren damarlar ve kas yapısı dahil olmak üzere her bölümünde farklı etkiler sebebi ile değişen hastalık türleri görülebilir. Günümüzde köpeklerde kalp hastalıkları türleri açısından bilinen birçok önemli rahatsızlık nedeni, belirtileri ve sonuçları ile birlikte tespit edilmiştir. Bu nedenle köpeğinizin bir kalp problemi olmasından şüphelenmeseniz dahi bu konularda bilgi sahibi olarak ilerleyen zamanlarda yaşayabileceğiniz sorunlarda daha tedbirli davranmanız da olanak sağlacaktır.

Köpeklerde kalp hastalıkları farklı türlere ayrılırken, öncelikle iki ana neden dolayısıyla oluşabileceği ifade edilebilir. Bu nedenlerden ilki doğuştan gelen kalp hastalıkları olmak ile birlikte bir diğeri ise edinilmiş kalp hastalıklarıdır. Örneğin, kalp yetmezliği doğum itibarı ile yavru köpek döneminden başlayarak ilerleyen yaşlara kadar devam edebilir. Fakat değişen bir faktör nedeni ile yaşanabilecek kalp krizi gibi hastalıklar ise sonradan edinilmiş ve genellikle yaşlanma ve farklı hastalıkların ortaya çıkardığı yorgunluk ardından görülen kalp hastalıklarıdır.

Günümüzde bariz bir şekilde tanımlamaları ve tedavi yöntemleri geliştirilmiş olan köpek kalp hastalıkları türleri için ayrı başlıklarda inceleme yapılması da mümkündür. 

Köpeklerde Kalp Krizi 

Köpekler tıpkı insanlar gibi kalp krizi geçirme riski ile karşı karşıya kalırken, köpeklerde kalp krizi miyokard enfarktüs olarak adlandırılır. Kalp kasının bir kısmının yetersiz kan akışı ile karşılaşarak, kalıcı bir hasar görmesi dolayısı ile kalp krizi yaşanır. 

Kalp krizinin arkasında genellikle kan damarları ya da kalp içerisinde bulunan bir kan pıhtısı yer alır. Çünkü kalbi besleyen damarlarda tıkanma ya da kan akışındaki problemler nedeni ile bir kan pıhtısı oluşur ve bu durum kalbin belirli bir bölümünün çalışmasına engel olarak kriz sonucuna neden olur. 

Köpeklerde Kalp Yetmezliği 

Kalp yetmezliği tek başına oluşan bir hastalık olarak ele alınmasından çok farklı kalp hastalıklarının sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. Genel olarak da köpeklerde kalp yetmezliği konjestif kalp yetmezliği şeklinde ele alınmaktadır. Konjestif yetmezlikte kalp vücudun ihtiyacını karşılayacak derecede kan pompalamayı artık başaramamaktadır. Kan damarlarından kan sıvısının sızıntı yapması ile akciğer, karın ve diğer dokulara kan birikmesi durumu ile karşılaşılabilir. 

Benzer bir problem olan mitral kapak yetmezliğinde ise kan akışı kontrolü sağlayan kapakçıkların kalınlaşması sebebi ile ortaya çıkar. Kapakçıklar doğru oranda kapanmadığı için kan geriye doğru sızma gerçekleştirirken, vücuda yeterli miktarda kan pompalanamayabilir. 

Köpeklerde Kalp Kapağı Hastalığı 

Kalp üzerinde kanın akışını doğru şekillendirebilmek amacı ile 4 farklı kalp kapakçığı yer alır. Bazı köpeklerde kalp kapakçıkları hatalı bir şekilde gelişerek doğum yaşanırken, bazen de ilerleyen süreçte kalp kapakları hasar görebilir. Bu durumda kalpte üfürüm tarzı bir sorun yaşanırken, kan akışında düzensizlik ile birlikte temiz kanın kalpten çıktıktan sonra geriye doğru akması ya da kirli kan kalbe girerken bir kısmının geriye akış gerçekleştiği köpeklerde kalp kapağı hastalığı görülebilir. 

Kalp kapak hastalığında ilerleyen vadede konjestif kalp yetmezliği ile karşılaşılma ihtimali bulunmaktadır. Ancak özellikle de köpeklerde kalp kapağı hastalığı konusunda en fazla görülen hastalık türü miksomatöz mitral kapak dejenerasyonu olarak adlandırılır. Genellikle yaşlanan köpeklerde ya da küçük köpek cinslerinde görülen bir problemdir.

Köpeklerde Miyokard Hastalığı 

Miyokard, köpeklerde kalp kasını ifade etmek ile birlikte kalbin tamamen bir kastan oluştuğu da belirtilebilir. Bu durumda kas yapısının bozulma göstermesi ile birlikte köpeklerde miyokard hastalığı ile karşılaşılabilir. Yapısı bozulan kalp dokusu genellikle incelme gösterdiğinde, kalbin kan pompalama işlemini daha az gerçekleştirdiği görülebilir.

Miyokard hastalığı sonucu ortaya çıkan rahatsızlık dilate kardiyomiyopati yani kısaca DCM gibi bir isme sahiptir. Bu hastalığın bir diğer türü ise tam aksi kalp kasının aşırı kalınlaşması ile gerçekleşir. Bu durumda da kalp odalarında yeterli miktarda kan dolma işlemi sağlanmaz. Yaşanan bu rahatsızlık ise hipertrofik kardiyomiyopati ya da kısaca HCM olarak adlandırılır.

Köpeklerde Aritmi Hastalığı 

Kalbin vücut nabzını düzenli tutabilmesi, tansiyonu dengeleyebilmesi ve doğru miktarda kan pompalayarak oksijenin vücutta sağlıklı dolaşmasını sağlaması gibi görevleri vardır. Bu görevleri gerçekleştirebilecek yapısını bozacak şekilde kalpte çok yavaş, hızlı veya da düzensiz bir ritim ortaya çıkabilir. Bu düzensizlikler köpeklerde aritmi hastalığı olarak adlandırılırken, kalp; akciğer veya diğer organlara yeterli miktarda kan ulaştıramayabilir. 

Köpeklerde Perikard Hastalığı 

Kalp kasını çevreleyen ve kalbi vücut içerisindeki diğer faktörlerden koruyan bir kese olan perikard sertleşme gibi bir problem ile karşılaşabilir. Bazen de perikard kesesi ile kalp dokusu arasında bulunan koruyucu sıvı içerisine kan ulaşması ya da hava dolması durumunda kalp doğru şekilde kasılma görevini gerçekleştiremez. Kasılmadaki bu problem ise köpeklerde perikard hastalığı olarak adlandırılır. 

Köpeklerde Stenoz Hastalığı 

Stenoz genellikle yavru köpeklerde görülen bir kalp kapakçık daralması olarak ifade edilebilir. İki türe ayrılan köpeklerde stenoz hastalığı için pulmonik stenoz olarak adlandırılan türde sağ ventrikül kalp odası ile kalpten akciğere kan taşıyan ana kan damarı arasında bulunan kapakta daralma görülür. Diğer tür olan subaortic stenoz durumunda ise aort kapağının alt kısmında bulunan dokularda büyüme nedeni ile oluşan darlık ifade edilir. 

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı 

Kalbin iç yapısından ya da vücuttaki metabolik yapıdan değil de dış faktörlerden kaynaklanan köpeklerde kalp kurdu hastalığı bir enfeksiyon tarzı problemdir. Enfeksiyon taşıyan sivrisineklerden ısırık yolu ile köpeklere yayılan kalp kurtları, köpek kalbine yerleşirken; yoğun bir iltihap ve kalp hasarı oluşturur. Oluşan hasar sonrasında da kalpten akciğere kan akışında problem ile karşılaşır. 

Köpek Kalp Hastalıkları Belirtileri 

Kalpte karşılaşılabilecek problemler birbirinden değişen yapılara sahip olarak kalbin farklı bir işlevinde bozulma ortaya çıkar. Ancak kalbin temel görevi vücutta akciğerler başta olmak üzere birçok farklı organa kanın ulaşmasını ve vücudun oksijen ya da diğer öğeler ile buluşmasını sağlamaktır. Bu ortak görev nedeni ile de değişen hastalık türlerinde köpek kalp hastalıkları belirtileri birbirine benzer bir yapı gösterir. 

köpek kalp hastalıkları belirtileri

Köpek kalp hastalıkları belirtileri için genel olarak karşılaşılabilecek semptomlar aşağıdaki şekilde incelenebilir: 

  • İştah kaybı yaşanması ile birlikte kilo kaybı görülmesi 
  • Bacak veya karın bölgelerinde normalin dışında şişlikler 
  • Ayakta durmada güçlük 
  • Nefes darlığı ve öksürük nöbetleri 
  • Halsizlik ile birlikte kolay yorulma, uyumada zorluk çekme ve bayılma 
  • Kusma ve ishal 
  • Diş etlerinde mavi veya gri gibi renk tonları ile karşılaşılması 
  • Veteriner kontrolünde anlaşılabilecek kalpte üfürüm problemi 
  • Beklenmedik şekilde karşılaşılan arka bacak felç sorunları 

Köpek Kalp Hastalıkları Tedavisi 

Kalp hastalıkları yaşayan köpeklerde genellikle belirtiler evcil hayvan sahipleri tarafından kolaylıkla anlaşılamayabilir. Ancak dikkat edilerek belirtiler tespit edildiğinde mutlak bir şekilde erken teşhis açısından veteriner hekime danışmanız gerekir. Çünkü farklı hastalıklarda etkin bir şekilde sonuç oluşturacak kısa veya uzun süreli köpek kalp hastalıkları tedavisi beklenmeden başlanması gereken bir tedavidir. 

köpek kalp hastalıkları tedavisi

Köpek Kalp Hastalıklarında Erken Teşhisin Önemi 

Kalbin görevini doğru şekilde yerine getirememesi sadece kalbin değil bütün vücudun problem yaşaması ve ölüm gibi akla gelmesini istemeyeceğimiz problemler ile karşılaşılması sonucu doğurabilir. Bu neden ile köpek kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi gerçekten çok iyi anlaşılmalıdır. Kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarındaki problemler, damar darlıkları ya da aritmi gibi problemlerin tümünde erken teşhis ile doğru tedaviye başlamak gerekir. 

Köpeklerde Kalp Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir? 

Genel çerçevede köpeklerde kalp hastalıkları nasıl teşhis edilir sorusu için kullanılan en önemli teşhis yöntemlerinden bahsedilmesi mümkündür. Veteriner kardiyoloji deneyimine sahip veteriner hekimlerimiz kliniğimizde kalp hastalıklarının teşhisini gerçekleştirmek için öncelikle tam kapsamlı fiziki muayene işlemi gerçekleştirir. Bu muayenede anormal ritim, kalp üfürümü ya da kalpten gelen sesler kontrol edilerek akciğer kontrolü de sağlanır. 

Köpeğinizin nabzı kontrol edildikten sonra karın ya da diğer dokularda bir sıvı birikmesi olup olmadığını incelemek için görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Veteriner kardiyolog teşhis gerçekleştirmek için kalbin şekli, boyutu ve vücut yapısını inceleyen göğüs röntgeni yöntemini ve kalp ritmini belirlemek için elektrokardiyogram(EKG) yöntemini kullanabilir. 

Kan akışının problemli olup olmadığını ve kalp kapakçıkları ya da kas durumunun değerlendirilmesini sağlayan ekokardiyogram yani ultrason incelemesi sağlanması ile birlikte tansiyon ölçümleri ve enfeksiyonlara karşı da kalp kurdu testleri sağlanabilir. Ayrıca genel kan tahlilleri ile birlikte tüm problemlerin ortaya çıkarılması mümkün olur.

Kapsamlı bir teşhisin gerçekleştirilmesi ile birlikte de köpek kalp hastalıkları tedavisi için hastalıkların türüne bağlı olarak düzenli tedaviler tercih edilir. Kalp hastalıklarının tedavilerinde en önemli yöntemler arasında ilk olarak kalp hastalığının seyrini izleyerek düzenli kontrol sağlanması yer alır. Bununla birlikte birçok kalp hastalığında etkileri azaltan, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlayan veya hastalığın ilerleyişini düşüren ilaç tedavileri tercih edilebilir.

Kalp hastalıklarında bazı türlerde özellikle doğuştan gelen kalp problemlerinde nadiren cerrahi operasyonların tercih edilmesi mümkündür. Bu konuda kalp ameliyatlarının ortaya çıkarabileceği riskler ve teferruat nedeni ile deneyimli veteriner hekimlerimizin çok detaylı araştırma yapması gerekir. Gereken noktada uzun bir tedavi süreci gerektirecek cerrahi yol uygulanabilir. 

Kalp Hastası Köpekler İçin Mama 

Kalp hastalıklarında evcil dostunuzun hayatını daha sağlıklı yaşayarak bu hastalığın ilerlemesini engelleyecek şekilde beslenmesine de çok yüksek dikkat etmeniz gerekir. Bu neden ile veteriner hekimlerimiz yaşanılan kalp hastalığı problemine göre beslenme düzeninde önerilerde bulunabilir. Örneğin, kalp yetmezliğinde tuz oranı düşük ya da farklı kalp problemlerinde tuarin içeriğine sahip olacak şekilde kalp hastası köpekler için mama önerileri bulunmaktadır. 

Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz kalp hastalıkları tedavileri için köpeğinizin sağlıklı beslenmesinden doğru egzersiz programına sahip olmasına kadar her nokta üzerinde durur. Günlük hareket ve oyun temposundan dinlenme süresine kadar her ayrıntı özellikle ifade edilir. Bu anlamda köpeklerde kalp hastalıkları için doğru teşhisten doğru tedaviye kadar en iyiye ulaşmak için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi tercih edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpeklerde Kalp Hastalıkları İçeriği