Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
köpeklerde mavi göz hastalığı

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı

Açık dünyadan gelen ışık, gözün arka bölümünde bulunan retinaya ulaşır ve bu sayede lens vasıtası ile köpeğiniz dünyayı görebilir. İlerleyen yaş ile birlikte köpeklerde mercek yapısı değişim gösterirken ise göz boyutu sabit kalır ve merceği tutan kapsülde esneme ile karşılaşılmaz. Bu durum sonucunda Latince lentiküler skleroz olarak adlandırılan köpeklerde mavi göz hastalığı ortaya çıkabilir. 

Köpeklerde göz yapısı yaşlandıkça değişim gösterirken, bu değişim görüş açısını da değiştirebilir. Örneğin, görüşte bir problem olarak ortaya çıkan lentiküler skleroz göz merceğinde görülen mavimsi görüntü anlamına gelmektedir. İlerleyen yaş nedeni ile ortaya çıkan köpeklerde mavi göz hastalığı kısmen görüş yeteneğini bozabilirken, aslında tedavi ihtiyacı bulunmayan ve körlük ortaya çıkarmayan bir problemdir. 

Tanımsal olarak lentiküler skleroz göz merceği dahilindeki fibrotik birikim bulunduran katarakt benzeri fakat daha az ciddiyete sahip olan mavimsi görüntülü ilerleyen yaş hastalığıdır. Bu hastalığın nedenleri arasında yaşam boyunca değişen lens yapısı nedeni ile ortaya çıkan yeni katmanlar yer alır. Oluşan yeni lifler ön plana çıkarken, eski lifler mercek kapsülünden çıkamadığından dolayı çekirdeğe doğru itildiğinde gözde mavimsi bir bulanıklık görülür. 

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı Belirtileri 

Köpeklerde neredeyse akla gelebilecek bütün ırklarda 6-8 yaş aralığında mavi göz hastalığı ile karşılaşılabilir.

köpeklerde mavi göz hastalığı belirtileri

Bu yaş aralıklarında takip edebileceğiniz köpeklerde mavi göz hastalığı belirtileri ise aşağıdaki şekilde olacaktır. 

  • Köpeğinizin görüşünde eksiklik 
  • Her iki gözde birden mavimsi bir görüntü 
  • Göz lenslerinde bulutlu bir mavimsilik 
  • Köpeğinizin derinlik ve mesafe algısını kaybetmeye başlaması 
  • Parlak ışıkta gözdeki bulanıklığın görüntüsünde değişiklik oluşması 

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı Tedavisi 

Günümüze kadar yapılan çalışmalarda lentiküler skleroz için kesin bir tedavi yöntemi bulunmasa da hastalığın önemli bir görüş problemi ortaya çıkarmadığı da belirlenmiştir. Bu anlamda belirtiler ile karşılaştıktan sonra köpeklerde mavi göz hastalığı tedavisi geliştirilmesi için öncelikle veterinerlik kliniğimize başvurmanız gerekir. Bu sayede veteriner hekimlerimiz detaylı bir göz muayenesi sayesinde hastalığın tanısını koyarak tedaviye başlayabilir. 

Mavi göz hastalığı tanısı konulması için ilaçlı damlalar ile göz bebekleri genişletildikten sonra göz yapısı değerlendirilir ve mavi göz hastalığı ile katarakt problemi arasındaki ayrım net bir şekilde sağlanır. 

Çünkü bugün birçok kişi her iki hastalığın belirtilerini ve görüntüsünü birbiri ile karıştırabilmektedir. Fakat kataraktta retina tıkandığı için lens değişimi gibi bir tedavi yöntemi ihtiyacı bulunur. 

köpeklerde mavi göz hastalığı tedavisi

Köpeklerde mavi göz hastalığı tedavisi için net bir tedavi yöntemi yer almasa da hastalık bir ağrı veya acı oluşturmadığından ilerleyen yaş ile birlikte görme yeteneği de seviyeli bir şekilde değişim gösterecektir. Evcil dostunuz bu duruma uyum sağlamaya devam ettikçe görüş alanındaki değişiklikler ile birlikte hareketlerinde, yürüyüşünde ve koşma gibi aktivitelerinde kısmen yardım ihtiyacı bulunabilir. 

İlerleyen yaş ile birlikte özellikle köpeklerde katarakt problemi ile de karşılaşma ihtimali bulunduğu için mavi göz hastalığının ilerleyişi ile durumun katarakt oluşumuna evirilip evirilmediği mutlaka takip edilmelidir. Hastalık tespit edildikten sonra düzenli veteriner hekim kontrolleri ile bu durumu da takip etmeniz gerekecektir. 

Lentiküler skleroz problemi başlangıcı sonrasında köpeğiniz için özellikle yaşam ortamında hareketini kolaylaştıracak bir şekilde güvenilir ve tutarlı bir ortam oluşturmanız gerekir. İlerleyen yaş koku alma ve duyma gibi duyularda da eksiklik oluşturabileceği için hem evde hem de açık dünyada mevcut dostunuzu denetleyerek ona destek olmanız önemlidir. 

Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak köpeklerde mavi göz hastalığı konusunda doğru teşhis ile sizlere destek sağlayabiliyoruz. Hastalık tüm köpek ırklarında ilerleyen yaş ile birlikte oluşan ve engellenmesi çok güç olan bir yapıya sahip olduğu için hayat boyu veteriner kontrollerini aksatmamanız ve kliniğimizi her zaman ziyaret etmeniz tavsiye edilebilir. 

Faydalı Linkler:

Köpeklerde Mavi Göz Hastalığı İçeriği