Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Köpeklerde Egzama

Köpekler, insanların dostu, bir parçası haline gelmiş hayvanlardır. Evcil hayvan sahiplerinin sorumlulukları arasında da köpeklerin sağlığı en üst sıralarda yer almaktadır. Köpeklerin sağlıklı bir hayat devam ettirebilmeleri için cildinde, davranışlarında, iştahında ve diğer özelliklerinde bir değişimin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aynı zamanda düzenli olarak veteriner hekim kontrolleri yapılmalı, aksatılmamalıdır. Özetle, köpeklerin sağlıklı bir hayat geçirmeleri birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan biri de köpeklerde egzama!

Atopik dermatit adıyla da bilinen bu rahatsızlık köpeklerde sıkça görülebilen bir rahatsızlıktır. Köpekte kaşıntıya neden olur, yayılabilir ve ağrıya sebep olabilir. Bu yüzden de köpekler ısrarla kaşıntıyı gidermek için o bölgeye müdahale ederler; bu da semptomları kötüleştirebilir. Bu bölgeler genelde sırt, bacak arası, bacak ve kuyruk gibi yerlerdir.

Köpeklerde Egzama Neden Olur?

Köpeklerde egzama neden olur diye bakıldığında, iki tür egzama çeşidi olduğundan karşımıza birçok sebep çıkabilir. Kuru ve ıslak egzama. Kuru egzamada ciltte döküntüler meydana gelir; ıslak egzamada ise kaşınma, kötü koku ve kızarık lezyonlar gözlemlenir.

Bunun dışında yağ bezlerinin sık bulunduğu yerlerde aşırı yağ üretimi sonucu oluşan seboreik egzama, atopik egzama, kontakt egzama ve bakteriyel egzama olarak sınıflandırılır.

Köpeklerde egzama sebebi kimi zaman beslenmeyle ilgilidir. Çünkü beslenme birçok hastalığın arkasındaki önemli bir detaydır. Düzenli bir beslenmeyle ve gerekli vitaminlerin alınmasıyla riskler azalmaktadır. Öte yandan aşırı soğuk veya sıcak ortamlar, hijyenik ortamlarda barınmama, yeterli yıkanmama, pire ve parazit ısırıkları, stres, hormonsal bozukluklar, genetik ve enfeksiyonlar sıralanabilir. Genetikten kasıt bazı köpek ırklarının egzamaya daha yatkın olmasıdır.

Köpeklerde egzama başlangıcı kendini bazı belirtilerle belli eder. Genel olarak köpeklerde egzama belirtileri arasında neler var, inceleyelim.

  • Kaşıntı,
  • Kızarıklık,
  • Çeşitli enfeksiyonlar,
  • Kaşıntıyı geçirmek için çeşitli yüzeylere sürtünme,
  • Ciltte meydana gelen akıntılı lezyonlar, pullanma ve renk değişiklikleri,
  • İştahsızlık ve dolayısıyla kilo kaybı,
  • Davranışsal değişiklikler,

Bu rahatsızlık kesinlikle veteriner hekimlerce tedavi edilmelidir ve teşhisin doğru konabilmesi için belirtilerin ve sebeplerin dikkate alınması gerekmektedir.

Köpeklerde Egzama Tedavisi

Köpeklerde egzama tedavisi, konulan teşhise göre değişiklik göstermektedir. Tedavide ilk yapılan şey, var olan egzamanın daha kötü hale gelmemesini sağlamaktır. Yani acı ve kaşıntının kontrol altına alınması önceliktir. Köpeklerde egzama tedavisi için yukarıda değindiğimiz belirtiler fark edildiği anda veteriner kliniklerine gidilmesi gerekir. Egzamanın şiddeti ve köpeğin bağışıklık sisteminin gücüne göre daha ağır veya basit tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi içeriğinde kaşıntıyı azaltmak ve cildi rahatlatmak için ilaçlar ve kremler bulunabilir, egzama bölgesini kuru tutmak, besin takviyeleri ve özel losyonlar,  şampuanlar önerilebilir.

Veteriner hekimlerin uygun gördüğü tedaviler ve verdiği öneriler dışında köpeklerde egzama bitkisel tedavi denenmemelidir. Her ne kadar kolay kürler, evde yapılabilen merhemler ve vitaminler önerilse de her şey veteriner hekimin bilgisi dahilinde kullanılmalıdır. Örnek olarak kozmetik ürünlerde de kullanılan çay ağacı yağı, egzama için cilt üzerinde rahatlatıcı etki gösterebilmektedir. Buna ek olarak nergis, yeşil çay ve papatya da cildi yatıştırmaktadır. 

Hindistan cevizi yağı ise enfeksiyonlarda, egzamada hatta böcek ısırıklarında bile tercih edilmektedir. Fakat bilinmelidir ki kulaktan dolma bilgiler veya internette önerilen yanlış bilgiler egzamayı daha kötü hale getirebilir. Bu yüzden yapılması gerekenler için en uygun yöntem köpeğinizin egzama tedavisi için veteriner hekime gitmektir.

Köpeklerde Egzama Tedavisi İlaçları

Egzama sebebi belirlenip teşhis konulduktan sonra inflamatuar ilaçlar kullanılabilir, parazit ve pire ilaçları kullanılabilir ki köpek parazit aşısı da mevcuttur. Bu ilaçların içeriğinde egzamanın sebep olduğu etkileri azaltacak olan antibiyotikler, antihistaminikler, nemlendiriciler ve kortikosteroidler bulunabilir.

Köpeklerde egzama kremi ve ilacın arasındaki fark yalnızca uygulama biçimidir. Aynı amaca hizmet eder. İlaçlar, egzamanın iyice yayıldığı ve bağışıklık sistemiyle alakalı durumlarda kullanılır. Kremler ise egzamalı cilt üzerine uygulanır. Dikkat edilmesi gereken nokta, ilaç ve kremin doktorun önerdiği sıklık ve dozda kullanılmasıdır.

Köpeklerde Egzama ve Mantar Farkı

Köpeğiniz normalinden fazla bir şekilde kaşınıyorsa çeşitli enfeksiyonlar ve mantar akla gelebilir fakat bunun egzama olabileceği de unutulmamalıdır. İkisi de cilt sorunudur fakat mantar hastalığı zoonozdur, egzama ise değildir. Aralarındaki en büyük fark budur.

Köpeklerde Egzama Bulaşıcı Mı?

Köpeklerde görülen egzama hastalığı bulaşıcı değildir, yani zoonoz özellikte değildir. Ne başka bir hayvana ne de insana bulaşır. Tabii egzamanın nedeni alerjilerse bu alerjenlere maruz kalan kişilerde de alerji meydana gelir fakat direkt olarak egzamanın bulaşması mümkün değildir.

Yani yukarıda da değindiğimiz gibi, köpeklerde egzama insana bulaşır mı sorusunun cevabı “hayır” olmaktadır.

Köpeklerde Egzama Ölümcülmüdür?

Bu durum ölümcül değildir, basit ve uygun tedavi ile çözülebilecek bir cilt hastalığıdır; ciltle sınırlıdır. Yalnız, egzamanın altında yatan temel sebep bağışıklıkla ilgiliyse bu diğer hastalıkların da önü açık olabileceği anlamına gelebilir.

Köpeklerde Egzama Maması

Egzama için özel olarak üretilmiş bir mama bulunmamaktadır. Yalnızca içerdiği çeşitli bileşenlerden dolayı egzamaya iyi gelen ve semptomları azaltan özelliğe sahip olmaktadırlar. Yüksek proteinli yiyecekler, hipoalerjenik bir mama, doğal içerikli koruyucu ve renklendirici içermeyen mamalar ve omega-3 yağ asitleri içeren besinler buna yardımcı olmaktadır.

Köpeklerin daha sağlıklı bir hayat geçirmesi için veteriner kontrolleri, aşıları düzenli yaptırılmalı ve istenmeyen durumlar ve sürekliliği gözlemlendiğinde, profesyonel olarak derhal müdahale edilmelidir.

Faydalı Linkler:

Leylek Vet Veteriner Kliniği

Adres: Küçükyalı Mah. Bağdat Cad. Ahmet Kutsi Tecer Sk No:14b, 34840 Maltepe/İstanbul

Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al

WhatsApp Telefonu: 05526665747 (Sohbet Etmek için Tıklayın)

Telefon: (0216) 417 57 47 (Tıkla Ara)

Köpeklerde Egzama İçeriği