Köpeklerin genel sağlığı için deri ve tüy sağlığı son derece önemlidir. Köpek deri hastalıkları, günlük hayatta köpeklerin refah seviyesini düşürür ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Köpek cilt hastalıkları, hayvanların genel sağlığını da tehdit edebilir. Bu bağlamda köpeklerin doğru tedaviye ihtiyaçları olur.
Deri hastalıkları, çeşitli belirtiler gösterir ve her bir deri hastalığının kendine özel belirtisi, tedavisi ve nedeni bulunur. Köpeklerde görülen cilt sorunları, cildin işlevsel ve sağlıklı yapısında belirli semptomlar ve bozulmalarla kendisini gösteren, uzun süreli sorunlardır. Bu tür sağlık sorunlarını fark etmeniz ve buna uygun bir şekilde veteriner yardımı alabilmeniz için köpek deri hastalıkları hususunda bilgili olmanız önem arz eder.
Köpek Deri Hastalıkları Belirtileri
Köpeklerin cildi, vücudun sıcaklığını korumak, vücudu dış faktörlere karşı savunmak ve duyusal manada da algıları yönetmek gibi çeşitli işlevlere sahiptir. Köpeklerin cilt yapısı, insanların cilt yapısına göre farklı bir özellik barındırır. Çünkü köpek cildinde çok farklı bir kıl folikül yapısı mevcuttur. Alt katmanda da daha kalın ve güçlü bir yağ bezi aktivesi yer alır. Bundan dolayı ısı, nem, beslenme, genetik, parazitler gibi çeşitli faktörler, köpek deri hastalıklarına yol açabilir. Köpek deri hastalıkları belirtileri çok çeşitlidir. Hastalığın türüne göre farklı belirtiler gündeme gelir.
Köpek derisinde kabuklanma, köpek cilt hastalıklarının belirgin bir semptomu olarak dikkat çeker. Cilt sorunları ile beraber köpeklerin derilerinde kabuklanma, kızarıklık, kaşıntılı yara, iltihap gibi gelişmeler oluşur. Aynı zamanda tüy dökülmesi de meydana gelebilir. Genel olarak belirtileri birbirine benzerdir. Bazen de deri döküntüsü kimi zaman da deri kızarıklığı gibi farklı durumlarla karşılaşmak söz konusu olabilir. Ek olarak; görülebilecek en önemli sorunlar arasında iltihaplar, egzama ve enfeksiyonlar yer alır.
Köpek deri hastalıkları çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Mesela otoimmün bozukluklar yani hormonların yapısında oluşan bazı bozukluklar sebebi ile bu tür hastalıkların görülme ihtimali artış gösterir. Bazı cilt sorunları arasında dermatit olarak da isimlendirilen ve akut bir yapıya sahip olan durumlar da bulunur. Cilt tahrişiyle oluşan bu tarz sorunların altında da alerji ve pire gibi parazitler bulunur.
Cilt sorunları listesinde özellikle de deri enfeksiyonu yaygındır. Bu hastalık, en ağır biçimde belirtiler gösterir. Tedavisinin özenli ve doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Bilindiği gibi enfeksiyonlar pek çok nedenden dolayı oluşabilir. Mesela herhangi bir gıda, çevresel bir neden ya da polenler, ciltte enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Kene, pire ve akar gibi zararlılar, köpeklerde kaşıntı ve yara sorununu tetikleyebilir. Bu tarz dış parazitlerin cilt üzerinde meydana getirdiği tüy dökülmesi ve deri tahrişleri, köpeklerin yaşam kalitesini düşürür ve genel sağlığını olumsuz manada etkiler. Kaşıntılı yara çoğunlukla köpek dostlarımız egzamayla beraber de ortaya çıkan deri rahatsızlıkları arasında yer alır. Şiddeti ve boyutu farklılık gösterebilir. Özellikle de köpeğin bu durumu ile ilgilenilmez ve hızlı bir tedavi sürecine başlanılmazsa, enfeksiyon durumu kaçınılmaz olacaktır. Köpeğin bu tarz bir durumda etkilenmesi halinde hem tedavisine hem de beslenmesine ve yaşam şartlarına çok dikkat edilmesi önerilir.
Köpek deri hastalıkları insana bulaşır mı sorusunun yanıtı da sıklıkla araştırılır. Bazı deri hastalıkları insanlara bulaşabilmektedir. Bu nedenle köpeğin deri hastalıklarına yakalanması durumunda mutlaka veteriner desteği alınması gerekmektedir.
Köpek Deri Hastalıkları Tedavisi
Evcil hayvan sahipleri köpek deri hastalıkları tedavisi hakkında bilgi almak isterler. Köpeğiniz deri sorunu yaşıyor ise onu veterinere götürerek, hızlı bir şekilde tedavi olmasını sağlayabilirsiniz. Köpeklerde deri hastalıkları ve tedavileri, hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Veteriner, köpeğinizi muayene edecek ve hangi deri hastalığının köpeğinizi etkilediğini tespit edecektir. Ardından buna uygun şekilde tedavi planı oluşturulacaktır.
Peki köpek deri hastalıkları nasıl geçer? Altta yatan sebepler ve faktörler farklı olsa da köpeklerde deri hastalığının tedavisi benzer olabilmektedir. Mesela atopik dermatit ve alerji gibi yani egzama gibi sorunlarda gerçekleştirilen kan testleri ve alerji testlerinin ardından antihistaminik veya steroid ve immunoterapi sağlayan özel ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar, köpeklerde deri hastalıkları ilaçları söz konusu olduğunda yaygın tercih edilen ilaçlardır. Ancak veteriner hekim, köpeğinizin durumuna ve rahatsızlığına göre farklı bir ilaç da önerebilir.
Enfeksiyonlar, köpeğin vücudunun pek çok farklı alanında görüldüğü zamanlarda da hayvanın tedavisi için topikal ilaçlar ve antibiyotikler tercih edilebilir. Köpeğin durumuna bağlı olarak, yani bakteri enfeksiyonu ya da mantar enfeksiyonu durumunda farklı ilaçlara da gereksinim duyulabilmektedir. Kimi zaman çevrede yapılacak çeşitli hijyen değişimleri kimi zaman da antifungal ilaçlar ile tedavi desteklenir.
Köpek deri hastalıkları parazitlerden kaynaklanıyor ise parazitin türüne bağlı biçimde özel ilaçlar kullanılmaktadır. Cilt üzerindeki kuruma için beslenme değişimleri, sebore gibi sorunlar için bazı özel şampuanlar da gerekli olmaktadır.
İlaçlar, sahip oldukları içerikler, kullanım düzenleri ve etki alanları nedeniyle profesyonel yaklaşım çerçevesinde reçete edilmesi gereken tedavi teknikleridir. Bundan dolayı köpeklerde deri hastalıklarında ilaç için mutlaka veterinere başvurmalısınız.
Köpek deri hastalıkları öldürür mü sorusuna ise; bazı ciddi vakalar tedavi edilmez ise ölüm söz konusu olabilir. Bu yüzden de deri hastalığı belirtileri fark edildiği anda veterinerden yardım alınması şarttır.
Siz de köpek deri hastalıkları konusunda profesyonel destek için Leylek Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.