Yavruluk döneminden itibaren her zaman aktif ve eğlenceli bir yapıya sahip olan köpeklerde bu hareketli yaşantı bazı hastalıklar nedeni ile sekteye uğrayabilir. Özellikle köpek pati hastalıkları hareket kabiliyetlerini kısıtlayan ve bazı hastalık türlerinde acı veren bir yapı ortaya koyabilir.
Köpek Pati Hastalıkları Çeşitleri
Köpek patileri üç ayrı bölüm olarak; pati tabanı, taban altında yer alan pet kısmı ve uç kısımda bulunan tırnaklar ile şekillenmiştir. Bu kısımların herhangi birinde veya tamamında değişen köpek pati hastalıkları çeşitleri ile karşılaşmak mümkündür.
Köpek patilerinin alt kısmında bulunan pet bölümlerinde havanın soğuması, kimyasallara temas, tuz ya da toprak teması gibi faktörler nedeni ile köpek patilerinde kuruma ve çatlama görülebilir. Bu problem erken müdahale ile tedavi edilmediğinde, ayak bölümünde enfeksiyona neden olabileceği gibi köpeğinizin rahatlıkla hareket etmesini ve yürümesini de engelleyebilir.
Köpeklerde birçok farklı alerji ile karşılaşma ihtimali yer alırken, patilerde de kötü bir koku, şişlik ve kızarıklık ile görülebilecek köpek pati alerjileri yer alabilir. Alerjiler sonucunda da patilerde bir enfeksiyon ile karşılaşabilir.
Pati tabanları her ne kadar sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olsa da evcil dostlarınız sıcak yüzeyler, soğuk yüzeyler, kırık bir taş parçası veya keskin bir yüzeye temas ettiğinde köpeklerde pati yaralanması oluşabilir. Ağrılı ve bazen de kanama ile seyredebilecek bu yaralanma durumlarında ayak bölümünde şişlik, topallama ve patilerde kızarıklık görülebilir.
Mantar veya bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar yani köpek pati dermatitleri köpeklerde çok sık görülürken, patilerde de kızarıklık ve ağrılar ile ortaya çıkacak enfeksiyonlar yer alabilir. Tüy ve tırnak arasındaki renk değişiklikleri ya da köpeğinizin sürekli patisini ısırmaya çalışması ile anlayabileceğiniz bu tip sorularda bulaşıcı bir problem de yer alır. Bu neden ile mantar ve bakteri enfeksiyonlarında diğer evcil hayvanlarınızı korumanız da önemlidir.
Vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilecek kanser hücreleri, pati tabanında veya üst kısmında görüldüğünde köpeklerde pati tümörü problemi olarak adlandırılır. Veteriner hekim kontrolü ile iyi huylu veya kötü huylu olduğu tespit edildikten sonra değişen tedavi yöntemleri ile tümörün uzaklaştırılması sağlanır.
Artrit eklem iltihabı olmak ile birlikte patilerde yer alan eklemlerde görüldüğünde de köpek pati artrit problemi şeklinde adlandırılır. Genellikle köpeklerde yaşlanma, aşırı kilo alma veya tedavi edilmemiş yaralar nedeni ile ortaya çıkarken, hem ağrı hem de acı veren bir problemdir.
Köpeklerde bilinen kene, akar veya pire gibi parazitler sadece cilt üzerinde ve tüyler arasında değil pati boşluklarında da görülebilir.
Patilerde olumsuz bir etki oluşturarak tüy dökülmesi, şişlik ya da kızarıklık ortaya çıkarabilecek köpek pati parazitleri faktörleri ile mücadele için düzenli ve reçeteli ilaç kullanımı gerekir.
Vücudun herhangi bir noktasında olabileceği gibi patilerde de gıdalar ya da alerjen faktörler nedeni ile köpek pati alerjisi sonucu görülebilir. Bu anlamda da mutlaka alerjen faktörün belirlenmesi için veteriner hekim kontrolü ve testleri uygulanmalıdır.
Köpek Pati Hastalıkları Belirtileri
Farklı hastalıkların birçoğunda köpek pati hastalıkları belirtileri arasında özellikle köpeğinizin patilerinde kaşınma problemi ile karşılaşılır.
Bununla birlikte sayılabilecek diğer belirtiler arasında ise
- Köpek patilerinde kızarıklık, iltihap ve şişlik
- Patinin üst kısmında kabuk tarzında yaralar
- Pati altındaki pet bölümlerinde görülen sorunlar
- Evcil dostunuzun patilerini daha fazla ısırma ve yalama isteği
- Yürümede yaşanabilecek topallama ve zorluklar
- Patilerdeki iltihaplar nedeni ile görülen akıntılar yer alır.
Belirtiler bağlamında köpek pati hastalıkları insana bulaşır mı sorusu için köpeklerden insanlara bulaşabilecek parazit ve bakteri enfeksiyonları nedeni ile hijyene önem gösterilmesi ve erken teşhis ile birlikte tedavi sağlanmasının önemi üzerinde durulabilir.
Köpek Pati Hastalıkları Tedavisi
Pati hastalıklarının birçok farklı türünde genellikle birbirine benzer tedavi yöntemleri tercih edilir. Kliniğimizde de köpek pati hastalıkları tedavisi için veteriner hekimlerimiz reçeteli bir şekilde hastalığın türüne göre antibiyotik ilaçlar, hijyenik malzemeler, ağrı kesiciler, topikal kremler gibi birçok tedavi yöntemi sunmaktadır.
Köpek pati hastalıkları nasıl geçer sorusu için özellikle verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız ve pati hastalıklarını engelleyecek şekilde hem pati bakımı hem de hijyene dikkat etmeniz gerektiği ifade edilebilir. Köpeklerinizin genel muayene ve kontrollerinde pati bakımı konusunda da destek alabilmeniz için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizden her zaman yardım talep edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.