Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedi kulak akarı

Kedi Kulak Akarı

Akarlar, farklı çeşitlere ayrılan mikroorganizma boyutunda parazitler olarak kedilerin vücudunda birçok farklı noktada değişen enfeksiyonlar ve alerjiler oluşturabilir. Otodektes cynotys olarak adlandırılan akar türü ise kedi kulak akarı olarak da bilinmektedir. Bu mikroskobik canlı kedilerde kulak bölgesine yerleşerek ciddi ve sıkıntılı bir enfeksiyona neden olabilir. 

Kedilerde kulak akarı oluşturan bu mikroskobik canlı, köpek ve birçok farklı evcil hayvanda da rahatsız edici bir problem ortaya çıkarabilir. Ancak kedilerde çok daha yaygın bir şekilde görülen bu problem, özellikle yavru kedilerde ve dış dünyaya çok fazla çıkış gerçekleşen kedilerde daha sık görülür. Çünkü açık ortamda diğer kediler veya enfeksiyon taşıyan hayvanlar ile temas hızlı bir şekilde bulaşma yaşanmasına neden olabilmektedir. 

Kulak akarları herhangi bir kediye yerleşerek taşıyıcı bir konak bulduktan sonra bu taşıyıcının deri döküntüleri ile beslenir ve çok hızlı bir şekilde çevreye yayılabilir. Kedilerde kulak enfeksiyonları içinde de çok yüksek bir oran ile akarların oluşturduğu enfeksiyonlar görülür. Diğer kedilerde hızlı bir bulaşma ile karşılaşılırken, insana bulaşma riski bulunmayan bu mikroskobik canlılar aynı ortamdaki kedi dışındaki diğer evcil canlılara da bulaşabilir ve iyi bir tedavi sağlanmadığında tekrar tekrar görülebilir. 

Kedi Kulak Akarı Belirtileri 

Doğrudan temas vasıtasıyla bulaşma gösteren kulak akarı, sağlıklı bir kedinin hızlı bir şekilde hijyenik olmayan malzemeler, mama kabı, yatak veya zemin teması ile yeni bir enfeksiyon oluşturabilir. Parazitin kedi vücuduna bulaşması sonrasında hızlı bir şekilde enfeksiyon gelişirken, kedi kulak akarı belirtileri gözle görülür çerçevede rahatlıkla fark edilebilir. 

kedi kulak akarı belirtileri

Birçok belirtiye sahip olan kulak akarında değişen hastalıklara benzeyen belirtiler görmek de mümkündür. Çünkü bazı parazitler vücutta değişen rahatsızlıklar oluştururken, özellikle kirli ortamlarda sadece kulak akarı değil farklı parazitler ile karşılaşan kediniz bir arada değişen enfeksiyonlar da yaşayabilir. Ancak net bir şekilde de kedi kulak akarı belirtileri olarak aşağıdaki semptomları saymak mümkün olacaktır.

  • Kulak kanalında kalınlaşma 
  • Kulak derisinde kabuklar ve döküntüler 
  • Sıklıkla kulağı kaşıma isteği ve kafayı sallama 
  • Kulakta kötü kokulu bir akıntı 
  • Kulak bölgesinde tüy dökülmesi ve kızarıklık 
  • Kulaklarda cilt ülseri ve mantar ya da bakteri enfeksiyonları 
  • Kulak kanatlarında kan toplama nedeni ile oluşan ağrılar 

Kedilerde Kulak Akarı Tedavisi 

Kulak akarı sadece kedilerde değil tüm evcil dostlarımızda kolaylıkla önlenebilir bir problem türüdür. Özellikle kedilerde dış parazit aşıları düzenli bir şekilde uygulandığında, akar dahil birçok farklı parazitten korunmak daha kolay olur. Aşılar sonrasında yine de akar enfeksiyonları ile karşılaşmak mümkün olsa da kedilerde kulak akarı tedavisi daha kolay ve hızlı bir şekilde sağlanabilir. 

kedi kulak akarı tedavisi

Günümüzde veterinerlikte pratik bir yöntem olarak kedilerde kulak akarı tedavisi için öncelikle uzman veteriner hekimlerimiz fiziki inceleme ve enfeksiyon bölgesinden alınan örnekler ile laboratuvar incelemesi gerçekleştirir. İncelemeler sonucunda parazit varlığı tespit edildikten sonra kedinizin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, cinsi ve kilosu gibi koşullara göre tedavi programı hazırlanır. 

Tedavi klinikte başlarken öncelikle enfeksiyon bölgesinde temizlik uygulanarak bu bölgede günlük bir şekilde kullanılacak topikal damlalar ve hijyen sağlayacak ilaçlar reçete edilir. Reçeteli ilaçlar temin edildikten sonra belirtilen süre boyunca düzenli bir şekilde kullanılması ve yaşam ortamında hijyen ile doğru beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 

Kısa süreli bir tedavi programı ile birlikte kedi kulak akarı kolaylıkla tedavi edilebilir ve tekrar bulaşma olasılığı yer alsa da özenli bir yaklaşım ile bu durumun önlenmesi de sağlanabilir. Çünkü özen gösterilmediğinde yani özellikle hijyen olmadığında kulak akarı tekrarlayabilir ve giderek sıkıntılı bir hale gelebilir. Bu neden ile belirtiler ile birlikte Leylek Ve Veteriner Kliniği’mize başvurabilir ve sonrasında da düzenli takip için klinik muayenelerini aksatmadan sonuç elde edebilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedi Kulak Akarı İçeriği