Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedi kalp hastalıkları

Kedi Kalp Hastalıkları

Kedilerde kan ve oksijenin vücutta taşınması için görev alan kalpte, değişen bölümler üzerinde oluşan sorunlar dolayısıyla kedi kalp hastalıkları ile karşılaşılabilir. Kedilerde kalp yapısı 4 farklı fonksiyonel birleşen ile oluşmaktadır. İlk bileşen kanın vücuda pompalanması için genel olarak kas yapısı şeklindedir. 

Kalpte kanın doğru yani istenen yönde hareketini sağlayan kalp kapakçıkları ve kalbi çevreleyen koruma görevli kalp zarı yer alır. Ayrıca kalp etrafında doğru bir çalışmayı oluşturan ve koordinasyon sağlayan elektriksel iletken sistem bulunur. Kalbin bu bölümlerinin her biri farklı nedenler ile doğuştan veya sonradan gelişen rahatsızlıklar ile kedi kalp hastalıkları nedenli çalışmada sorun gösterebilir. 

Kedi Kalp Hastalıkları Türleri 

Kalbin değişen bölümlerinde değişen nedenler ile rahatsızlıklar oluşabileceği için kedi kalp hastalıkları türleri farklı hastalıklar olarak ele alınmaktadır. Çünkü örnek olarak kalp kapakçıklarında ya da kalp duvarında bir sorun oluşabileceği gibi kalp zarında ya da kalbin odacıklarında da problem oluşabilir. Bu neden ile genel olarak bugün en fazla bilinen kedi kalp hastalıkları farklı başlıklar ile incelenebilir. 

Kedi Kalp Krizi 

Kalp krizi genel olarak kalpte oksijen ve besin desteği sağlayan koroner damarların tıkanması ya da daralması ile kalpteki kan akışının kesilmesidir. İnsanlarda görüldüğü gibi benzer şekilde kedi kalp krizi yani akut miyokart enfarktüsü rahatsızlığında da nadiren görülse de kalp yeterince oksijen alamadığı için kalp kası hasar ile karşılaşır. 

Kedi kalp krizi farklı nedenler dolayısıyla ortaya çıkabilir. Fakat genellikle ana arterlerde bir tıkanma ya da damar yapısındaki anomali nedeni ile görülür. Acil müdahale gerektiren kalp krizi durumunda kalbin çalışmaması ile birlikte beyne oksijen gitmesi de engellenirken, vücut felç ya da ölüm gibi birçok istenmeyen sonuç ile karşılaşabilir. 

Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati 

Kardiyomiyopati kelime anlamı ile kalp kası hastalığı anlamına gelirken, ilk noktada bahsettiğimiz şekilde kalp bütünü ile bir kas yapısıdır ve bu kasta rahatsızlıklar oluşabilir. Kalp kası içerisindeki bir veya her iki odacığın yapısal bir anomali göstermesi ile kalınlaşma, genişleme ve yaralanma oluşması ile kardiyomiyopati sorunu görülür. Bu noktada da kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati çok daha sık görülen bir kardiyomiyopati türüdür. 

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati yani HCM  yani kalp kasının kalınlaşması problemi en sık görülen türdür. Kalbin kas duvarlarında kalınlaşma oluştuğu için kaslar zayıflayarak kan basıncını yeterince sağlayamaz ve kan gereken şekilde pompalanamaz. hastalığın nedeni günümüze kadar yapılan çalışmalara dayanarak halen daha nedeni bulunamamış olup, Ragnol, İran ve Chartreux gibi kedi türlerinde daha yaygın görülmektedir.

Kedilerde Kalp Yetmezliği 

Kedi kalp hastalıkları ikiye ayrılacak şekilde konjenital yani doğumdan gelen yaşlandıkça oluşan hastalıklardır. Doğuştan gelen yani konjenital hastalıklar arasında da öncelikli olarak kedilerde kalp yetmezliği gösterilebilir. Kalp yetmezliği basit anlatım diliyle kalbin yeteri kadar kan pompalayamaması demektir. Birçok zaman kalp kasındaki bir zayıflama yada ilerleyen kalp hastalıkları nedeni ile görülen kalp yetmezliği bazen doğuştan gelen kalp hastalıklarının sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kedilerde kalp yetmezliği azalan kan akışı ile yaşanan kardiyak akış tıkanması ya da farklı hastalıklar nedeniyle görülen konjestif kalp yetmezliği şeklinde ortaya çıkabilir. Eğer kalp kapısının kasılma oranı düşüş gösteriyorsa, kan akışında bir anomali ortaya çıkınca da sistolik miyokart yetmezliği ve yüksek tansiyon ya da tansiyon dengesizliği nedeni ile kalp yetmezliği sorunları ortaya çıkmaktadır.

Kedilerde Dilate Kardiyomiyopati 

Kardiyomiyopati denildiğinde kedilerde dilate kardiyomiyopati rahatsızlığında da kalp kası duvarı incelir ve kalp genişlerken, kan pompalama becerisi azalır. Bu hastalık genellikle taurin eksikliği sonucu ortaya çıkabilmektedir.

Kedilerde Restriktif Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopatide bir diğer tür olan kedilerde restriktif kardiyomiyopati ise kalp duvarlarında fibroz sebebi ile sertleşme problemidir. Bu durumda kalp kası artık elastik bir yapıda olmayacağı için kalp odacıkları normal bir şekilde kan ile dolmayacaktır.

Bu hastalıklara ek olarak, kalpte sağ ventrikül duvarlarının incelmesi nedeniyle kedilerde aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi (ARVC) gelişebilir ve bu durum sağ taraflı kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca, kedilerde belirli bir kategoriye girmeyen kardiyomiyopatiler de bulunur ve bu tür rahatsızlıklar genellikle sınıflandırılamayan kardiyomiyopatiler olarak adlandırılır. Bunun yanında, kanser, hipertiroidizm veya yüksek tansiyon gibi durumlar nedeniyle de edinilmiş kedi kalp hastalıkları kedilerde ortaya çıkabilir.

Kedi Kalp Hastalıkları Belirtileri 

Hastalıklar genellikle kalpteki kan akışında, kalp kasının anormalliklerinde ve kalbin çalışmasındaki problemlerde benzer belirtiler ile ortaya çıkar.

kedi kalp hastalıkları belirtileri

Bu minvalde ortak semptomlar olarak kabul edilebilecek şekilde kedi kalp hastalıkları belirtileri aşağıdaki liste ile ele alınabilir. 

  • Kalpte vızıltı veya hışırtı tarzında bir kalp üfürümü 
  • Vücutta aşırı soğuma 
  • Kalp yetmezliği nedeni ile çökme ve halsizlik 
  • İştah kaybı ile birlikte kilo kaybı
  • Arka bacaklarda ani bir şekilde görülen felç ya da ağırlaşma 
  • Zayıf nabız aktivitesi 
  • Letarji 
  • Karında şişlik 
  • Solunumu zorlaşması ve nefes darlığı 
  • Yavru kedilerde büyümenin kısıtlanması 
  • Kronikleşen öksürük atakları 

Kedi Kalp Hastalıkları Tedavisi 

Bazen kalıcı bazen geçici şekilde karşılaştırılabilecek rahatsızlıklarda kedi kalp hastalıkları tedavisi için öncelikle doğru teşhis ile hareket etmek gerekir. Bu noktada da belirtiler ile karşılaştığınızda kliniğimize hızlı bir şekilde başvurarak, kedimizin bir kardiyoloji muayenesinden geçmesini sağlamanız gerekir. 

kedi kalp hastalıkları tedavisi

Kedi Kalp Hastalıklarında Erken Teşhisin Önemi

Kalp hastalıkları vücudun birçok noktada sorunlu çalışmasına ve neredeyse durmasına neden olabilir. Bu anlamda kedi kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi gerçekten çok büyüktür. Deneyimli veteriner hekimlerimiz kardiyoloji tecrübeleri sayesinde kalp hastalıklarında teşhis için öncelikle fiziki muayene gerçekleştirirken sonrasında hastalıkların sebebini anlayabilmek açısından kalp ultrasonu, ekokardiyografi ve farklı birçok test uygulayabilir. 

Kalp hastalıklarında teşhis kan basıncının ve tansiyonun değerlendirilmesi, röntgen uygulamaları, protein testleri, taurin ölçümü ya da temel kan ile idrar testleri sayesinde net bir şekilde sağlanır. Bu duruma göre örneğin taurin eksikliği bağlantılı şekilde görülen dilate kardiyomiyopati rahatsızlıklarında beslenme düzeni gerekliliği yer alır. 

Kedi kalp hastalıkları tedavisi için özellikle hastalığın türüne göre hastalığın etkilerini gidererek ömür boyu kullanılabilecek ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar mutlaka düzenli bir şekilde tavsiye edilen program ile kullanılmalı ve birlikteliğinde hem beslenme hem de egzersiz düzenine dikkat edilmelidir. 

Kalp Hastası Kediler İçin Mama 

Kalp hastalıkları tansiyon, kolesterol, diyabet ve beraberinde diğer organların etkilenebileceği akut ya da kronik rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle kalp hastalıkları tedavisinde özellikle beslenme çok yüksek önem arz ederken, kalp hastası kediler için mama kullanıma ihtiyacı bulunabilir. 

Veteriner hekimlerimiz kalp hastası kedi maması önerilerini size bizzat sağlarken, bazı mamaların size kliniğimizde elden teslim edilmesi gibi bir alternatif de yer alabilir. Bu anlamda mamalar belirtilen süreç içerisinde belirtilen ölçüler ile verilmeli, tedavide ek olarak sunulan ilaçlı tedavi, cerrahi müdahale veya diğer yöntemler aksatılmadan uygulanmalıdır. 

Kedi kalp hastalıkları tedavisi her kedinin yaşına, cinsiyetine, hastalığın türüne ve bulunduğu aşamaya göre özel bir şekilde geliştirilir. Genellikle kalp hastalıklarında düzenli ve uzun süreli izleme çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü bazı hastalıklar tamamen tedavi edilmeyip, ömür boyu takip edilerek etkileri azaltılabilir.

Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde deneyimli veteriner hekimlerimiz kardiyoloji alanında sahip oldukları bilgi ve birikim ile kalp hastalıklarının tedavisinde bugün en modern yöntemleri kullanmaktadır. Bu anlamda belirtiler ve kedinizin doğum sonrası yaşayabileceği konjenital kalp hastalıkları gibi bütün durumlarda kliniğimize başvurabilirsiniz. Modern klinik ortamımızda kedi kalp hastalıkları için en etkin tedaviler ile evcil dostlarınız için tıbbi destek sağlayabiliriz.

Faydalı Linkler:

Kedi Kalp Hastalıkları İçeriği