Köpeklerde kalp yapısı insanlarda olduğu gibi 4 odacıktan oluşurken, sağ ve sol odacıklar arasında da kanın geçişinin sağlıklı bir şekilde oluşturan kalp kapakçıkları yer alır. Bu yapıda yeterli çalışmayı engelleyecek bir hastalık ile birlikte köpeklerde kalp yetmezliği sorunu ortaya çıkabilir. Genel anlamda da kalp yetmezliği spesifik bir hastalık türü veya bir hastalık tanısı değil vücuttaki ciddi bir problemin kardiyolojik sistemde oluşturduğu bir problemdir.
Kalp hastalıkları, kardiyovasküler sistemde başarısız bir çalışmaya neden olabilir. Bazen doğuştan gelen bazen sonradan edinilen bu hastalıklar köpeklerde kalp yetmezliği oluşturduğu gibi yetmezlik sonucunda da bazen akut bazen de kronik bir şekilde belirtiler ile karşılaşılabilir.
Köpeklerde kalp yetmezliği genel anlamı ile konjestif kalp yetmezliği şeklinde adlandırılırken, dünyada tüm köpek ırklarında yaklaşık %10 gibi bir oran ile görülebilir. Hatta yaşlı köpeklerin neredeyse yarısından fazlasında kalp hastalıkları ile birlikte kalp yetmezliği ortaya çıkarken, kendi kendine bir kalp hastalığı olmayan ve bir kalp hastalığının sonucu olan bir semptom olarak ifade edilir.
Net olarak köpeklerde kalp yetmezliği kalbin vücutta yeteri oranda kan pompalamaması sonucunda akciğerlere ya da diğer organlara olan kan akışında problem yaşanmasıdır. Özellikle akciğer ve çevresinde sıvı birikmesi ile düzgün bir kan akışı olmaması neden ile de oksijen ulaşma problemi yaşanabilir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Belirtileri
Yetmezliğe neden olan arka plandaki kalp hastalığı veya kalbin sağ ya da sol tarafından etkilenmesine göre belirtiler bazen değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak faktör ne olursa olsun köpeklerde kalp yetmezliği belirtileri için mutlaka ele alınması gereken semptomlar aşağıdaki listede görülebilir.
- Nefes darlığı
- Kronik öksürük problemi
- Uykuya geçişte zorlanma
- Sıvı birikmesi faktörlü göbekte şişlik
- Diş eti ve dilin mavi ile gri arasında bir renk göstermesi
- Akciğerlerden gelen çatırtılı ses
- Baygınlık
- Aşırı yorgunluk ve egzersizden kaçınma
- İştahsızlık sonrası kilo kaybı
- Yüksek nabız
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Son Evre
Konjestif kalp yetmezliği evcil dostlarımızda kalbin sol veya sağ tarafında ya da her iki tarafta gerçekleşebilen bir durumdur. En yaygın olan sol taraflı konjestif kalp yetmezliğidir. Bu genel rahatsızlık ilerleyişi sonucunda köpeklerde kalp yetmezliği son evre ile karşılaşılabilir.
Sol taraflı konjestif kalp yetmezliğinde nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler kendini gösterirken aynı zamanda kalbin sol üst odası ve sol alt odasına kan veren damarlarda basınç problemi görülür. Bu durumda akciğerde sıvı birikmesi, beyne kan akışı ya da oksijen ulaşımında sorun yaşanılır.
Sağ taraflı konjestif kalp yetmezliği probleminde ise kalbin zayıflayan tarafındaki işlevsizlik ile yeterli miktarda pompalanmayan kan kalbin oksijen ihtiyacını karşılayamaz. Damarlarda yaşanan bu basınç problemi karında sıvı birikmesi ve damarlarda ödemler ortaya çıkabilir.
Her iki taraflı kalp yetmezliği görünüyorsa biventriküler yetmezlik olarak adlandırılan durum ile karşılaşılır. Konjestif kalp yetmezliği faktörleri arasında bazen doğuştan gelen kusurlar bazen de yaşlanma yer alırken; değişen türleri arasında da aşağıdaki durumlar yer alabilir.
- Doğuştan gelen ve bazen ilerleyen yaşta görülebilen mitral kapak yetmezliği
- Kalpte genişleme ile ortaya çıkan dilate kardiyomiyopati
- Kalpte delik bulunması anlamına gelen atriyal septal defekt
- Doğum sırasında kan damarlarındaki anomali nedeni ile görülen patent duktus asteriozus
- Ayrıca ilerleyen yaş ile kalp kurtları, hipertiroidizm, parvovirüs, bakteri enfeksiyonları ya da beslenme yetersizliği nedenli ortaya çıkan kalp yetmezlikleri sonucu yaşanan problemler bulunur.
Kalp yetmezliği farklı aşamalara ayrılırken ilk aşamada kalp bozulma gösterir ve net belirtiler ile karşılaşılmaz. Sonraki aşamada özellikle egzersizlerde nefes darlığı ve yorgunluk ortaya çıkarken, üçüncü aşamada ise kısa yürüyüşler dahi zorlamaya başlayabilir. Bu aşamada öksürük ve hırıltı ile karşılaşılırken, kalp kan pompalamayı verimli şekilde yapamaz ve göğüste sıvı birikmesi nefes darlığı oluşturur.
Köpeklerde kalp yetmezliği son evre ise dördüncü aşama olarak bilinirken, dinlenme sırasında dahi nefes almak zor bir hale gelir. Vücudun farklı noktalarında biriken sıvılar nedeni ile bacak ve karın bölgesinde şişlik ortaya çıkar ve yürüme zorlaşırken kusma problemleri görülebilir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Tedavisi
Nadir de olsa kalp hastalıkları sonrasında köpeklerde de kalp krizi gibi bir problem ile karşılaşılabilir. Özellikle obezite, diyabet ya da yüksek tansiyon risk faktörü oluştururken, köpeklerde kalp yetmezliği tedavisi erken evrede başladığında bu riskleri de engelleyebilir.
Kalp yetmezliği teşhisi için veteriner hekimlerimiz kardiyolojik muayene gerçekleştirirken öncelikle fiziki muayene sonrasında kan ile idrar testleri talebinde bulunabilir. Genellikle göğüs röntgeni çekilmesi, elektrokardiyogram (EKG) ve ultrason (ekokardiyografi) uygulaması hatta kalp kurdu antijen testi gerekebilir.
Belirlenen kalp yetmezliği aşaması ve ortaya çıkan belirtiler ile net olarak elde edilen teşhis ardından köpeklerde kalp yetmezliği tedavisi için adım atılabilir. Altta yatan faktöre bağlı olarak geliştirilen tedavi yaşam kalitesini arttırarak belirtileri azaltırken, aslında kalp yetmezliğinin nihai tedavisi bulunmamaktadır.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği İlaçları
Tedavi için genellikle köpeklerde kalp yetmezliği ilaçları kullanılırken, bu ilaçlar çok yüksek dikkat ile ve düzenli şekilde kullanılması gereken ilaçlardır. Bu neden ile mutlaka veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilerek veya elden teslim edilerek kullanım yöntemleri tarif edilir.
Günümüzde kalp yetmezliği için kullanılan ilaçlar arasında kan hacmini düzenleyen ACE inhibitörleri, kamp pompalamasını düzeltecek vazodilatör ilaçlar ve kalp kasını güçlendirecek ilaçlar verilir. Hatta bunun ile birlikte köpeğinizin daha fazla Sodyum(Na) almasını, B vitamini, Taurin ve hatta karnitin gibi takviyeler ile desteklenmesini sağlayacak beslenme önerileri ve mamalar reçete edilebilir. Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak yaşam kalitesini arttıran tedavi yöntemleri ve ömür boyu takip gerektirecek uygulamalarda sizlere uzun ömürlü bir hizmet çerçevesi sağlayabiliyoruz. Evcil dostlarınızın daha iyi bir hayat sürdürebilmesi ve köpeklerde kalp yetmezliği problemi konusunda daha sağlıklı bir sürece ulaşması için kliniğimizi tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.