Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedilerde epilepsi

Kedilerde Epilepsi

Epilepsi ile birlikte ortaya çıkan nöbetler, tek başına bir hastalık ifade etmemek ile birlikte beyindeki anormal bir işleyişi ifade eder. Genellikle epileptik nöbetler sonrasında kedilerde rahatlama ve dinlenme ihtiyacı ortaya çıkar. Bu nöbetler ile birlikte görülen hastalık ise kedilerde epilepsi şeklinde ifade edilir.

Sara hastalığında tekrarlayan nöbetler karakterize bir problem oluştururken, insanlarda sıklıkla görülmek ile birlikte nadiren kedilerde de bu tip nöbetler ile epilepsi kedi teşhisi konulması mümkün olmaktadır. kedilerde bu durum kalıtsal olarak idiyopatik epilepsi şeklinde görülürken, genellikle kedilerde kalıtsal bir problem ile karşılaşılmaz. Anormal elektriksel aktivite dolayısıyla kedilerde epilepsi krizi ile karşılaşma ihtimali ise yer almaktadır. 

Kedilerde epilepsi nöbeti dönemlerinde farklı birçok belirti görülebilirken, beyin elektrik işleyişinde titreme, kasılma veya seğirme gibi belirtiler ortaya çıkarabilecek ani dalgalanmalar yaşanır. Eğer bu dalgalanmalar ile birlikte kedilerde kasılma nöbeti sıklıkla tekrarlayan bir hal almaya başlıyorsa, işte o zaman evcil dostunuz için epilepsi hastalığı ifade edilebilir. 

Sara hastalığında nöbetler bazen tek bir şekilde bazen kümeler halinde görülürken, çoğu zaman önceden anlaşılması çok zordur ve periyodik olarak görülebilir. Bazen tümörler veya travmalar sonrasında beyin hasar aldığında da kedilerde sara nöbeti problemleri ile karşılaşma ihtimali yer alır. 

Kedilerde Epilepsi Belirtileri 

Epilepsi çeşitlerinin altında her zaman farklı bir neden bulunabilir ve bu neden bazen tam olarak teşhis dahi edilemeyebilir. Bu gibi durumlarda yaygın olarak bilinen kedilerde epilepsi belirtileri ortaya çıkarken, hastalık idiyopatik epilepsi şeklinde adlandırılır. Genellikle beyin ile alakalı bir hastalık sonrasında bu nöbetler görülebilir. 

kedilerde epilepsi belirtileri

Kedilerde epilepsi neden olur sorusu bağlamında öncelikle epilepsi nöbetlerinin kedilerde ikiye ayrıldığını ifade etmek gerekir. Nöbetler kafatası içerisinde yaşanıyorsa, intrakraniyal nöbetler olarak adlandırılırken, kafatası dışındaki nöbetler ise ekstrakraniyal nöbetler şeklinde ifade edilir. Kafatası içindeki nöbetleri incelerken kedilerde epilepsi başlangıcı oluşturabilecek faktörlere bakıldığında ise 

  • Beyinde yaşanan bir travma 
  • Beyinde parazitlerin oluşturduğu toksoplazmoz enfeksiyonlar gibi hastalıklar 
  • Beyin bölgesindeki tümörler ön planda tutulabilir. 

Ekstrakraniyal nedenler incelendiğinde ise kedilerde yanlışlıkla insan ilaçlarının kullanılması, aşırı sıcak havalar, enfeksiyonlar, yüksek tansiyon, karaciğer ve böbrek hastalıkları göz önünde tutulabilir. Tüm bu çeşitlerle birlikte yaygın bir şekilde ifade edilebilecek kedilerde sara hastalığı belirtileri ise aşağıdaki şekilde incelenebilir. 

  • Nöbetler sırasında kafanın sallanmaya başlaması 
  • Kafa bölümü ve vücudun seğirmesi 
  • İşitme, dokunma, görme veya koklama gibi duyularda bozulma 
  • Birkaç saniye ile birkaç dakika aralığında bilinç kayıpları 
  • Durmaksızın yalanma isteği 
  • Vücudun kısmen veya tamamen kasılması 
  • Saldırgan hal veya saklanma isteği 

Hastalık genel olarak sayılan nöbet belirtileri ile birlikte görülürken, nöbetler 3 aşamada görülür. İlk aşama nöbet öncesidir ve kediniz gizlenmek isterken; dudağını aşırı derecede yalamaya ve başını sık sık döndürmeye başlar. Nöbet aşamasında genellikle birkaç dakikalık süreçte bilinç kaybı dahi yaşanabilir. Vücudun sarsılması, kasılması, vücut dengesinin bozulması, aşırı salya akması, idrar kaçırma ve kısmen çökme gibi belirtiler bu aşamada görülür. Nöbetler bazen lokal olarak da görülebilir. Tüm nöbetler sonrasında da uyuşukluk ve iştahsızlık gibi son belirtiler ile karşılaşılır.

Epilepsi evcil dostlarımızda önceden kolayca belirlenebilecek bir rahatsızlık değildir ve bu nedenle yavru kedilerde epilepsi belirtileri sayılan tüm belirtiler ile benzer şekilde görülür. Bahsedildiği gibi genetik yatkınlık konusu yer almamak ile birlikte yavruluk döneminden itibaren bu nöbetler görülüyorsa, nedensiz yani idiyopatik epilepsi tanısı konulması mümkündür. 

Kedilerde epilepsi insana bulaşır mı konusunda ise eğer bir enfeksiyon halinde ortaya çıkan ya da zoonotik(hayvandan insana bulaşan) hastalık oluşturabilecek bir problem bulunmuyorsa, hastalığın insanlara sirayet etmesi ihtimalinden bahsetmek gayet zordur. Ancak bu konuda mutlak bir şekilde veterinerlik kliniğimize başvurarak detaylı bir muayene sağlanması ve risk bulunup bulunmadığı konusunda bilgi alınması gerekir. 

Kedilerde Epilepsi Tedavisi 

Değişen faktörler sara hastalığı ortaya çıkarabileceği için kedilerde epilepsi tedavisi açısından öncelikle birçok test uygulanarak teşhis elde edilmelidir. Öncelikle beyin kafatası dışı nedenler açısından kan ve idrar tahlili hatta beyin omurilik sıvısı değerlendirme ve MR gibi yöntemler kullanılır. Eğer net bilgi elde edilemiyorsa sonrasında tümör veya farklı nedenleri göz önüne almak için beyin yani kafatası içi incelemeleri gerçekleştirilir. 

Her iki kısımda da yapılan detaylı incelemeler ile teşhis elde edildikten sonra kedilerde epilepsi nasıl geçer sorusu için cevap verilebilir. Örneğin, kedinizde bir karaciğer problemi bulunuyorsa ve bu problem epilepsi nöbetlerine neden oluyorsa, karaciğerdeki bu problemin tedavi edilmesi ile epilepsi tedavisi elde edilebilir. 

kedilerde epilepsi tedavisi

İdiyopatik epilepsi olarak adlandırılan ve nedeni belirlenemeyen hastalıklarda ise uzun yıllar boyunca epilepsi nöbetlerini engelleyebilmek için ilaçlara başvurulabilir. Veteriner hekimlerimiz tarafından reçete ile size teslim edilecek ve mutlaka ifade edilen tarifler ile düzenli kullanılması gereken kedilerde epilepsi ilacı çok büyük bir fayda sağlamaktadır. İlaç dozuna dikkat etmek ve kullanmayı bırakmamak da nöbetlerin engellenmesine yardımcı olurken, özen gösterilmediğinde tekrarlanan nöbetler daha ilerleyen beyin hasarları oluşmasına da neden olabilir. 

Tedavide bahsedilen tüm yöntemlere ve özen gösterilmesi gereken beslenme, yaşam koşulları, stres ve aktivite koşullarına dikkat etmek çok yüksek önem gerektirir. Çünkü öte yandan kedilerde epilepsi öldürür mü sorusu için önemli olan tedavide yaşam kalitesini sürdürmek ve arttırmaktır. İlaçlar ve tedavi ile krizler tamamen yok edilmese de çok daha nadir ve düşük şiddetli bir hale gelirken, uzun bir yaşam sürdürülebilir.

Kedilerde Epilepsi Ameliyatı

Normal koşullarda özellikle nedeni belirlenemeyen idiyopatik epilepsi açısından sadece ilaçlar ile nöbetlerin sayısını ve şiddetini düşürerek kedinizin yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Fakat epilepsi ile ilgili gerçekleştirilen incelemelerde eğer beyin kanaması, kafa travması veya bir beyin tümörü gibi faktörler görülüyorsa, kedinizde epilepsi ameliyatı yöntemi tercih edilebilir.

Ameliyat direkt olarak epilepsiyi ortadan kaldırılmayı değil epilepsiye sebep olan hastalığı ortadan kaldırılmayı amaçlar. Yani bugün epilepsiyi ortadan kaldıracak ve tedavi oluşturacak şekilde geliştirilmiş gibi cerrahi yöntem bulunmamaktadır. Ancak detaylı inceleme ve en doğru tedavi yöntemi uygulanarak kedilerde epilepsi probleminin izole edilmesi için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi her zaman tercih edebilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedilerde Epilepsi İçeriği