Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner
Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
köpeklerde epilepsi

Köpeklerde Epilepsi

Epilepsi veya diğer bilinen ismi ile sara hastalığı, kronik bir yapıya sahip uzun süreli hastalıklar arasında yer alır. İnsanlar ile benzer şekilde köpeklerde epilepsi rahatsızlığında beyin nöronlarında beklenmedik ve kontrol dışı boşalmalar yaşanır. Bunun sonucunda da istemsiz bir şekilde vücut kasılmaları görülürken, bilinçte değişimler ve duygusal bozulmalar ortaya çıkar. 

Köpeklerde sara nöbetler ile birlikte vücutta titreme ve kas kasılmaları ile seğirme gibi problemler oluşturur. Evcil dostlarımızda görülen köpeklerde sara hastalığı idiyopatik hastalıklar sınıfında ele alınmaktadır. Bu anlamda da epilepsi için temel faktörlerden biri genetik bozukluk olarak gösterilirken, özellikle bazı ırkların sara hastalığına yatkın olduğu ifade edilmektedir. 

Köpeklerde sara krizi nöbetleri ile karşılaşılabilecek genetik yatkın ırklar arasında da özellikle Alman çoban köpeği, Spaniel Cocker, Poodle(kaniş) türü veya Belçika Tervuren gibi cinsler yer alır. Bunun ile birlikte köpeklerde epilepsi farklı aşamalar gösteren bir hastalıktır. Her evrede köpek sara nöbeti ile karşılaşma ihtimali bulunsa da ortaya çıkan etkiler ve belirtiler farklı olabilir. 

Köpeklerde sara rahatsızlığında ilk evrede krizin hemen öncesinden bahsedilirken, evcil dostunuz giderek huzursuzlaşır ve inleme tarzı davranışlar gösterir. Asıl kriz olarak adlandırılabilecek köpeklerde epilepsi krizi aşaması ise ikinci aşamadır ve bu aşamada çoğu zaman birkaç dakika içerisinde tamamlanan bir nöbet ile karşılaşılır. 

İkinci evre dahilinde köpek bilincini kaybederken; kaslar aşırı derecede gerilir, salya akmaya başlar, idrar kaçırma ve uyarılara karşı tepkisizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen hafif bazen şiddetli şekilde görülen bu belirtiler ile gün içerisinde bazen birden fazla defa kriz ile karşılaşılabilir. Son evrede ise nöbetten yarım saat kadar sonrasında geçen süreçte halsizlik ve körlük gibi geçici belirtiler görülebilir.

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri 

Krizler ve kriz dışı dönemler ile birlikte köpeklerde epilepsi belirtileri incelenmeden önce hastalığın ana nedenleri üzerinde de durulabilir. Öncelikli olarak köpeklerde epilepsi neden olur sorusu için genetik yatkınlık noktasından tekrar bahsedilebilir. Bunun yanında köpeklerde epilepsi sebepleri arasında nedensiz yani idiyopatik, yapısal yani beyindeki bir problem kaynaklı ya da beyindeki geçici değişiklikler nedeni ile reaktif epilepsi türlerinden bahsedilebilir. 

köpeklerde epilepsi belirtileri

Epilepsi nöbetlerine farklı hastalıklar neden olabileceği gibi beyinde tanımlanamayan bir problem veya sebebi belirlenmiş metabolik hastalıklar da nöbetlere yol açabilir. Bazen diyabet, bazen karaciğer problemleri ve bazen de Addison hastalığı gibi sorunlar köpeklerde epilepsi sebepleri arasında yer alabilir. 

Epilepsi nöbeti geçiren köpek net olarak aşağıda sayılabilecek belirtileri ortaya koyabilir. 

  • Ağız boş olsa da çiğneme refleksi 
  • İdrar kaçırma 
  • Boş ve anlamsız sesler 
  • Çok şiddetli bir titreme ve vücut kasılması 
  • Bacakların ve vücudun taş gibi sertleşmesi 
  • Aşırı salya akıntısı 
  • Bacaklarda kürek çekme hareketi 
  • Dışkı kaçırma 
  • Çökerek bir tarafa düşme 
  • Hareketlerde tökezleme 
  • Vücudu kontrol edememe

Epilepsi genç yaşlarda başlayabileceği gibi yaşlı köpeklerde epilepsi durumunda ise rahatsızlık santral sinir sistemi enfeksiyonu tarzında bir sorun olarak ortaya çıkar. Genellikle metabolizmada oluşan bozulmalar ve düzenli bir şekilde kullanılan ilaçlar köpeklerin ilerleyen yaşta epilepsi problemi ile karşılaşmasına da neden olabilir. 

Merak edilen önemli konulardan biri olarak da köpeklerde epilepsi insana bulaşır mı sorusunda da tıbbi anlamda net bir cevap verilebilir. Eğer köpeklerde görülen problem insanlarda zoonotik hastalık oluşturabilecek bir problem değilse veya bir toksoplazma enfeksiyonu değilse, bu epilepsi nöbetlerinin insanlara bulaşma ihtimali çok düşük olacaktır.

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi 

Kliniğimizde öncelikle teşhis konulması ile birlikte köpeklerde epilepsi tedavisi için düzenli adımlar atılarak önemli bir ilerleme kat edilebilir. Teşhis açısından köpeğinizin ırkı da göz önünde bulundurularak, ilk olarak 1-5 yaş arasında karşılaşılan nöbetler hesaba katılır ve erkek köpeklerde daha yüksek oranda epilepsi görülmesi de göz önünde bulundurulur. 

Köpeklerde sara hastalığı tedavisi için ilk muayenede veteriner hekimlerimiz özellikle sizin anlatacağınız bilgileri de değerlendirir. Köpeğinizin tüm öyküsü ve genel sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti gibi tüm bilgiler alınarak; elektroensefalografi(beyin elektrosu), tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Ayrıca kan ile idrar tahlilleri dışında beyin omurilik sıvısı tahlili ile net teşhis elde edilebilir. 

köpeklerde epilepsi tedavisi

Teşhis sonrasında köpeklerde epilepsi ilacı ile başlanan tedavilerde etkin bir sonuç elde edilirken, aynı zamanda evcil dostunuzun sigara dumanı, araba egzozu, kirli hava, şeker ve böcek ilaçları gibi zararlılardan korunması önemlidir. Günümüzde tamamen reçeteli bir şekilde kullanılabilecek köpek epilepsi ilaçları sadece veteriner hekimlerimiz tarafından sizlere reçete ile verilebilir. 

Reçete ile ve kullanım tanımlarına uygun bir şekilde temin ettiğiniz antiepileptik ilaçları kullandığınızda nöbetleri engellemeniz mümkün olabilir. İlaçlar düzenli kullanıldığında nöbetler ile karşılaşılmadığı gibi bu durumu sürdürmek için ilaçların ömür boyu kullanımının da devam etmesi gerekir. Çünkü ilaçlar ile normal yaşam tarzını sürdürmek mümkün olurken, bazı hastalarda nadiren periyodik olarak ara nöbetler hafif bir şekilde de görülebilir. 

Hastalık ile ilgili en çok merak edilen konular arasında ek olarak köpeklerde epilepsi öldürür mü sorusu da bulunmaktadır. Fakat günümüzde sara hastalığı için nöbet önleyici ve tedavi sağlayıcı ilaçlar bulunduğu ifade edilir. Ayrıca mutlaka veteriner hekimlerimizin önerdiği şekilde kullanılan ilaçlar ile birlikte köpeğinizi stresten uzak tutarak, sağlıklı beslenmesini de sağlamanız önemlidir. 

Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak köpeklerde epilepsi probleminde detaylı görüntüleme tekniklerinden inceleme yöntemlerine kadar her ayrıntı ile teşhis sağlayabiliyoruz. Bu avantaj ile birlikte köpeklerde sara hastalığı konusunda net çözümler elde edebilmeniz için kliniğimize başvurarak destek alabilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Köpeklerde Epilepsi İçeriği