Köpeklerde beslenme sonrası yiyeceklerin doğru sindirilmesini engelleyen veya yiyeceklerin mideden bağırsağa geçişini zorlaştıran birçok rahatsızlık görülebilir. Sindirim sistemi bozuklukları içerisinde en önemli nokta olan köpeklerde mide hastalıkları akut veya kronik yapıları ile kısa süreli veya sürekli tedaviyi gerektiren rahatsızlıklar olabilir.
Köpeklerde Mide Hastalıkları Nelerdir?
Birçok nedenden kaynaklanabilen köpeklerde sindirim sistemi bozuklukları, evcil dostunuzun kendini tamamen hasta hissetmesine neden olabilir. Kusma, mide bulantısı veya karın ağrısı gibi değişen belirtiler görülme olasılığı ile de bugün bilinen birçok mide problemi bulunmaktadır. Detaylı şekilde köpeklerde mide hastalıkları nelerdir sorusunu cevaplamak için yaygın ve bilinen en önemli hastalıklar farklı başlıklar altında incelenebilir.
Yaygın olarak görülmeyen köpeklerde mide hastalıkları arasında ise kısaca stres dolayısıyla oluşan ishal problemi ya da parvovirüs gibi virüsler nedeni ile ortaya çıkan mide rahatsızlıkları gösterilebilir. Yine köpeklerde mideye zarar veren çikolata gibi gıdaların tüketilmesi veya köpeklerin vücudu için uygun olmayan farklı bitkilerin tüketilmesi de mide problemleri ortaya çıkarır.
Köpeklerde Pankreatit
Pankreas, mide ve bağırsak etrafında bulunan ve sindirim sisteminin parçası olan önemli bir organdır. Sindirim için gerekli olan enzimler ve kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun üretildiği pankreasta oluşan iltihap köpeklerde pankreatit olarak adlandırılır.
Köpeğinizin çok fazla yağlı beslenmesi ve sofra artıkları gibi gıdalar tüketmesi bu hastalığa sebebiyet verebilmektedir. Genellikle uzun süreli ve detaylı bir tedavi gerektiren pankreatit probleminde uzun vadeli şiddetli ağrılar ve kronik farklı sindirim hastalıkları gibi sonuçlar ile karşılaşmak mümkündür.
Köpeklerde Gastrit
Latincede mide gastro anlamına gelmek ile birlikte gastrit kelimesi de tam olarak mide iltihabı anlamına gelir. Yani evcil dostlarınızda görülen mide iltihabı da köpeklerde gastrit olarak nitelendirilir. Akut bir rahatsızlık olabileceği gibi kronik bir durum olarak da ortaya çıkabilir ve genellikle yiyecekler ya da toksinler gibi faktörlerden kaynaklanır. Ancak bazen metabolik bir bozukluk, bağırsak paraziti ve hatta kanser gibi farklı rahatsızlıklar gastrit sonucu oluşturabilir.
Köpeklerde gastrit özellikle kararsız ve düzensiz beslenme ile aşırı yağlı ve çiğ yiyeceklerden kaynaklanabilir. Kedi kumu veya dışkı ile temas etmiş bozulmuş gıdalar, mamalar ve uzun süre kullanılmış ilaçlar gastrit oluşturabilir. Bazen vücuttaki enfeksiyonlar, karaciğerdeki bir problem, gıdalar ile birlikte vücuda alınmış olan küfler veya pankreatit de gastrit ortaya çıkmasına neden olabilir.
Köpeklerde Mide Ülseri
Ülser, köpeklerde sadece mide ile sınırlandırılan bir rahatsızlık olmayıp; kornea üsleri veya farklı organlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Çeşitler arasında bulunan köpeklerde mide ülseri ise insanlar ile benzer bir şekilde belirtiler ortaya koyarken; hazımsızlık, reflü ve ağrılı mide problemleri ortaya çıkarabilir.
Köpeklerde mide ülseri uzun süre kullanılmış olan kortikosteroidler, hormon bozuklukları, böbrek rahatsızlıkları, iltihaplar, yutulan yanlış zehirli gıdalar veya maddeler ve tümörler gibi faktörler nedeni ile oluşur.
Köpeklerde Mide Torsiyonu
Köpeklerde Gastrit Glutatyon ve Volvulus(GDV) olarak da bilinen köpeklerde mide torsiyonu bükülme ile birlikte midenin içerisinde gazları hapsetmesi problemidir. Bu hastalık sonucunda mide genişlemeye başlarken, iç kanama ve dalak hasarı hatta mide yırtılması ile birlikte ölüme uzanan şok gibi bir problem de yaşanabilir.
Mide torsiyonu probleminde bahsedilen tüm etkiler çok hızlı bir şekilde gelişirken, bazen birkaç saat içerisinde tedavi sağlanamayacak bir noktaya dahi gelebilir. Veterinerlikte en acil durumlardan biri olarak kabul edilen köpeklerde mide torsiyonu öğürme, midede şişlik ile birlikte ağrı, nefes daralması ve huzursuzluk gibi etkiler gösterir.
GDV bilhassa büyük Danimarka ırkı ya da Standart kaniş gibi derin göğüslü büyük köpek ırklarında görülür. Özellikle aile genetiğinde hastalık bulunduğunda yavrularda da çıkma ihtimali yüksektir. Yiyecekleri küçük öğünler haline getirmek, köpeğinizi stresten uzak tutmak, yiyecek ve su kaplarını alçak bir noktada bulundurmak ve egzersizleri aksatmamak önemlidir.
Köpeklerde Mide Üşütmesi
Tıpkı insanlarda görüldüğü gibi virüsler nedeni ile oluşan köpeklerde mide üşütmesi bir bağırsak enfeksiyonu problemdir. Farklı birçok virüs nedeni ile oluşabilecek bu enfeksiyonlar özellikle bulaşma gerçekleşmiş gıdaların tüketilmesi ile çok sık bir şekilde görülür. Bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak iyileşme süreci ve hastalığın ortaya koyacağı belirtiler de değişebilir.
Köpeklerde Mide Hastalıkları Belirtileri
Mide iltihabından gastrite veya mide üşümesinden mide torsiyonu gibi birçok farklı probleme kadar genellikle benzer semptomlar görüldüğü ifade edilebilir. Bir liste halinde incelemek gerekirse, köpeklerde mide hastalıkları belirtileri için aşağıdaki maddeler sayılabilir.
- Kabızlık
- Vücutta su kaybı, iştahsızlık ve bunun ile birlikte kilo kaybı
- Karın bölgesinde şişlik ve genişleme
- Hazımsızlık ya da boşaltım problemleri nedeni ile stres
- Vücudu kamburlaştıran ve rahatsızlık veren karın ağrıları
- Yüksek ateş
- İshal ve hatta kanlı ya da mukuslu ishal
- Gaz artışı ile birlikte şişkinlik
- Geğirti
Köpeklerde Mide Hastalıkları Tedavileri
Hastalıklar değişen mide bölümlerinde değişen şekillerde ortaya çıktığı için köpeklerde mide hastalıkları tedavileri kısaca farklı şekillerde ele alınabilir. Örnek olarak köpeklerde pankreatit problemi genellikle yatılı tedavi gerektirirken; elektrolit tedavisi, ilaç enjeksiyonları ve ağrının yönetilmesi gibi yöntemler gerektirir.
Köpeklerde gastrit için kan incelemeleri ve dışkı kontrolü sağlandıktan sonra parazit bulunup bulunmadığı ve elektrolit dengesizliği kontrolü sağlanarak tedavi için karar verilebilir. Akut vakalarda pek bir müdahale gerekmeden iyileşme sağlanırken, kronikleşen gastrit problemlerinde de semptomlara bağlı olarak veteriner hekimlerimiz ilaç reçeteleri sunabilir.
Ülser çok ciddi bir mide rahatsızlığı olmak ile birlikte tedavide önce altta yatan neden belirlenir ve sonrasında diyet değişimleri ile birlikte gastroprotektif içerikli ilaçlar ve genel tedavi edici mide koruyucu ilaçlar ile tedavi süreci başlatılır. İlerlemiş ve kronik bir hale gelmiş ülser rahatsızlıklarında cerrahi müdahale de gerekebilir. Mide torsiyonu en önemli problemlerden biri olmak ile birlikte tedavi aşamasında özellikle bazı köpek ırklarında ve hastalarda ameliyat önemli bir seçenektir.
Farklı hastalıklar değişen tedavi yöntemleri gerektirdiği için köpeklerde mide hastalıkları konusunda mutlaka veteriner kliniğimize başvurmanız gerekir. Deneyimli veteriner hekimlerimiz detaylı incelemeler sonrasında nihai kararı verebilir. Bu çerçevede belirtiler ile birlikte tüm mide hastalıkları şüphelerinde Leylek Ve Veteriner Kliniği’mizi tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.