Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Kedilerde Kulak Hastalıkları

Kediler kulakları ile hem estetik bir görüntü hem de duyma işlevi elde ederler. Özellikle algıladıkları sesler ile birlikte kendilerini tehlikeden koruyabilmek, denge sağlayabilmek ve birbirleri arasında iletişim kurmak için her canlı gibi kulaklarına ihtiyaç duyarlar. Rutin çalışma gösteren bu organlarda da birçok organda olabileceği gibi rahatsızlıklar oluşabilir ve kedilerde kulak hastalıkları görülebilir.

Kedilerde En Çok Görülen Kulak Hastalıkları

Kedilerde genel olarak dışa vuran yapısıyla net bir şekilde gözle görülen belirtiler ortaya koyan birçok kulak hastalığı ile karşılaşılabilir. İltihaplar, kaşıntılar, enfeksiyonlar veya dış kulakta iz bırakan yapılarıyla kedilerde en çok görülen kulak hastalıkları ayrı ayrı da incelenebilir.

Kedi Kulak Uyuzu

Çok sık görülen bir problem olan kedi kulak uyuzu çok küçük mikroskobik böcekler nedeni ile ortaya çıkar. Kulağın içinde ve kulak kanallarında yaşayan parazitler kediler arasında bulaşıcıdır. Teşhis, otoskop vasıtasıyla kulak kanalı izlenerek ve kulak akıntısı örneğinin incelenmesi ile sağlanır.

Kedilerde Kulak İltihabı (Kedi Kulak Enfeksiyonu)

İltihaplar vücudun her bölgesinde olabildiği gibi kedilerde kulak iltihabı durumu ile karşılaşma olasılığı da her zaman vardır. Otitis şeklinde de adlandırılan iltihaplar yani kedi kulak enfeksiyonu farklı şekillerde görülebilir. Genellikle de kedi kulak enfeksiyonu problemi bağışıklığın düşmesi sonrasında görülen bir problemdir. Yüksek sıcaklık ve yüksek nem gibi koşullar daha fazla otitis görülen mevsimlerdir. Genel kapsamda da kedilerde kulak iltihabı açısından 3 nokta üzerinde durulması mümkündür.

  • İç kulak iltihabı olarak bilinen otitis interna, genellikle travma veya kulağın diğer bölgelerindeki iltihapların ilerlemesi sonucu ortaya çıkar. Yani çoğu zaman dıştan orta kulağa ve orta kulaktan iç kulağa ilerleyen ve ciddiyeti ile sağırlık oluşturabilecek bir iltihaptır.
  • Otitis media ise orta kulak iltihabı olmak ile birlikte dış kulak iltihabının etkin tedavisi gerçekleştirilmediğinde bu bölgede görülür. Kulak zarı iltihabı oluşturabilir ve hatta iyi bir temizlik ile tedavi oluşturulmadığında kulak zarının yırtılmasına neden olabilir.
  • Otitis externa yani dış kulak iltihabı ise çok yaygın bir şekilde görülebilen kulak iltihapları arasındadır. Dış kulak iltihabı şiddetli bir yapı ile ortaya çıkar ancak kolay bir tedaviye sahiptir. İltihap kulak kepçesinden başlayarak kulak kanalı boyunca ilerlerken enfeksiyonun şiddetli olması durumunda tedaviye hızlı bir şekilde başlanarak orta kulak iltihabı gelişmeden iyileştirilebilir.

Kedilerde kulak iltihabı çok sık görülen problemler olmasa da dış kulak iltihabı diğerlerine göre biraz daha fazla görülebilir bir problemdir. Özellikle evcil kedilerinizde daha düşük bir ihtimal ile görülebilecek olsa da kulaklarda çok fazla kir ve nem kalmaması büyük bir fayda sağlar. Çünkü bununla birlikte travmalar, parazitler, bakteriler, mantarlar, kulak akarları ve özellikle pisi otu gibi yabancı cisimlerin kulağı kaçması enfeksiyonlara neden olabilir.

Kedi Kulak Akarı

Akarlar kedilerde kulak kanalları içerisine yerleşen ve burada asalak bir hayat süren mikroskop ile görülebilecek düzeyde parazitlerdir. Kaşıntı ve enfeksiyon sebebi olabilecek kedi kulak akarı düzenli kulak temizliği ile birlikte kolaylıkla kulak kanalına yerleşemez. Ancak ev içerisinde özellikle birden fazla kediniz bulunuyorsa, kulak akarları kedilerin birbirleri ile teması sayesinde dahi bulaşabilir. Hele ki ev dışında vakit geçiren kedilerde dış ortamdan kulak akarı alma ihtimali de yüksektir.

Kedi Kulak Mantarı

Mantar enfeksiyonu kedilerde vücudun birçok bölgesinde görülebilir ve bu bölgeler içerisinde kedi kulak mantarı problemi ile de karşılaşılabilir. Özellikle de bağışıklık sistemi düşük, bakımsız ve tüylerinde sönüklük olan kedilerde mantar hastalığı ile karşılaşma olasılığı artış gösterir. Kulak çevresinde beyaz döküntüler şeklinde ortaya çıkan kedi kulak mantarı bir süre sonrasında kızarıklık göstermeye başlar.

Hem sokak kedilerinde hem ev kedilerinde görülebilen kulak mantarı genellikle de pire alerjisi, başka bir kedi ile temas, enfekte hayvan dışkısı ile temas, yaşam ortamına mantar girmiş olması veya açık yaralardan mantar mikrobu kapılması ile bulaşır. Ayrıca mantar kedilerde tek kulakta veya iki kulakta da görülebilir.

Kedilerde Kulak Hastalıkları Belirtileri

Genel olarak kedilerde kulak hastalıkları belirtileri birbirine benzer şekilde görülse de bazı hastalıklarda spesifik belirtiler ile karşılaşmak da mümkündür. Genel ve ortak semptomlar arasında

  • Kulaklarda tahriş oluşması,
  • Dış kulak ve orta kulak bölümlerinde kaşıntı,
  • Kulaktan gelen akıntı,
  • Kulak çevresinde tüy dökülmesi,
  • Kulak bölgelerinde kızarıklık yer alabilir.

Spesifik olarak ise kulak iltihaplarında yeme zorluğu, iştah kaybı ve gözü tam kapatamama gibi belirtiler görülebilir. Kulak akarları işitme kaybı ve kulak kokusu oluşturabilirken, kulak mantarlarında ise kulak bölgesinde şişlik ve yağlanma ile karşılaşılabilir.

Kedilerde Kulak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Problemin görüldüğü bölge ortak olsa da kedilerde kulak hastalıkları tedavi yöntemleri hastalığın türüne göre değişen şekilde belirlenen ve uygulanan yöntemlerdir. Örneğin, kedilerde kulak uyuzu problemi ile karşılaşıldığında tedavi için teşhis sonrası veteriner hekim tarafından seçilmiş topikal ilaçlar aksatılmadan uygulanmalıdır.

Kedilerde kulak iltihabı yani enfeksiyon problemlerinde ise tedavi için iyi bir inceleme ile birlikte doğru teşhis sağlandıktan sonra antibiyotik uygulaması tercih edilir. Yine kedi kulak akarı problemlerinde de tedavi gerçekleştirilmesi için kulağın doğru şekilde temizlenmesi, veteriner hekim tarafından verilen topikal ilaçların düzenli kullanılması ve tedavi sürecinde iyi bir takip gerçekleştirilmesi önemlidir. Son olarak kedi kulak mantarı probleminde ise erken teşhis ile birlikte tedaviye başlandığında mantar kremleri, aşılar, şampuanlar ve ilaçlar veteriner hekimler tarafından size verilecektir. Ayrıca veteriner hekimlerimiz evde uygulayabileceğiniz doğal kürler önerebilir.Kedilerde kulak hastalıkları üstünde durulmadığında ve ilerlediğinde iç kulağa doğru ilerleyip, vücutta denge kaybına neden olabilir. Ayrıca kulak zarının yırtılması ve işitme kaybı problemleri ile karşılaşma ihtimali de yer almaktadır. Bu nedenle Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kedilerde kulak hastalıkları ile alakalı belirtiler sonrası erken teşhis ve tedavi için kliniğimize en hızlı şekilde ulaşmanız gerektiğini ifade edebiliriz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Kulak Hastalıkları İçeriği