Parazit aşıları, evcil dostlarımızın sağlığını korumak açısından vücutta iç organlara, cilde ya da tüylere yerleşen tüm parazitlere karşı önlem açısından uygulanır. Parazitler, vücutta yerleştikleri bölgeye, bu bölgede gösterdikleri etkiye veya belirtilere bağlı olarak da iç parazit veya dış parazit şeklinde ayrılır. Bu bağlamda da kedilerin parazit aşısı uygulamaları, iç parazitler için ayrı ve dış parazitler için ayrı şekilde uygulanması gereken işlemlerdir.
Kedi İç Parazit Aşısı
Parazitler evcil dostlarımız kedilerde risk oluşturdukları kadar onlardan bazı türleri ile insanlara da bulaşabilen ve tehlike oluşturabilen canlılardır. Kedilerde ise kirli yiyecek ve içeceklerden, eşyalardan ya da ev dışı ortamlardan bulaşma ihtimali yer almaktadır. Bu bulaşma ihtimallerinde vücutta yaşanabilecek enfeksiyonlar ve hastalıklara karşı kedi iç parazit aşısı uygulaması ihtiyacı yer alır.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak kedilerin parazit aşısı konusunda titiz davranıyoruz ve kedi aşı takvimini ciddi bir şekilde takip etmeniz için sistemimizden faydalanmanızı sağlıyoruz. Kedi sahibi ziyaretçilerimiz bu konuda elde ettikleri sağlık ve konfor sayesinde özellikle ev hayatlarında kedileri ile beraber çok daha huzurlu bir yaşam sürdürebilmektedir. Çünkü bu aşılar kedilerde karşılaşılabilecek ve gözle görülemeyecek kadar küçük iç parazitlere karşı çok önemli bir avantaj oluşturmaktadır.
Kedi iç parazit aşısı sayfamızı inceleyerek iç parazit iğnesinin detaylarını öğrenebilirsiniz. Kısa bir özetle de kedilerde görülen iç parazitler arasında bağırsak kurtları, kalp kurdu ve akciğer parazitleri gibi örnekler verilebilir. Bu parazitler kedilerde bağırsaklara ve organlara yerleşerek ishal, enfeksiyon, kilo kaybı, kusma, ateş ve halsizlik gibi birçok belirti ortaya çıkmasına neden olabilir. Çünkü bu tip iç parazitler yerleştikleri canlıların iç organlarında bulunan gıda ve kan kaynaklı olarak beslenerek, canlının hayatında tehlike oluştururlar.
Kedi Dış Parazit Aşısı
Hijyenik ev ortamında bulaşma ihtimali düşük olsa da özellikle ev dışına çıkan ve dış hayata karışabilen kedilerde dış parazitler ile karşılaşma ihtimali de gayet normaldir. Çünkü yabancı kediler ile temas, sokaktaki kirli maddeler, açık alanlarda kirli bölgeler ile temas gibi birçok faktör dış parazit bulaşmasına neden olabilir. Kedilerde görülebilecek en bariz dış parazitler ise elbette ki kene, uyuz, bit ve pire gibi canlılar olacaktır. Bu parazitler çoğu zaman kedilerde cilt üzerine yerleşerek, önemli etkiler gösterir. Uygulanacak kedi dış parazit aşısı etkinin hızlı bir şekilde giderilmesini ve önlem alınmasını sağlar.
Dış parazitlerin ortaya çıkardığı belirtiler arasında genellikle mat tüyler, kaşıntı, kızarıklık, alerji etkisi ve deri renginde bozulmalardır. Çoğu zaman vücudun iç kısımlarına sirayet etmeyecek fakat iyi bir bakım ile temizlenmediğinde de ev ortamında varlığını sürdürecek bu parazitlere karşı kedi dış parazit aşısı uygulaması çok önemli bir yere sahiptir. Genel olarak da toplumda dış parazit için yapılan uygulamalar aşı şeklinde adlandırılsa da en sık kullanılan yöntemler dış parazit damlası şeklindedir.
Dış parazit tedavisi için kullanılan damlalar kedilerde pire, bit ve kene gibi parazitlere karşı çok etkin bir tedavi sağlamaktadır. Veteriner hekimlerimiz tarafından belirtilen sıklık ile spot on şeklinde enseye damlatılarak kullanılan bu ilaçlarda sokağa çıkan kediler için ayda 1 sürekli evde olan kediler için ise 2-3 ayda bir kullanım sağlamak fayda oluşturacaktır.
Kedi dış parazit aşısı anlamında kullanılabilecek kene ilaçları veya bazen bit gibi faktörlere karşı geliştirilmiş şampuanlar, boyunluklar ya da hızlı bir şekilde etki gösterebilecek iğneler gibi alternatifler de yer aldığı bilinmektedir. Leylek Vet Veteriner Kliniği bünyemizde veteriner hekimlerimiz evcil dostlarınızda yaptığı muayene sayesinde hangi parazit uygulamasının daha faydalı olacağını ve aktif bir çözüm oluşturacağını net şekilde belirleyebilir.
Kedi İç Dış Parazit Aşısı
Parazitler hem vücut içerisine hem de vücut dışına yerleşebilecek zararlı asalak canlılar olduklarından dolayı ayrı ayrı müdahale etmek ve mücadele etmek yerine toplu bir mücadele yöntemi tercih edilebilir. Bu nedenle veteriner hekimlik dünyasında iç dış parazit aşısı birlikte uygulaması da tercih edilen bir yöntemdir. Kliniğimizde de kedinizin yaşına, türüne, cinsine veya sağlık durumuna bağlı bir şekilde kedi iç dış parazit aşısı gibi bir yöntem ile önlem alınması tercih edilebilir.
Uygulamada genel olarak iç parazit için gerçekleştirilecek enjeksiyonlar veya ilaç uygulamaları 1,5 aylık kedilerden itibaren her 3 ayda 1 ve dış parazit uygulamaları da aynı takvimde bir arada tatbik edilebilmektedir. Dış parazit için damla şeklinde uygulamalar bulunduğu gibi iç parazit açısından da yine ense bölgesine damlatılan damlalar ile uygulama yapılması mümkün olmaktadır.
Günümüzde uygulama için en yaygın şekilde kullanılan kedi iç dış parazit aşısı örneğini damlalar oluşturmaktadır. Genellikle 2 ila 3 ay arasında bir etki oluşturabilen bu damlalar veteriner hekimlerimizin önerisi ile belirtilen sıklıkta belirtilen kullanım şekli ile uygulanmalıdır. Kliniğimizde tercih edilen, veteriner hekimlerimiz tarafından uygulanan ya da tarafınıza uygulanması için sunulacak kedilerde iç dış parazit damlası açısından da daha detaylı bilgiye link üzerinden ulaşmanız mümkündür.
Kedilerin Parazit Aşılarını Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde Yaptırabilirsiniz!
Evcil dostlarınızın hayatını tüm tehlikelere karşı koruyabilmek ve parazitlerin ortaya çıkaracağı riskleri engellemek elbette her zaman sizin elinizdedir. Bu açıdan kliniğimize ve kliniğimizin deneyimli veteriner hekimlerine güvenerek kedilerin parazit aşısı için kliniğimizi tercih edebilir, doğum anlarından ve sizinle bir arada yaşamaya başladıkları andan itibaren kedilerin parazit aşılarını Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde yaptırabilirsiniz!
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceyeleyerek aşılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.