Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:

Köpeklerde Katarakt

Göz, göz bebeği sonrasında bulunan mercek yapısı sayesinde görüntüyü algılayabilen ve gözün içine yansıtan bir yapıya sahiptir. Göz anatomisine sahip her canlıda göz bebeği arkasındaki doğal merceğin saydam yapısının bozulması ile matlaşması sonucunda katarakt oluşur. Bu açıdan köpeklerde de benzer bir şekilde görme mekanizması yer aldığı için mercek matlaşabilir. Matlaşma sonucunda da köpeklerde katarakt problemi görülebilir.

Katarakt, birçok canlıda olduğu gibi köpeklerde de sıklıkla görülebilecek bir göz rahatsızlığıdır. Hatta köpek katarakt evcil dostlarımızın gözlerinde çok belirgin bir şekilde tespit edilebilir ve teşhis koyulması da bir o kadar pratiktir. Bu durumun oluşmasının arkasında da farklı nedenler yer aldığı ifade edilebilir. Örneğin, bazı köpek ırklarında katarakt kalıtsal olarak görülebilir. Bu ırklar arasında

  • Labrador Retriever,
  • Boston Terrier,
  • American Cocker Spaniel,
  • Minyatür kaniş gibi ırklar gösterilebilir.

Köpeklerde katarakt oluşmasına ve yapısına göre de farklı faktörlere ve sınıflara ayrılır.

  • Eğer nedeni açısından bakılırsa, ırksal yani genetik kalıtsal nedenle birincil katarakt veya travma gibi problemler ile hastalıklar sonrasında ortaya çıkan ikincil katarakt sınıfı görülebilir.
  • Hastalığın görüldüğü yaşa bakıldığında ise eğer doğum sırasında veya doğumdan önce oluşmuş ise konjenital katarakt şeklinde adlandırılır. Katarakt genç yaşlarda ortaya çıkarsa juvenil katarakt ya da ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmışsa yaşlılık kataraktı şeklinde sınıflandırılır.
  • Lensteki konumuna göre de sınıflandırma yapılabildiği gibi derecesine göre görme kusuru oluşturmayan başlangıç kataraktı, hafif görme kusuru oluşturan olgunlaşmamış katarakt ya da tam görme kusuru oluşturabilen olgunlaşmış katarakt yer alabilir.

Köpeklerde Katarakt Belirtileri

Köpeklerde yaşın ilerlemesi, bazı ırklarda kalıtsallık, bazen de şeker hastalığı, travmalar, yaralanmalar ve kazalar gibi birçok neden sonrasında katarakt ile karşılaşılabilir. Genellikle köpeklerde katarakt belirtileri açısından ise sınıfına bağlı küçük değişiklikler ortaya çıksa da ortak belirtilerden bahsetmek mümkündür.

  • En net şekilde matlaşan mercek dolayısıyla göz rengi değişir ve bunun yanında göz bebeğinin boyutu şeklinde de değişim ile karşılaşılır. 
  • Katarakt gelişen tek gözde veya her iki gözde bulutlu bir görüntü ortaya çıkar.
  • Az ışıklı ortamlarda görme zorlaşırken, sakarlık ile karşılaşılabilir.
  • Gözlerde kaşınma ve kısma ile birlikte göz akıntısı gelmesi ihtimali vardır.
  • Görme kaybı semptomları nedeni ile eşyalara çarpma, insanları tanımama, herhangi bir yere atlama gibi noktalarda isteksizlik bulunur.
  • Yürüyüşte adımlarda bir yükseklik ve yanlış yürüme problemleri görülebilir.

Köpeklerde Katarakt Tedavisi

Evcil dostunuzda katarakt olduğundan şüpheleniyorsanız, Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizin muayene hizmetlerinden yararlanarak, teşhis konulmasını talep edebilirsiniz. Teşhis açısından veteriner hekimlerimiz parlak ışık ve büyüteç gibi malzemeler vasıtasıyla katarakt bulunup bulunmadığını ve derecesini tespit edebilmektedir. Problemin teşhisi sonrasında da köpeklerde katarakt tedavisi için adım atılmaktadır.

Köpeklerde katarakt probleminde en çok sıkıntı yaşanan durumlardan birisi katarakt ile lentiküler skleroz probleminin birbirine karıştırılmasıdır. Katarakt mercekte oluşan matlaşma nedeni ile göz renginin değişmesi ve görmenin zayıflamasıdır. Lentiküler skleroz durumunda ise mercek sertleşmeye başlar ve genellikle köpeklerde yaşlanma ile birlikte görülen bir problemdir.

Katarakt bazen yavaş yavaş gelişebilir ve bu durumda kolaylıkla fark edebilirsiniz. Bazen ise beklenmedik bir şekilde hızlı bir katarak gelişimi olabilir ve bu durumda acilen kliniğimize başvurmanız gerekir. Teşhis sonrasında günümüzde köpeklerde katarakt tedavisi için göz damlaları veya ilaçlar etki etmemektedir. Fakat katarakt rahatsızlığının giderilmesi için etkin bir şekilde cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Köpeklerde Katarakt Ameliyatı

Tıpkı insanlarda katarakt sonrası yapılan cerrahi operasyon gibi köpeklerde katarakt ameliyatı bulutlanmış lensin değiştirilmesi ile gerçekleştirilir. Veteriner hekimlerimiz muayene ve teşhis sonrasında köpeğinizin ırkı, yaşı, cinsi, sağlık durumu gibi muayene sonuçlarına göre ameliyat kararı verebilir. Genellikle cerrahi uygun bir yöntem olsa da nadiren bazı köpeklerde doğru seçenek olmayabilir. Çünkü eğer iltihap, glokom ya da hasarlı retina varsa öncelikle bu noktalar üzerinde durulmalıdır.

Köpeklerde Katarakt Damlası Ve İlacı

Katarakt tedavisi için damla ve ilaçlar etkin olmamak ile birlikte köpeklerde katarakt damlası olarak kullanılan sağlık ürünleri farklı bir amaca yönelik uygulanır. Eğer köpeğinizde glokom, iltihap veya anesteziyi kaldıramayacağı yönde bir hastalık bulunuyorsa ameliyat uygun olmayacaktır. Bu durumda anti-inflamatuar özellikli köpeklerde katarakt damlası kullanımı ile katarakt tedavi edilmese de lens nedeni ile yaşanabilecek glokom geciktirilir. 

Katarakt sonrası oluşan glokomda göze salınan proteinler ağrılı ve acılı bir reaksiyon ortaya çıkarır. Bu süreçte köpeklerde katarakt damlası kullanılarak glokom tedavisine yardımcı olmak açısından zamanla kontrol edilebilecek bir yapı elde edilmeye çalışılır. Ayrıca ameliyat sonrası bakım açısından da veteriner hekimlerimiz sizlere köpeklerde katarakt ilacı uygulaması sunabilir. Yine damla şeklinde olabilecek veya farklı komplikasyonlara karşı sunulabilecek bu ilaçların günlük programa uygun bir şekilde kullanılması önemlidir.

Köpeklerde Katarakt’ın Çözümü Leylek Vet Veteriner Kliniği’nde!

Katarakt öncelikli olarak kalıtsal şekilde görülebilecek ırklarda daha sık ortaya çıksa da tüm köpeklerde değişen faktörler nedeni ile görülebilen bir problemdir. Bu açıdan belirtileri takip etmeniz ile birlikte köpeklerde katarakt daha kolay bir şekilde tespit edilebilir ve sonrasında da hızlı bir şekilde klinik muayene ve katarakt ameliyatı uygulaması tercih edilebilir.Genetik kaynaklı birincil katarakt engellenmesi zor bir durum olsa da ikincil yani hastalık veya travma kaynaklı katarakt önlenebilecek bir durumdur. Bu açıdan köpeğiniz için düzenli veteriner hekim muayenesine dikkat etmeniz ve karşılaştığınız belirtilerde erken davranmanız gerekecektir. Her şeye rağmen bu sağlık problemini yaşamanız durumunda da köpeklerde katarakt’ın çözümü leylek vet veteriner kliniği’nde her zaman yer almaktadır.

Faydalı Linkler:

Köpeklerde Katarakt İçeriği