Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Enfeksiyonlar, mikroorganizmaların vücutta oluşturduğu hastalıkların başında gelirken, kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu yine yavru kediler ve barınak kedilerinde çok yaygın görülür. Bulaşıcı bir yapıya sahip olan bu enfeksiyonlarda genellikle boğaz tahrişi ve burun akıntısı gibi problemler görülürken, tedavi açısından da günümüzde modern birçok farklı başarılı yöntemi bulunmaktadır. 

Günümüzde evcil kedilerde de özellikle dış dünya ile bir bağ bulunuyor veya farklı kediler ile temas yaşanıyorsa, kedi solunum yolu enfeksiyonu görülme riski her zaman yer alır. Bu enfeksiyonlar kolaylıkla tedavi edilebilen ve özellikle aşılar ile koruma sağlanabilen bir yere sahiptir. Fakat bazı kedilerde hastalık ciddi bir boyuta ulaşırken, bir akciğer enfeksiyonu haline dahi dönebilir. 

Bu tarz solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığı problemlerinde elbette ki vücudun sağlam bir bağışıklığa sahip olması gerekir. Bu açıdan düşünüldüğünde de yavru kediler doğum anından itibaren bağışıklığı henüz güçlenmemiş bir yapıya sahiptir. Yani yavru kedi üst solunum yolu enfeksiyonu yetişkin kedilere göre daha sık görülebilecek bir problemdir ve hastalık daha çok yavru kediler arasında yaygındır. 

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri 

Üst solunum yolu enfeksiyonları bağışıklık sisteminin düşük olduğu yavru kedilerde, annesi enfeksiyon kapmış olan yeni doğan kedilerde ve aşılanmamış kedilerde çok sık bir şekilde görülebilir. Özellikle barınaklar veya petshop gibi noktalardan ya da çok fazla kedinin bulunduğu evlerden sahiplendiğiniz kedilerde de hastalığın görülme riski bulunmaktadır. Bu anlamda kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri konusunda bilgi sahibi olarak ilk andan itibaren dikkatli davranabilirsiniz.

Özellikle yavru kedilerde çok ağır bir şekilde seyredebilen bu hastalıklarda doğru hastalık teşhisi koyabilmek açısından da semptomlar çok önemli bir yere sahiptir. Hastalıkta özellikle sağlıklı yavru kedilerde 6-8 haftalık dönem içerisinde aşılama yapılması, hastalığın bulaşması ile birlikte çok daha hafif bir şekilde iyileşme elde edilmesi için çok önemlidir.

kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu neden olur sorusu konusunda da genellikle Herpesvirüs ya da Calicivirüs gibi virüslerin oluşturduğu enfeksiyonlardan bahsedilebilir. Aslında birçok farklı mikroorganizma hastalığa sebep olabilirken, yavru kediler ve barınak kedileri daha fazla risk altında yer alır ve kediler arasındaki temas, solunum yolu ile bulaşma, aşılanmama, bağışıklık sisteminin güçlü olmaması ve özellikle Persian (İran kedisi) gibi cinslerde yüz yapısının düz olması temel nedenler arasında yer alır. 

Faktörler değişiklik gösterse de kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri arasında ise şu semptomlar sayılabilir: 

  • Göz ve burunda akıntı,
  • Gözlerde konjonktivit tarzı iltihap,
  • İştahın düşmesi ile birlikte kilo kaybı yaşanması,
  • Ağız çevresinde görülen ülser ile birlikte salya akıntıları,
  • Aşırı öksürük ve hapşırma nöbetleri,
  • Yüksek ateş,
  • Cilt üzerinde belirli bölgelerde lezyonlar oluşması ve topallama görünmesi,
  • Sesin boğuklaşması ve boğaz ağrısı nedeni ile öğürme tarzında ses çıkarılması.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi 

Hastalığın seyrinde bazı belirtiler tek başına bazı belirtiler ise bir arada gelişebilirken, bu belirtileri takip ederek hastalık konusunda risk faktörlerini değerlendirebilirsiniz. Kliniğimizde hastalığın belirtileri ile birlikte teşhis gerçekleştirilmesi için özellikle hastalığa neden olan virüslerin tespiti açısından kültür testi uygulanırken, enfeksiyonun ilerlediği vakalarda da göğüs röntgeni ve tomografi gibi yöntemler kullanılır. Buna bağlı olarak da hastalığın hangi evrede bulunduğuna göre kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi başlatılır.

Net olarak kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer sorusu için hastalığın şiddetine ve veteriner hekimlerimizin belirlediği tedaviye göre cevap verilmesi mümkündür. Eğer daha önceden aşılanmış ve bağışıklığı güçlü bir evcil dostumuz yer alıyorsa, hastalığın iyileşmesi için genellikle antibiyotikler, göz damlaları ve takviye gıdalar gibi uygulamalar büyük fayda sağlamaktadır. 

Belirtiler giderek artarak hastalık ilerleyen bir noktaya ulaşmış ise kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu ilaç uygulamaları mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından reçeteler ile düzenlenir. Çünkü tedavi süresinde veteriner hekimlerimizin reçete ile belirttiği ya da sizlere elden teslim ettiği ilaçlar dışında ilaçların kullanılmaması gerekir. Verilen antiviral, antibiyotik ve takviye edici ilaçlar mutlak bir şekilde sunulan önerilere uygun olarak kullanılmalıdır. 

kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi

Eğer kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu kaç günde geçer gibi bir soru sorulursa, bu sorunun cevabı için enfeksiyonun kuluçka süresine ve belirtilere göre cevap verilebilir. Genellikle kuluçka süresi 2-10 gün arasında devam ederken, sonrasında ortaya çıkan semptomlar takriben 1 hafta içerisinde iyileşecektir. Ancak enfeksiyonlar şiddetli bir hale geldiğinde iyileşme süreci de haftalarca sürebilir ve bu gibi durumlarda mutlaka FeLV ve FIV kontrollerinin de yapılması gerekir. Hatta bu noktada tedavi sürecinde klinikte yatılı takip, oksijen takviyesi ve yoğun bakım dahi gerekebilir. 

Eğer süreç güvenilir bir şekilde ilerliyorsa, veteriner hekimlerinizin tavsiyeleri ile kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu evde tedavisi devam ettirilerek rahatlama sağlanabilir. Bu süreçte ilaçların kullanımı, ortam temizliği, havalandırma, gıda takviyeleri ve hijyenik bir ortam için mutlaka veteriner hekim önerileri uygulanmalıdır. Gözler ve burun akıntılarının düzenli olarak temizlenmesi ve beslenmede kolaylık sağlayacak konserve mamalar gibi gıdaların tüketilmesi tercih edilmelidir. 

Bazı noktalarda kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi önerileri yer alsa da bu noktada da mutlaka veteriner hekim tavsiyelerini göz önünde tutmanız gerekir. Çünkü kedinizin ırkı, yaşı, kilosu, hastalığın derecesi gibi birçok faktöre göre bitkisel takviye ve ilaçlar istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Eğer veteriner hekimlerimiz tarafından belirtilen alternatif tedavi yöntemleri yer alıyorsa, uygun şekilde yöntemleri tatbik edebilirsiniz.Leylek Vet Veteriner Kliniği’miz bünyesinde modern imkanlarımız ve donanımlı merkezimiz sayesinde kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu sorunları için ayrıntılı hizmetler verebiliyoruz. Teşhis, tedavi, yatılı tedavi veya koruyucu hekimlik gibi birçok farklı noktada kliniğimiz ile her zaman etkileşime geçebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu İçeriği