Köpek bacak yapısı içerisinde kaval kemiği ve uyluk kemiğinin birbirine bağlandığı noktada diz eklemi yer alır. Hemen üst kısmında ise diz kapağı yani patella bulunurken, bazen bu noktada bir çıkık yani luksasyon ile karşılaşılabilir. Bu durum ortopedik bir rahatsızlık olarak köpeklerde diz kapağı çıkığı şeklinde adlandırılır.
Köpeklerde patella luksasyonu şeklinde de adlandırılan bu problem, bilhassa küçük köpek ırklarında kıkırdağın deformasyona uğraması, enfeksiyon, bağ yırtılmaları veya yoğun ağrılar gibi problemleri beraberinde getirebilir. Ortopedik problem ile diz kapağı dış tarafa doğru fırlama gösterirken, normalin dışında bir görüntü ortaya koyar. Ayrıca bu çıkıklar dizin iç kısmına doğru veya dışına doğru tek bir bacakta veya iki bacakta birden de görülebilir.
Köpeklerde patella çıkığı topallamaya kadar ilerleyen sonuçlara ulaşabilen bir ortopedik köpek hastalığıdır. Genellikle köpeklerde ve bazen kedilerde de görülen bu hastalık, bazen tam bazen yarım çıkık şeklinde farklı formlarda ortaya çıkabilir. Cinsiyetler arasında da belirgin bir farklılık bulunmamak ile birlikte çoğu zaman genç köpeklerde daha sık görülür.
Köpeklerde Diz Kapağı (Patella) Çıkığı Belirtileri
Köpeklerde patella luksasyonu net olarak iki farklı neden dolayısıyla oluşabilir. Yaygın olarak bazı ırklarda genetik bir anatomik kusurdan dolayı oluşabilmektedir. Bazen de araba kazaları veya düşmeler gibi travmatik durumlarda oluşabilmektedir. Her iki faktörde de köpeklerde diz kapağı çıkığı belirtileri aynı şekilde ortaya çıkacaktır.
Genetik anlamda patella luksasyonu için yatkın olan ırklar arasında French Poodle, Maltese, Bichon Frise ve Chihuahua gibi birçok küçük köpek cinsi yer alır. Bu yatkın cinslerde veya dramatik olarak bu problem ile karşılaşan köpeklerde görülebilecek belirtiler arasında da öncelikli olarak çıkığın yaşandığı ayakta aksama problemi yer alır. Diğer belirtiler arasında ise aşağıdakiler sayılabilir:
- Köpeğinizin sıklıkla dizini yalamak istemesi,
- Yürürken topallama görülmesi,
- Normalin dışında bacakta farklı bir açı ile bükülme görülmesi,
- Diz kapağına dokunduğunuzda çok serbest bir şekilde ileri geri hareket edebilmesi.
Eğer patella çıkığı yakın bir zamanda başlamış ise ya da köpeğinizin yaşı çok genç ise çok hareketli ve aşırı ağrı ortaya çıkmayan bir sağlık problemi yaşıyor olabilir. Çünkü köpeklerde patella çıkığı belirtileri arasında özellikle ağrı en önemli faktörlerden biri olurken, bu ağrı ve topallamalar çevredeki dokular zarar gördükten yıllar sonra dahi ortaya çıkmaya başlayabilir.
Köpeklerde Diz Kapağı Çıkması Tedavisi
Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizde köpeklerde diz kapağı çıkması tedavisi başlangıcı öncelikle doğru teşhisin gerçekleştirilmesi ile sağlanır. İfade edilen belirtiler ile birlikte bir şüphe duyduğunuzda veterinerlik kliniğimize başvurarak teşhis açısından fiziki muayene yapılmasını ve röntgen ile tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmasını tercih edebilirsiniz.
Yapılan tüm muayeneler ve incelemeler ile birlikte doğru teşhis koyulduğunda da köpeklerde patella tedavisi için öncelikle bir derecelendirme sağlanır. Bu derecelendirmede de ilk derecede küçük ırklarda yaygın bir şekilde olan diz kapağının kolay hareket etmesi durumu yer alır. Sonraki evrede sıklıkla diz kapağı oluktan dışarı taşmaya başlarken, köpeğiniz üzerinde yürüyebilir. Fakat zaman içerisinde dizde travmatik bir etki oluşturabilir.
Hastalığın üçüncü derecesinde diz kapağı artık oluk dışına taşmıştır ve bacak kemiklerinde bükülme başlamıştır. Son derece ise patella kalıcı bir şekilde oluk dışına çıkarken, bacakta ciddi bir bükülme görülür ve evcil dostumuz bacağının üstüne olabildiğince basmamaya çalışacaktır. İşte bu durumlara bağlı olarak köpeklerde patella tedavisi kademesi belirlenir.
Köpeklerde patella çıkığı tedavisi tespit edilen dereceye bağlı olarak bazen protez uygulamaları bazen ilaç uygulamaları bazen de cerrahi operasyonlar ile gerçekleştirilmektedir. Diz kapağının oluktan ne kadar dışarıya çıktığına ve hareket kabiliyetinin ne kadar kaybolduğuna bağlı olarak da bu belirlemeler gerçekleştirilir.
Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı Ameliyatı (Patella Çıkığı)
Luksasyon durumunda köpeklerde diz kapağı çıkığı ameliyatı çok detaylı bir prosedür oluşturduğu için bazı derecelerde ameliyat öncelik olarak görülmeyebilir. Veteriner hekimlerimiz ilk aşamada luksasyonun nasıl ilerleyeceğini görmek için beklerken, eğer ağrı belirtileri artarak travma yükselip bacak kullanılmaz hale geliyorsa; mutlak bir şekilde köpeklerde patella çıkığı ameliyatı uygulaması tercih edilir.
Ameliyat nihai çözüm olarak görülse de eklem takviyeleri kullanılması ve kıkırdağı güçlendirmek için iltihap oluşmasını engellemek de bazen faydalı çözümler sağlayabilmektedir. Eğer buna rağmen reçeteli ilaçlar ya da diğer uygulamalar ile kalıcı kontrol sağlanamazsa, her ne kadar köpeklerde patella çıkığı ameliyatı riskleri bulunsa dahi cerrahi yöntem uygulanır.
1. ve 2. derece vakalarda ilaçlar ve kilo yönetimi önemli bir fayda sağlarken, üst derecelerde ameliyat yöntemi tercih edilir. Ameliyatta temel amaç diz kapağının normalleşmesini sağlayarak oluğu derinleştirmek, eklem açıklığını düzeltmek ve yumuşak dokuyu güçlendirmektir. Bu sayede diz kapağı yerine daha güçlü bir şekilde geri dönebilir.
Ardından köpeklerde patella çıkığı ameliyatı sonrası mutlaka veteriner hekimlerimiz tarafından sunulan program ile pansuman ve ilaç kullanımlarını takip etmek gerekir. Bu süreçte yaklaşık 4-8 hafta egzersiz yapılmaması gerekirken, yürüyüşler tasma ile kısa sürede tamamlanmalı ve fiziksel rehabilitasyon ile vücut diri tutularak süre iyileşme süresi kısaltılmalıdır.Köpeklerde patella çıkığı özellikle genetik durumda engellenebilir olmasa da travmatik durumlarda dikkatli davranmak çok önemlidir. Genellikle ameliyat uygulaması ile çözüm elde edilirken, cerrahide de köpeklerde patella çıkığı ameliyatı fiyatı taban fiyatlandırma üzerinden rahatsızlığın derecesi, gereken tüm ihtiyaçlar ve sürece bağlı olarak her zaman ekonomik bir şekilde belirlenir. Bu ekonomik, güvenilir ve sonuç odaklı tedavi için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi her zaman güven ile tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.