Fıtık, vücutta ağrı verici ve oluştuğu bölgede hareketi kısıtlayıcı fiziksel bir rahatsızlıktır. Hayatın her anında rahatsız edici ve hareketi kısıtlayıcı olması ile de köpeklerde fıtık sorunu vücudun değişen bölgelerinde değişen faktörler nedeni ile oluşabilen bir problemdir.
Köpeklerde fıtık neden olur sorusu açısından genetik sebepler veya travmatik nedenler ön planda tutularak cevap verilebilir. Bazı fıtık türleri doğuştan ortaya çıkan bir yapıya sahip olurken, bazıları ise sonradan yaşanan travmalar, kazalar veya darbeler gibi problemler ile oluşabilir. Doğumda oluşan fıtıklarla konjenital fıtık olarak adlandırılırken çoğu kalıtsal bir yapıya sahiptir ve sadece mide fıtığı istisna olarak genellikle fıtık genetik bir şekilde ortaya çıkar.
Travmatik bir şekilde oluşan fıtıklar ise tahmin edilemeyecek bir yapıya sahip olduğu için trafik kazaları, bir köpek ile kavga ya da düşme gibi sorunlar sonucunda oluşabilir. Hatta bazen sık sık yaşanan kabızlık nöbetleri dolayısı ile kas baskıları nedeni ile fıtık yırtılmaları oluşturabilir.
Köpeklerde Fıtık Çeşitleri
Günümüzde dünya genelinde veterinerlik araştırmalarında kabul edilmiş şekilde köpeklerde fıtık çeşitleri aşağıdaki listede sayıldığı üzere ele alınmaktadır.
- Umblikal fıtık, çok sık bir şekilde yavru köpeklerde görülürken; bu bölgedeki zayıf kaslardan dolayı karın içindeki organların dışa doğru bir yumru oluşturmasıdır.
- Disk fıtıkları yaygın bir çeşit olarak omurilik disklerinin zayıflayan dış bölgeleri ya da yırtılma ile birlikte iç bölgenin dışa doğru çıkış göstermesi ve ağrı oluşturmasıdır.
- Hemoral fıtıklar ise kanal boyunca organ ya da bağırsak gibi dokuların vücut dışına çıkış göstermesidir. Genellikle dişi köpeklerde yaygın olarak görülebilir.
- İnguinal fıtıklar ise kanal boyunca yine organ ve bağırsakların dışarıya taşma göstermesi ve çoğu zaman kasık bölgesinde bir yumru ile kendini göstermesidir.
Sayılan fıtık çeşitleri vücudun hangi bölgesinde ne tür bir yapı ile oluştuğuna bağlı olarak birbirinden ayrılmıştır. Ancak günümüzde net bir şekilde isimlendirilmiş rahatsızlıklar ile göbek fıtığı, diyafram fıtığı veya kasık fıtığı gibi rahatsızlıklardan da bahsedilebilir.
Köpek göbek fıtığı en önemli örneklerden biri olarak karın bölgesindeki organların oluşturduğu baskı ile ortaya çıkar. Genellikle göğüs kafesi altında bir şişlik görülürken, bu fıtığın en önemli belirtileri arasında yer alır. Yavru köpeklerde ise genellikle göbek kordonu kesildikten sonra görülme ihtimali yer alır.
Anüs ve rektum bölgesindeki zayıf kaslar ve yırtılmalar köpeklerde perinal fıtık oluşmasına neden olabilir. Bu fıtık türünde prostat bezi ve bağırsak başta olmak üzere farklı organlar fıtık nedeni ile vücut dışına doğru şişlik ve taşma gösterebilir.
En önemli köpeklerde fıtık çeşitleri arasında ise diyafram fıtığı yer alabilir. Bilindiği üzere köpekler solunum sisteminde diyafram nefesinden yararlanırken, diyafram kasında bir yırtılmaya da zayıflık ortaya çıktığında, köpeklerde diyafram fıtığı oluşabilir. Bu bölgeden mide veya diğer iç organlar göğüs boşluğuna doğru baskı oluşturarak çıkış gösterir.
Erkek köpeklerde görülebilen fıtık çeşitlerinden birisi ise skrotal fıtıklar olurken, bu fıtıkta testis kesesi olarak adlandırılan skrotum problem gösterir. Bu bölgedeki bir yırtılma veya kas zayıflığı sonrasında bağırsaklar ya da farklı organlar skrotum bölgesinde fıtık oluşturabilir.
Çok yüksek ihtimal ile genetik bir şekilde ortaya çıkmayan köpeklerde mide fıtığı ise hiatal herni şeklinde de adlandırılırken, yemek borusu ile mide arasındaki doğal boşluktan midenin dışarıya çıkması ile çoğu zaman erkek köpeklerde görülür.
Köpeklerde Fıtık Belirtileri
Genellikle fıtık, kas yırtılmaları ve kas bölgelerindeki zayıflıklar nedeni ile genetik ya da travmatik olarak ortaya çıkabilen bir problemdir.
Bu anlamda da köpeklerde fıtık belirtileri fıtık çeşitleri değişiklik gösterse de birbirine benzer semptomlar ile ortaya çıkar. Sayılabilecek yaygın belirtiler arasında ise
- Travmatik fıtıklarda nefes darlığı ve nefes almada güçlük,
- Kasık bölgesinde zorlama yapan fıtıklarda idrar durumunda zorlanma,
- Mide bölgesinde baskı oluşturan fıtıklarda reflü ve mide rahatsızlıkları,
- Bağırsağı zorlayan fıtıklarda dışkılama problemleri,
- Göbek, kasık veya anüs gibi vücut bölgelerinin etrafındaki şişlikler ya da organların dışarıya çıkış göstermesi,
- Yoğun bir ağrı hali ve iştahsızlık ile birlikte yorgunluk,
- Fıtığın ilerleyişi ile birlikte kusma, ishal ya da kabızlık gibi problemler yer alır.
Köpeklerde Fıtık Tedavisi
Kas yırtılmaları ve zayıflıklar nedeni ile doku şişlikleri gibi belirtiler ile ortaya çıkan bu rahatsızlıklarda köpeklerde fıtık tedavisi için genellikle benzer yöntemler kullanılır. Bu tedavi yöntemleri arasında da fıtığın ciddiyetine, boyutuna ve bulunduğu noktaya bağlı olarak öncelikle fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması sonrasında ise gereken noktada cerrahi operasyonlar ile müdahale gerçekleştirilmesi gerekebilir.
Köpeklerde Fıtık Ameliyatı
Cerrahi yöntem yani köpeklerde fıtık ameliyatı bu problemlerin birçoğunda nihai çözüm olarak en önemli uygulamalar arasında yer alır. Kliniğimizde fıtık teşhisi gerçekleştirilmesi için veteriner hekimlerimiz öncelikle fiziki bir muayene sonrasında tomografi, röntgen veya MR gibi görüntüleme teknikleri kullanır. Buna bağlı fıtığın türü, bölgesi ve boyutu tespit edildikten sonra tedavi için ameliyat aşamasına geçilir.
Fıtık tedavisinde ilaç kullanımı da çok önemli bir yere sahip olurken, özellikle ağrıları azaltıcı ve belirtilerin ilerlemesini engelleyecek ilaçlar uygulanır. Sonrasında kliniğimizde İstanbul Veteriner Hekimler Odası tarafından belirlenmiş tarifeler üzerinden taban fiyatlar alınarak, yapılacak operasyon için fiyatlandırma belirlenir. Bu sayede tüm incelemeler ve detayların değerlendirilmesi neticesinde köpeklerde fıtık ameliyatı fiyatları belirlenir.
Hijyenik ve son teknoloji imkanlar ile modern bir şekilde hazırlanmış ameliyathane ortamımızda fıtık ameliyatı uygulandıktan sonra belirli bir süre dinlenme ile kısa sürede taburcu olma imkanı bulunmaktadır. Bu sayede evcil dostlarınız ev ortamında köpeklerde fıtık ameliyatı sonrası tedavisine devam edebilir. Evde dinlenme ve tedavi sürecinde veteriner hekimlerimizin sunduğu reçeteli ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.Köpeklerde fıtık ameliyatı sonrası başarılı bir ameliyat ile kısa sürede normal hayata dönmek mümkündür. Özellikle ameliyat sonraki dönemde de kilo almanın engellenmesi, düzenli egzersizin sürdürülmesi ve travmatik durumlardan uzak durulması için yüksek dikkat gerekir. Tüm bu ayrıntılar ile birlikte köpeklerde fıtık konusunda başarılı bir teşhis ve tedavi süreci için Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi ziyaret edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.