Leylek Vet Veteriner Kliniği

Acil Veteriner Kliniği

7/24 Açık Acil Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner

Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
köpeklerde kalça çıkığı displazisi

Köpeklerde Kalça Çıkığı

Köpeklerde her zaman ciddiye alınması gereken ortopedik problemler arasında köpeklerde kalça çıkığı problemi, erken teşhis edilerek müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bazen köpeklerde kalça ekleminde bir şekil değişimi ortaya çıkması ile doğal dengede bozulma yaşanabilmektedir. Bozulan denge sonrasında da eklem kıkırdağı hasar görürken, ağrılı ve yaşam temposunu kısıtlayan bu problem, genetik veya gelişimsel kökenli olarak köpek kalça displazisi şeklinde de adlandırılır.

Kalça displazisi köpek problemi, genetik yatkınlık olarak bazı ırklarda çok yüksek ihtimal ile görülür. Örneğin; Golden Retriever, Alman çoban köpeği, Rottweiler, Kangal köpekleri veya Doberman ırklarında çok sık görülmektedir. Öte yandan kalça çıkığı gelişimsel bir problem olarak da ortaya çıkarken, doğumdan sonra bazen 5-12 aylık dönem arasında da görülme ihtimali bulunmaktadır. 

Genel çerçevede köpek kalça çıkığı genetik kökenli olarak kabul edilse de sadece bu açıdan bakmak tedavi ve teşhis aşamasında da zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Bazen hastalığın ortaya çıkmasında yanlış egzersizler, dengesiz beslenme veya vücuttaki sorunlu hormon aktiviteleri de hastalığın nedenleri arasında gösterilmektedir. Hatta 5-9 ay arasındaki yavru köpeklerde yüksek Kalsiyum (Ca) içerikli kalitesiz mama tüketimi de köpeklerde bel çıkıklığı olarak adlandırılan bu problemin yaşanmasında bir neden olabilmektedir. 

Köpeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri 

Displazi, genetik yatkınlığa sahip ırklarda ve yavru köpeklerde yaygın bir ortopedik problem olmak ile birlikte genellikle röntgen ve kalça anatomisi muayenesi ile birlikte teşhis koyulabilmektedir. Teşhisin koyulabilmesi ve hastalığın tespit edilmesinde özellikle de köpeklerde kalça çıkığı belirtileri çok büyük bir artı sağlamaktadır. Çünkü belirtiler bu ortopedik rahatsızlığa has bir şekilde özellikle fiziki açıdan rahatlıkla görülebilir. 

köpeklerde kalça çıkığı displazisi belirtileri

Ortopedik yapıda görülebilecek köpek kalça çıkığı belirtileri arasında birçok farklı semptom aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 

  • Köpeğinizin denge problemi yaşaması 
  • Arka bacaklarında topallama görülmesi 
  • Yeme bozuklukları ile birlikte asabiyetin artması ya da tamamen aşırı sakinlik görülmesi 
  • Her geçen gün daha fazla halsizlik ile birlikte dinamik yapının giderek yavaşlaması 
  • Farklı oturma biçimleri geliştirmeye çalışması ya da koşma gibi aktivitelerden kaçınması
  • Eklemlerde çıtırtı tarzında sesler ve yürüyüş tarzının bozulmaya başlaması ile eklem ağrıları 

Semptomlar yavru veya yetişkin tüm köpeklerde bu hastalık için çok acı verici olmak ile birlikte erken teşhis gerçekten çok büyük önem arz eder. Özellikle evcil dostlarınızda karşılaştığınız kalça çıkığı olan köpek yürüyüşü sizin için dahi üzücü ve rahatsız edici bir görüntü ortaya koyar. Tedavi oluşturulmadığında da bu problem köpeğinizin ilerleyen yaşlarında yürüme ve harekette çok büyük sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. 

Köpeklerde Kalça Çıkığı Ameliyatı

Kalça çıkığı problemi oturma, uyuma, yürüme, hareket etme, tuvalet veya yemek yeme gibi birçok farklı aktivitede sorunlar yaşanmasına neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle yaşanan problemin nihai bir çözüm ile ortadan kaldırılması için köpeklerde kalça çıkığı ameliyatı ile bir cerrahi yöntem geliştirilmiştir. Çünkü genel olarak bu problemde ilaçlar sadece ağrıları giderme ve rahatlama oluştururken, tedavi oluşturucu bir sonuç ortaya koymamaktadır. 

Bazı beslenme takviyelerinin kullanılması ile birlikte hasar daha hafif bir hale getirilirken, hareket imkanı arttırılsa da yaşam kalitesini çok yüksek bir noktaya çekmek için öncelikle 4-12 ay arasında görüntüleme teknikleri ile teşhis konulması gerekir. Sonrasında ameliyatın düzeyine, gereken tüm ihtiyaçlara, sarf malzemesi miktarı ve taban fiyatlara bağlı olarak köpeklerde kalça çıkığı ameliyatı fiyatı belirlenerek cerrahi operasyon uygulanır. 

Operasyon hastalığın aşamasına ve kemiklerdeki hasara bağlı olarak değişen cerrahi yöntemler ile uygulanırken, günümüzde açık veya kapalı tüm cerrahi yöntemler çok başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır. Hatta köpeklerde kalça çıkığı ameliyatı iyileşme süresi ortalama olarak bandaj uygulamaları ile birlikte 10-14 gün gibi bir süre alacaktır. 

Köpeklerde kalça çıkığı ameliyatı sonrası süreci rahatlatacak şekilde verilen ilaçlara, pansuman uygulamalarına ve istirahat sürelerine çok özen göstermek gerekir. İyileşme sürecinde bir süre boyunca Elizabeth yakalığı kullanılması, hatta geçerli bir kafes istirahati ile sınırlandırma oluşturulmak da büyük bir fayda sağlar. Dengeli beslenmeyi dikkatli bir şekilde sürdürmek ve fazla yağlı gıda tüketilmemesi de ayrı bir noktadır. 

Köpeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi 

Köpeklerde displazi durumu yaşandığında birçok köpek ve özellikle yavru köpekler bacakları üzerinde yürümekte zorluk çekerken, genellikle bacaklarını sürüyerek hareket ederler. Çok erken teşhis gerçekleştirildiğinde ise fizik tedavi gibi köpeklerde kalça çıkığı tedavisi yöntemleri uygulanarak da 2-3 ay gibi bir süreçte travmanın ortadan kaldırılması kısmen sağlanabilmektedir. 

köpeklerde kalça çıkığı displazisi tedavisi

Temel koşullarda kalça çıkığı ameliyatı en gerçekçi ve doğru çözüm olarak kabul edilse de köpeğinizin ırkına ve yaşına bağlı kalça luksasyonu tedavisi için değişen uygulamalar da bulunmaktadır. Özellikle köpeklerde kalça çıkığı egzersizleri yaşam tarzında oluşturdukları değişiklikler ile çok belirgin olmayan kalça çıkıklarında iyileştirme fırsatı sağlayabilmektedir. Egzersiz sürecinde kullanılan ilaçlar ve destekleyiciler de enflamasyon durumunu azaltmaya yardımcı olmaktadır. 

Köpeklerde kalça displazisi tedavi yöntemleri arasında özellikle kilo kontrolünün sağlanması ve az yağlı beslenme ile evcil dostunuzun kilo almasının engellenmesi gerekir. Muayeneler sonucunda veteriner hekimlerimiz tarafından önerilen doğru içerikli mamalar ve doğru miktarda sıvı tüketimi üzerinde durmak gerekir. Aşırı derecede hareket ve dinamiklikten kaçınma gibi ayrıntılar da yer alırken, bazen dinlenme süreçlerini iyi ayarlamak ve uyku rutini ile kalça çıkığı konusunda vücudu korumak gerekir. Veteriner hekimlerimiz tedavi yöntemleri açısından günümüzün modern birçok farklı tekniğini bir araya getirerek gerektiğinde de cerrahi seçenekleri değerlendirerek çözüm elde etmeyi başarabilmektedir. Gerek genetik yatkınlığa sahip ırklarda gerek gelişim sürecinde karşılaşılan köpeklerde kalça çıkığı problemlerinde Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi bu avantajlı yapısı ile tercih edebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpeklerde Kalça Çıkığı İçeriği