Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner
Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
Köpek Göz Hastalıkları

Köpek Göz Hastalıkları

Göz problemleri, köpeklerde her yaşta ve her ırkta yaygın bir şekilde görülebilecek sağlık problemleri arasında yer alır. Üstelik bazen köpek göz hastalıkları hafif derecede ve çabuk iyileşebilen bazen de gayet ciddi ve görme yeteneğini önemli derecede etkileyen hastalıklar olabilir. Bu noktada da köpeğinizin gözünde hangi kısımda bir etki oluşturduğu ve ne tarz bir rahatsızlık oluşturduğu üzerinde durulur. 

Köpek göz hastalıkları köpeklerde gözün birçok farklı bölümünde görülebilecek sağlık problemleridir. Örneğin, köpek göz enfeksiyonu en sık görülen göz hastalıkları arasında yer alırken, enfeksiyon göz kapaklarında oluşabileceği gibi retinada veya gözün ön bölümündeki şeffaf kornea kısmında da oluşabilir. En fazla görülen iltihap yani enfeksiyon türü de konjonktivit olmak ile birlikte göz kapağının hemen altında görülen sıkıntılı bir hastalıktır. 

Köpek Göz Hastalıkları Belirtileri

Günümüzde köpek göz hastalıkları içerisinde birçok farklı başlıktan bahsetmek mümkün olsa da sadece adı anılabilecek nadir ve çok kolay iyileşme gösteren göz problemleri de yer almaktadır. Örneğin göz tembelliği tıpkı insan gözlerindeki gibi gözlerin ileriye bakmada yaşadığı bir problem olmak ile birlikte bazen de gözlerde şaşılık ya da kuru göz/sulu göz gibi gözyaşı bezi ile ilgili problemler görülebilir. Bazı göz hastalıklarının etkisi ile gözlerde şişkinlik veya tahriş bazen de gözlerin kısılması ya da bulutlanması gibi etkiler de köpekler için farklı göz hastalıkları şeklinde algılanabilir. 

Köpeklerde Göz Kapağı Hastalıkları 

Fiziki olarak göz kapakları gözün iç kısmında bulunan kornea, retina, gözyaşı bezleri ve iris gibi bölümlerin hava faktörlerinden dış faktörlere kadar her ayrıntıdan korunmasını sağlar. Sürekli bir şekilde açılıp kapanan bir yapıya sahip olan ve dış faktörleri üzerinde biriktiren göz kapaklarında da köpeklerde göz kapağı hastalıkları ile karşılaşmak mümkündür. Bu noktada da özellikle üzerinde durulması gereken hastalıklar ayrı başlıklar ile incelenebilir. 

Köpeklerde Entropiyon Ve Ektropiyon

Göz kapakları iki bölümden oluşurken, alt göz kapağı ve üst göz kapağı olarak açılıp kapandığında birleşen ve ayrılan bir yapıya sahiptir. Bu iki kısmın her birinde veya ikisinde birden oluşabilecek rahatsızlıklar arasında köpeklerde entropiyon ve ektropiyon gibi problemler yer alır. Öncelikle köpeklerde entropiyon problemi incelenirse, alt veya üst göz kapağının hatta ikisinin birden içe doğru dönüş göstermesi problemidir. 

Entropiyon sorununda genellikle İngiliz Bulldog, Labrador Retriever, Saint Bernard ve Golden Retriever gibi köpek ırkları genetik olarak etkilenmektedir. Bu göz hastalığı bazen çok hafif olarak seyrederken, köpeğiniz göz çevresini çok sık ovalayabilir ve enfeksiyon sonucu ile karşılaşılabilir. Bazen kronik vakalar ile karşılaşılırken de kalıcı hasarı önlemek için cerrahi operasyon seçilebilir. 

Köpeklerde ektropiyon ise alt göz kapağı sorunu olarak gözden uzağa katlanması durumudur. Bloodhounds, Spaniel, Bulldog veya Retriever gibi köpek ırklarında kalıtsal olarak hafif ektropiyon görülme ihtimali yer alır. Fakat bazı ırklarda kronikleştiğinde göz kuruması ve iltihaplar oluşturabileceği için cerrahi uygulama gerekebilir. 

Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı

Bilinen tüm köpek ırklarında göz kapaklarının iç kısmında gözle görülmeyen bir üçüncü göz kapağı bulunur. Bu göz kapağı kalınlaşarak yerinden dışarıya doğru taşma gösterdiğinde köpeklerde kiraz göz hastalığı şeklinde adlandırılan bir problem oluşur. Nedeni tam olarak bilinmeyen ve genellikle genetik yatkınlığa sahip bu hastalıkta çoğu zaman şişlik iki gözde görülürken, enfeksiyon gibi problemler oluşmaması için öncelikle göz damlaları ilerleyen vakalarda da cerrahi yöntem uygulanır. 

Köpeklerde Lagoftalmi 

Genetik anlamda en fazla Pug ve Bulldog tarzındaki köpek ırklarında yüz yapısı nedeni ile köpeklerde lagoftalmi problemi görülebilir. Yüzün çok düz ve basık bir yapısı bulunduğu için göz kapakları derinliğini kaybederken, tamamen kapanmayan göz kapakları ile birlikte korneada kuruma gibi sorunlar yaşanır. Günümüzde lagoftalmi kolaylıkla tedavi edilebilen bir durumdur. 

Köpeklerde Kornea Hastalıkları 

Kornea göz küresini koruma amacı ile kürenin dış kısmında bulunan parlak bir katmandır. Bu katman göz kapağı sonrasında göze gelebilecek faktör ve etkileri engellerken, köpeklerde kornea hastalıkları bu etkiler dolayısıyla oluşabilir. 

Köpeklerde Kornea Ülseri 

İlk olarak köpeklerde kornea ülseri incelenirse, kornea dokusunun ön tarafında oluşan yaralar nedeni ile ortaya çıkar. Değişen faktörlerin oluşturabileceği bu acı verici problemde hızlı bir gelişme görülürken, hastalık giderek kötüleşir ve buna rağmen iyileşme de çok hızlı bir şekilde sağlanır. İlerleyen komplikasyonlar görülmedikçe veteriner hekimlerimiz kornea ülseri durumunda ilaçlar ile hızlı bir tedavi sağlayabilmektedir. 

Keratit: Köpeklerde Kornea İltihabı 

Kornea şeffaf bir yapıya sahip olmak ile birlikte bu koruyucu doku göze dıştan gelen birçok faktörü karşılayarak gözü korur. Bu faktörler arasında bazen enfeksiyon oluşturabilecek mikroorganizmalar, bazen sert bir darbe ve bazen de alerjen etkenler bulunabilir. Bu etkenlerin kornea üzerinde oluşturduğu etki ile köpeklerde kornea iltihabı durumu ile karşılaşılabilir. Ancak köpeklerde keratit günümüzde kızarıklık ve kaşıntı gibi etkiler oluşturabilen ve düzenli ilaç tedavisi ile giderilebilen bir problemdir. 

Köpeklerde Göz İçi Hastalıkları 

Kornea katmanı arkasında da köpeklerin göz küresi kendi içinde sistematik ve derin bir yapıya sahiptir. Bu yapıda iris, göz bebeği, mercekler, retina ve optik sinirler gibi ayrı parçalar bulunur. Göz küresi içerisindeki bu parçalar üzerinde oluşabilecek köpeklerde göz içi hastalıkları özellikle görüş yeteneğini önemli derecede etkileyen ve detaylı tedavi gerektiren hastalıklardır. 

Köpeklerde Katarakt 

Bilindiği üzere katarakt dünyadaki neredeyse tüm memeli canlıların gözlerinde oluşabilecek önemli bir göz hastalığıdır. Yine köpeklerde katarakt probleminde de lens giderek bulanık ve opak bir hale dönüşür ve bu nedenle ışık retinaya ulaşamaz. Bu durumun sonrasında hafif bir görme problemi ilerleyen süreçte de görme kaybı ile karşılaşılırken, köpeğinizin ırkı ve yaşı ne olursa olsun katarakt arkasındaki neden belirlenerek genellikle lens değişimi gibi bir çözüm ile ortadan kaldırılır. 

Katarakt bazen kalıtsal bazen de şeker hastalığı, yüksek tansiyon, göz iltihapları veya enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Genellikle de köpek ırklarında yaşlanma ile birlikte görülen bu problemde katarakt boyutu ve ilerleyişine göre görme kaybının engellenmesi için tedaviye erken başlanmalıdır. 

Köpeklerde Glokom 

Glokom tıp dilinde göz içerisinde basınç yükselmesi anlamına gelmek ile birlikte köpeklerde glokom tedavi edilmesi ve tedavinin sürekli hale getirilmesi gereken bir durumdur. Bu tedavide genellikle göz damlaları ve ilaçlar ile süreklilik elde edilirken, çok ilerleyen yaşlara ulaşan köpeklerde artık görüş kalitesi düşebilir veya nadiren körlük gibi bir durum görülebilir. Kendiliğinden gelişebilen veya dış etmenler sonrası oluşan glokom problemlerinde gözdeki ağrı veya göz rengindeki bozulmalar gibi belirtilere göre teşhis ile en net tedavi tespit edilebilir. 

Köpeklerde Progressif Retinal Atrofi (PRA)

Atrofi, tıbben vücuttaki bir kısmın tamamı ile ya da kısmi olarak bozulması ifadesidir. Bu çerçevede köpeklerde progressif retinal atrofi ise bir dejenerasyon olarak foto reseptör hücrelerinin bozulmasıdır. Zamanla bozulan hücreler dolayısı ile görme kaybı gibi bir sonuç ortaya çıkabilirken, bu hastalıkta eğer yavru köpeklerde kalıtsal ya da erken başlangıç ile retina displazisi görülüyorsa farklı ve yetişkin köpeklerde progresif retinal atrofi görülüyorsa da farklı yöntemler ile tedavi sağlanır. 

Problemin türüne göre gelişim hızı da farklılık gösteren PRA probleminde teşhis optik muayene ile ortaya koyulurken, erken evrede belirtiler çok düşük olmaktadır. Optik sinirlerdeki değişim ve göz damarlarındaki değişim görülür bir hale gelmeye başladığında tedavi için günümüzde etkin bir yöntem bulunmasa da antioksidan ve vitamin tavsiyeleri sağlanır. Bu sayede çok daha uzun bir süre görme yeteneğinin korunması amaçlanır. 

Köpeklerde Göz İltihabı Hastalıkları 

Genel olarak köpek göz hastalıkları çoğu zaman köpeğin göz kapağında, iç kısmında, kornea gibi hangi bölgesinde olursa olsun enfeksiyon oluşturmaya müsait hastalıklardır. Ancak bazı rahatsızlıklar özel olarak köpeklerde göz iltihabı hastalıkları sınıfı içerisinde ayrı olarak incelenebilir. Çünkü bu tip problemlerde net bir şekilde gözü rahatsız eden ve geneline yayılan göz iltihapları görülür.

Köpeklerde Blefarit

Göz kapağı kenarlarında bölgesel olarak görülen bir patolojik bozulma olan blefarit kimyasal, darbesel ya da ısı değişimleri ile ortaya çıkan bir sorundur. Yani köpeklerde blefarit bazen parazit oluşturan bir kene bazen de bir virüs hastalığı sonucunda ortaya çıkabilir. Basit yapılı, ülseratif ya da patolojik olabilen blefarit problemlerinde tedavi için hastalığın nedenine göre düzenli sterilizasyon ve reçeteli ilaçların kullanımı ile çözüm elde edilebilir. 

Köpeklerde Konjonktivit

Pembe göz olarak da tanımlanan köpeklerde konjonktivit en sık görülen göz çevresi ve göz kapağı altı enfeksiyonları arasında yer alır. Bakteriler nedeniyle oluşan bu iltihaplarda gözden gelen akıntılar ve göz beyaz kısmının giderek kızarması ile hastalık kolaylıkla anlaşılabilir. Alerjiler ya da mikroorganizmalar ile tetiklenebilen ve genellikle bakteriyel olan bu iltihaplarda göz damlaları ve merhemler kısa sürede tedavi sağlayabilmektedir. 

Köpeklerde Üveit (Üvea): Göz İçi İltihaplanması 

Köpek göz yapısında üvea olarak adlandırılan tabaka herhangi bir etki ile karşılaştığında, tabakanın ön ya da arka kısmında köpeklerde üveit olarak adlandırılan bir iltihap ortaya çıkabilir. Köpeğinizde halsizlik ve iştahsızlık gibi problemler ortaya koyabilen bu hastalık, tahriş olan gözde kızarıklık gibi sonuçlar sağlarken, tedavi ilaçlar ile sağlanabilmektedir. Teşhis için köpeklerde göz içi iltihaplanması durumunda görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. 

Köpeklerde Yaygın Göz Hastalıkları Belirtileri 

Birçok farklı göz hastalığı birbirine benzer belirtiler ortaya koyarken, bu belirtileri takip ederek köpeğinizde ne tarz bir göz problemi bulunduğunu anlamanız gerçekten zor olabilir. Ancak net bir şekilde köpeklerde yaygın göz hastalıkları belirtileri konusunda bilgi sahibi olduğunuzda, göz muayenesi için veteriner kliniğimize başvurmanız gerektiğini tahmin edebilirsiniz. Bu yaygın belirtiler ise aşağıdaki şekildedir: 

  • Gözlerde kanlanma ve gözün beyaz küresinde kızarıklık,
  • Gözün çevre kısmında veya iç bölümlerinde yumrular,
  • Köpeğinizin gözlerini çok fazla kırpmaya başlaması,
  • Gözlerde şişme ile birlikte oluşan kızarıklık,
  • Gözlerden gelen akıntılar ve daha fazla gözyaşı görülmesi,
  • Göz çevresinde artan çapak,
  • Görüş bozulması veya görme kaybı nedeni ile yürümede aksamalar, etrafa çarpma ve yürürken rahatsızlık hissi,
  • Aşırı veya düşük ışık koşullarından rahatsızlık duyma.

Köpeklerde Göz Hastalıkları Tedavi Yöntemleri 

Köpeklerin karşılaşabileceği birçok farklı göz hastalığında tedavi yöntemleri hastalığın kendine öz bir şekilde farklı ilaçlar ve cerrahi uygulamalar ile sağlanır. Ancak lokal olarak göz bölgesinde köpeklerde göz hastalıkları tedavi yöntemleri çerçevesinde tercih edilen metotlar arasında günümüzde ilaç kullanımı, cerrahi müdahaleler ve steroid tedavisi gibi yöntemler yer alır. 

Köpek Göz Hastalıkları Tedavisi

Günümüzde özellikle göz enfeksiyonları, iltihaplar ve alerjiler gibi durumlarda reçeteli bir şekilde kullanılabilecek göz merhemleri, göz damlaları ve antibiyotikler sunulur. Veteriner hekimlerimizin bazen de steroid ilaçlar ile sizlere sunacağı bu tedaviyi iyi bir göz temizliği sonrasında kullanmanız fayda sağlar. Bazı hastalıklarda altta yatan durumun belirlenerek tedavi edilmesi ve bazen de katarakt veya tümör gibi durumlarda göz üzerinde cerrahi müdahale uygulanması gerekir. Birçok farklı tedavi yöntemi ile birlikte köpek göz hastalıkları giderilebilir bir yere sahiptir. Ancak hızlı bir müdahale ile birlikte ciddi etkiler ile karşılaşmadan bu problemlerin giderilebilmesi için erken teşhis açısından kliniğimize gecikmeden başvurmanız gerekecektir. Genel belirtiler ile birlikte köpeklerinizin gözlerinde bir problem olduğunu hissettiğiniz her an Leylek Vet Veteriner Kliniği’mize en acil şekilde başvurabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpek Göz Hastalıkları İçeriği