Köpeklerde barınak hastalığı olarak da isimlendirilen Kennel Cough, hayvanlarda birkaç hafta kadar devam edebilen kötü öksürüğe yol açan bir solunu yolu enfeksiyonudur. Barınak hastalığı, insanlarda ortaya çıkan soğuk algınlığına benzer biçimde, çeşitli bakteri ve virüslerden kaynaklanmaktadır.
Kennel Cough nedir biraz daha detaylıca bahsedelim. Kennel Cough, köpeklerde şiddetli öksürüğe yol açan oldukça bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Hayvanlarda bulaşıcı bronşite verilen genel addır. Bir köpeğin solunum sistemini etkiler ve öksürüğü teşvik eder. İnsanlardaki soğuk algınlığı ve grip virüsüne benzer şekilde barınak öksürüğü de virüslerden kaynaklanmaktadır. Kennel Cough, köpek dostlarımız arasından yaygın ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. Solunum yolu enfeksiyonunun türlerinden biridir. Genel olarak barınaklarda ve çok sayıda köpeğin yaşadığı yerlerde daha yaygın olarak görülür.
Köpeklerde Barınak Hastalığı (Kennel Cough) Belirtileri
Evcil hayvan sahipleri köpeklerde barınak hastalığı (Kennel Cough) belirtileri hakkında bilgi almak isterler. Köpekler, genel olarak ev ortamında tek başlarına ve aile ile beraber yaşam sürmeye alışkın olsalar da kimi zaman birden çok köpeğin bir araya yaşam sürdüğü ortamlarda bulunabilirler. Bu tür ortamlarda da bir ya da birden çok köpekte enfekte olmuş bakteriler hızlı bir biçimde bütün köpeklere yayılabilir. Bunun sonucunda da çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. İşte bu hastalıklardan biri de köpeklerde barınak hastalığı olmaktadır.
Bu rahatsızlık, Bordetella bronchiseptica ismi verilen bir mikroorganizmadan kaynaklanır. Temel faktör ise Enfeksiyöz Canine Hepatit köpek adenovirus-1 şeklindedir. Köpeklerin solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyondur. Bulaşıcı bir yapısı olduğundan dolayı diğer köpeklere de bulaşmaktadır.
Kennel Cough belirtileri çok çeşitlidir. Kennel Cough, bulaşıcı bir yapıya sahiptir ve solunum yollarını tehdit eder. Virüs ya da bakterinin soluk borusunda veya bronşlarda tutulması sonrasında görülmektedir. Bu alanlarda meydana gelen enfeksiyon yoğun bir öksürüğe yol açar. Hastalığın en yaygın ve bilinen belirtisi ise yoğun şekilde devam eden öksürük olmaktadır.
Kennel Cough hastalığında öksürük, hastalığın başlangıcından itibaren hayvanı etkiler. Kuluçka dönemi üç ila on gün arasında değişir. Bakteri hayvanın vücuduna girdikten sonra çeşitli belirtileri de beraberinde getirir. Öne çıkan belirtiler ise şöyledir:
- Köpeğin iştahının azalması
- Köpekte halsizlik ve yorgunluk
- Köpeğin gözlerinde tahriş oluşması
- Köpekte depresyon
- Burun akıntısı
- Gürültülü ve yoğun öksürük
- Nefes darlığı ve ateş yükselmesi
- Sık sık hapşırma
Köpeklerde Barınak Hastalığı (Kennel Cough) Tedavisi
Evcil hayvan sahipleri, köpeklerde barınak hastalığı (Kennel Cough) tedavisi hakkında bilgi almak isteyebilirler. Eğer ki köpeğinizde öksürük belirtisi ile karşılaşırsanız, onu en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Zira hayvanda Kennel Cough sorunu olabilir. Veteriner, diğer belirtileri de gözden geçirecek, çeşitli tahliller ve tetkikler yaparak köpeğinizin Kennel Cough hastalığından etkilenip etkilenmediğini belirleyecektir. Köpeklerde barınak hastalığı nasıl tedavi edilir? Öncelikle bilmelisiniz ki Kennel Cough tedavi işlemleri kolaydır. Rahatsızlık hafif bir biçimde seyrediyorsa, birkaç haftalık dinlenme önemli faydaları beraberinde getirecektir. Veteriner, öksürüğü hafifleten ilaçlar ve rahatsızlığın tekrarlanmasını engelleyen çeşitli ilaçlar reçete edebilir.
Kimi zaman hastalık evcil dostunuzda yoğun olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple de köpeklerde Kennel Cough tedavisi işlemleri için kendi başınıza bir ilaç tercihinde bulunmamanız çok önemlidir. Ağır vakalarda vaporizatör ya da nebulizatör kullanmanız gerekebilir. Bu tür durumlar da yine veteriner kontrolünde ve bilgisi ışığında gerçekleşmelidir. Hayvanın hangi tedavi yöntemine ve hangi ilaçlara ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi, ancak veteriner muayenesi ile mümkün olmaktadır. Solunumu rahatlatan bu tür cihazlar ve bazı ilaçlar, hastalığın daha hızlı bir şekilde yok olmasına yardımcı olacaktır.
Kennel Cough evde tedavisi yapılırken de aynı şekilde veteriner hekimin sunduğu öksürük giderici ilaçlar ve nefesi açan özel ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Köpeğinizi açık alanda dolaştırmak, rahat nefes almasını sağlayabilir. Ancak bu süreçte boyun tasması yerine gövde tasması kullanmalısınız. Çünkü boyun tasması hastalık boyunca nefes yollarında tıkanmaya neden olabilir. Bunlara ek olarak besleyici, sağlıklı ve temiz içerikli mamalar ile evcil dostunuzu beslemelisiniz.
Kennel Cough tedavisine erken zamanda başlanırsa, köpeğin daha kolay şekilde iyileşmesi mümkün olabilecektir. Doğru ilaçlar, kaliteli beslenme ve uygun bakım ile beraber köpek, 1-2 hafta içinde iyileşme gösterebilir. Esasen bu rahatsızlığın vücuda bulaşan bakteriler ile enfeksiyon ortaya çıkarması, erken dönemde çeşitli tedbirler alarak önlenebilir.
Kennel Cough tedavisinin geçerli ve pratik olduğu söylenebilir. Ancak yavru ve yetişkin köpeklerde düzenli bir şekilde yapılan koruyucu aşılar sayesinde hayvanın bu tür hastalıklara yakalanma riski minimize edilebilir. Bu yüzden de evcil köpeklerin aşı takvimine uyulmasına dikkat etmekte yarar vardır. Aşı uygulaması ile Kennel Cough hastalığı ve diğer birçok hastalığın önlenmesi söz konusu olabilmektedir.
Barınak hastalığı insanlara çok nadir şekilde bulaşan ve kimi zaman da zayıf bağışıklığı bulunan kişilerde tehlike oluşturabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle de diğer köpekler ile etkileşimi bulunan köpek dostlarımız, Kennel Cough için risk altındadır. Köpekler arasında Kennel Cough virüsünün bulaşması ve yayılması hızlı bir şekilde gerçekleşir. Köpeğinizin rahat bir şekilde diğer köpeklerle zaman geçirmesi ve sosyalleşmesi için aşılarına dikkat etmeniz gerekir. Böylece Kennel Cough gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklardan etkin şekilde köpeğinizi korumuş olursunuz.
Köpeklerde barınak hastalığı tedavisinde kaliteli ve güvenli veteriner desteği almak için siz de Leylek Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.