Acil Veteriner Kliniği

7 Gün Açık Acil Nöbetçi Veteriner Hizmeti. Leylek Vet Veteriner Kliniği Hemen Arayın.

Telefon: 0216 417 57 47

En Yakın Veteriner
Leylek Vet Veteriner Kliniği Maltepe, Küçükyalı'da. Hemen Yol Tarifi Alın.

Google Maps Yol Tarifi:
köpeklerde diş eti hastalıkları

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları 

Periodontal hastalıklar olarak adlandırılan köpeklerde diş eti hastalıkları köpeklerde birçok ırkta çok sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de beslenme sonrasında yapılmayan ağız bakımı nedeni ile plak ve tartar oluşumu görülebilir. Bu oluşumlar uzun bir süre birikme gösterdiğinde de diş eti çizgisinin alt kısmına doğru ilerleyerek, diş etinde iltihap gibi problemler oluşturabilir. 

Dişlerin düzenli temizlenmemesi dolayısıyla tartar, plak ve diş eti iltihabı gibi problemler ilerledikçe ağızda artan bakteriler dişlerde destek yapılarında parçalanmaya dahi neden olabilir. Bu durum periodontitis gibi bir isme sahip olurken, ağız yapısı içerisindeki dokuların ölümü olarak da ifade edilebilir. Brleşik bir diş eti problemine dönüşür. Son aşamada da neredeyse ağız içerisinde kemik ve dişlerin yarısından fazlasının kaybedilmesine neden olabilir. 

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Belirtileri 

Periodontal hastalıklar, iltihaplar vu tip durumlarda biriken bakteriler aynı zamanda Kükürt(S) bileşikleri oluşturdukları için istenmeyen ağız kokuları da ortaya çıkarabilir. 

Belirli aşamalar ile oluşabilecek periodontal hastalıklar ilerleyen süreçler ile birlikte köpeklerde diş eti kanaması gibi daha ağır sorunlar ile de seyredebilir. Bu hastalıklarda ilk aşamada bir diş kaybı yaşanmadan sadece diş etinde kırmızı bir renk ile görülebilecek iltihaplar ortaya çıkar. Üzerine düşülmediğinde dişlerin ve kemiklerin kaybı ile ilerleyen hastalık daha ilerleyen süreçte yeni çürümeler ile birlikte ilerleyen problemler olduğu için ağız yapısı içerisinde hem evcil dostunuzu hem de çevreyi rahatsız edebilecek bariz belirtiler ortaya koyar.

köpeklerde diş eti hastalıkları belirtisi

Klinik olarak günümüzde bilinen köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri arasında aşağıdaki semptomlar sayılabilir: 

  • Ağız içerisinde dişlerin eksilmesi veya gevşek bir konuma gelmesi 
  • Diş etinden gelen kanama nedeni ile oyuncak veya su kaplarında kan görülmesi 
  • İştah kaybı ile beraber kilo kaybı yaşanması 
  • Sert yiyecekleri ağızda çiğneme ve yutmada sorun yaşanması 
  • Gıdaları çiğnerken ağzın bir tarafını kullanma çabası 
  • Diş ve diş etlerinde kahverengi ya da sarı renk oluşumu
  • Asabiyet 
  • Tükürükte kan görülmesi 
  • Salyada artış 
  • Apseler nedeni ile oluşabilecek yüz şişlikleri 
  • Diş köklerinin görünmeye başlaması 

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Tedavisi 

Ağız içerisinde biriken bakteriler nedeni ile oluşan diş eti hastalıklarında diş destek yapıları zarar görürken, aynı zamanda evcil dostunuzun ağzındaki estetik yapı da bozulur. Ağız anatomik yapısına da zarar veren bu durum sonrasında köpeğinizin nefes almadan beslenmeye kadar birçok noktada problem yaşaması olasıdır. Bu neden ile belirtiler sonrasında köpeklerde diş eti hastalıkları tedavisi için beklemeden kliniğimize başvurmayı tercih edebilirsiniz. 

Genellikle bakterilerden ve yemek artıklarından dolayı ortaya çıkan plaklar sebebi ile ağızda kaybolan diş ve ağız hijyeni, diş eti hastalıkları ile karşılaşılmasına sebebiyet verir. Hastalıklar sonucunda diş etinde oluşan iltihaplar daha sonrasında çene kemiğine ve diş köklerine kadar ulaşırken, aksatılan diş bakımı ve tedavilerinde de daha ciddi ağız problemleri görülebilir. Belirtilerde ilk olarak dişlerde sarı ve kahverengi bir renk görülürken, diş etlerinde ise kararma ile karşılaşılabilir. 

köpeklerde diş eti hastalıkları tedavisi

Diş eti hastalıklarında özellikle küçük ırk köpekler ve brakisefalik ırklar daha yatkın bir yapıya sahip olabilmektedir. Ancak yine de tüm köpek ırklarında diş ve diş eti kontrollerinin periyodik olarak yaptırılması çok önemlidir. Ancak periyodik kontrol yaptırılmadığında karşılaşılan periodontal problemlerde köpeklerde diş eti hastalıkları tedavisi için öncelikle kapsamlı bir muayene yapılması gerekir. 

Muayene sonuçlarında veteriner hekimlerimiz diş eti problemlerinin giderilmesi için yaşanan sorunun ölçüsüne bağlı olarak ilerleyiş kat eder. Ağız içerisinde diş eti iltihaplanması problemi yer alıyorsa, reçeteli ilaçlar ile iltihapların giderilmesi sağlandıktan sonra dişlerde anestezi altında kapsamlı bir temizlik yapılarak sorunların giderilmesi sağlanabilir. Hasar görmüş dişlerin çekilmesi ile birlikte de yaklaşık 1 hafta içerisinde iyileşme elde edilirken, bu süreçte tavsiye edilen yumuşak mamaların tüketimine devam edilebilir. 

Leylek Vet Veteriner Kliniği bünyesinde gerçekleştirdiğimiz diş hekimliği prosedürleri sonrasında özellikle köpeklerde diş eti hastalıkları etkilerini önleyecek bir bakım tavsiyesi verilmektedir. Veteriner hekimlerimizin uygulayacağı tedavi yöntemleri ve verilecek bu detaylı tavsiyeleri alabilmek açısından kliniğimizin diş hekimliği bölümünü istediğiniz her zaman değerlendirebilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları  İçeriği