Kulak hastalıkları, köpeklerde yaygın görülen sağlık problemleri arasında yer alır. Çünkü anatomik yapısı gereği köpeklerde kulaklar her zaman nemli ve sıcak bir yapıya sahip olduğu için bakteri ve mantarlar kolaylıkla bulunabilir. Aynı zamanda köpek kulaklarının tüylü ve kıvrımlı bir yapısı bulunması da köpeklerde kulak hastalıkları için önemli faktörler arasında yer alır.
Evcil dostlarınızın gün içerisinde bazen kulaklarını kaşınmaya ve başlarını sallamaya başladığını görmeniz gayet normaldir. Ancak bu davranışları gün boyunca sürekli olarak tekrarlamaya başlıyorsa ve kulaklarını patilemek istiyorsa, bunun altında bir kulak hastalığı bulunduğu düşünülebilir. Kulak hastalıkları bakteriler, mantarlar, akarlar, bazen alerjenler, parazitler veya değişen iç hastalıklar sonucu da ortaya çıkabilen problemlerdir.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları Nelerdir?
Veteriner çalışmalarında belirlenmiş şekilde köpeklerde kulak hastalıkları nelerdir sorusu karşılığında birçok farklı hastalık türü ayrı bir şekilde incelenmektedir. Bu hastalıkların her birinde farklı bir faktörden bahsetmek ve bu bağlamda hastalığı daha detaylı bir şekilde incelemek gerekecektir.
Çok yaygın görünmeyen bazı köpek kulak hastalıkları arasında aural hematom olarak bilinen kulak kepçesindeki balonsu kırmızı ve sarkık şişlik ifade edilebilir. Bir kan kabarcığı olarak oluşan bu şişlik yanında bazen de iç kulakta denge kaybı oluşturan ve baş dönmesine neden olan vestibüler hastalık ile karşılaşılabilir. Bazen de köpeğinizin alerjik reaksiyon gösterdiği bazı madde veya gıdalar kulakta alerjik cilt problemleri ortaya çıkarabilir.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu
Enfeksiyonlar kulakta bakteriler, mayalar, mantarlar, parazitler, yabancı cisimler veya tümör gibi oluşumlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Günümüzde en yaygın şekilde görülen köpeklerde kulak enfeksiyonu açısından da bakteri nedenli enfeksiyonlardan bahsetmek mümkündür. Özellikle de Cocker Spaniel ve Basset Hounds ırkı köpeklerde sarkık kulak yapıları nedeni ile çok daha sık bir şekilde görülür.
Genellikle tek kulakta ve nadiren her iki kulakta görülebilecek bir yapıya sahip olan köpeklerde kulak iltihabı kademeli bir şekilde ilerleyen bir yapıya da sahiptir. Yaygın şekilde de kulak enfeksiyonu dış kulak kanalındaki hücre katmanında görülebilir. Diğer aşamalarda dış kulaktan yayılan iltihabın içeriye doğru ilerlemesidir. Bu çerçevede eğer dış kulak iltihabı(otitis externa) problemi bulunuyorsa, doğru tedavi edilmediğinde orta kulak iltihabı(otitis media) problemi görülebilir. Hatta daha da ilerleyen noktada iç kulak iltihabı(otitis interna) sorunu ile karşılaşılabilir.
Köpeklerde kulak enfeksiyonu genellikle şişme, akıntı ve aşırı derecede kulak kaşıma gibi belirtiler ile şüphe oluşturduktan sonra teşhis için röntgen, mikroskobik inceleme, otoskop muayenesi ve kulaktan alınan örnekler ile kültür çalışması gibi yöntemler kullanılır. Belirlenen yöntemler sonrasında da detaylı bir şekilde kulak enfeksiyonu tedavisi sağlanır.
Köpek Kulak Uyuzu
Köpeklerde genel olarak uyuz problemi ile karşılaşılırken, köpek kulak uyuzu ise kulak kanalında ve çevresinde bulunan parazitler nedeni ile ortaya çıkar. Kulak derisi üzerinde yaşayan bazı parazit grupları kulakta yoğun bir kaşıntı ve bazen enfeksiyonlara neden olurken, bu parazitler kulak derisindeki döküntüler ile beslenir. Önlem alabilmek için kulak temizliğine dikkat etmek ve tedaviyi erken teşhis ile hızlı bir şekilde gerçekleştirmek gerekir.
Köpeklerde Kulak Akarı
Akar problemi, uyuz rahatsızlığı oluşturabildiği gibi köpeklerde kulak akarı kulak kanalı içerisinde ve çevresine yerleşerek bulaşıcı yapılı bir parazit problemine de yol açar. Deri içerisine girmek yerine kulak bölgesinde yaşarken akarlar kulakta aşırı derecede kaşıntı ve akıntı problemi ortaya çıkarır. Genellikle kirli açık ortamlarda kulaklara bu parazitlerin bulaşması mümkün olmak ile birlikte kulakların yıkanması gibi farklı yöntemler ile tedavi elde edilebilir.
Köpek Kulak Mantarı
Otomycosis olarak bilinen köpek kulak mantarı kulak dokusunu etkileyen bir mikroorganizma olmak ile birlikte enfeksiyon temelli bir rahatsızlığa neden olur. Genellikle su ile haşır neşir olan ve yüzmekten hoşlanan köpeklerde görülen mantar kulak kanalında doğal olarak da bulunurken, nem dolayısıyla çoğalır ve enfeksiyon oluşturur. Tek kulakta veya çift kulakta oluşabilecek enfeksiyonlar yeterli hava alamayan kulaklarda spesifik kaşıntı ile beraber rahatsızlığa neden olabilir. Periyodik kulak temizliği ve kulak girişini tıkayan kılların temizlenmesi gibi önlemler ve mantar enfeksiyonlarında da klinik tedavi ihtiyacı yer alır.
Köpeklerde Sağırlık
Duyma kaybı, evcil dostlarımızda doğuştan veya sonradan kaynaklı olarak her iki kulakta veya tek bir kulakta geçici ya da kalıcı bir şekilde oluşabilir. Yaygın nedenler açısından da köpeklerde sağırlık doğuştan gelen genetik bozukluklar, yaşanan enfeksiyonların iyileşmemesi veya yaşlılık nedeni ile ortaya çıkar. Hatta beyaz veya mavi gri tüylü köpeklerde genellikle doğuştan sağırlıkla karşılaşılabilir.
Sağırlık genetik olabileceği gibi ilerleyen yaş ile birlikte de oluşabilirken, bazen de ağır travmalar ve kazalar sonucunda sağırlık ile karşılaşılabilir. Uzun yıllar biriken kurak kirleri duymayı engelleyebileceği gibi kulaktaki yaralanmalar, çim tohumları veya böcekler gibi yabancı objelerin kaçması ya da kulak bölgesindeki tümörler sağırlık nedeni olabilir. Duyma kaybı sonucunda genellikle sesli oyuncaklar, seslenme veya farklı hayvanların seslerine tepki kaybolurken problemin altındaki faktöre göre de sağırlığın giderilme imkanı bulunmaktadır.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları Belirtileri
Birçok değişen problemde köpeklerde kulak hastalıkları belirtileri benzer bir şekilde karşılaşılan semptomlardır. Sayılabilecek bu yaygın belirtiler aşağıdaki şekilde incelenebilir:
- Sık sık kafa sallaması
- Yüzünü ovuşturmaya çalışması
- Problemli kulaktan gelen kan veya kulak akıntısı
- Hastalıklı kulaklıkta kötü koku
- Kulağın ısı ile birlikte kızarması, şişmesi, ağrıması ve aşırı kaşınması
- Kulak kepçesinin şişme ile beraber sarkma göstermesi
- Aşırı kaşıma dolaylı kulaklarda tahriş
- Kulak çevresindeki tüylerin dökülmesi
Ek olarak bazı rahatsızlıklarda köpeklerde kulak hastalıkları belirtileri özellikle orta ve iç kulaktaki problemlerde başın önüne eğilmesi, gözlerde titreme ve denge kaybı gibi şekillerde de ortaya çıkabilir.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Hastalıklar farklı nedenler dolayısıyla ortaya çıktıklarından dolayı tedavi yöntemleri bazı hastalıklarda benzer bazı hastalıklarda çok farklı bir yapıya sahip olabilir. Ancak genellikle köpeklerde kulak hastalıkları tedavi yöntemleri arasında ilaç kullanımları, genel kulak temizliği ve bakım işlemleri yer alır. Örneğin, kulak enfeksiyonlarında hızlı ve başarılı bir tedavi için veteriner hekimlerimiz reçeteli ilaçların kullanımı ile sonuç elde etmektedir.
Enfeksiyon problemlerinde evde kullanılabilecek şekilde antibiyotikler, antienflamatuar ilaçlar ve kulak damlaları ve reçete edilebilir. Genellikle 1-2 hafta içerisinde iyileşen enfeksiyonlar ile birlikte yine kulak akarları ve kulak uyuzu gibi problemlerde de topikal merhemler, bazen klinik ortamda uygulanan enjeksiyonlar ve düzenli kulak temizliği tedavi sağlayabilir.
Kulak mantarı gibi problemlerde periyodik kulak temizliği ile birlikte düzenli kulak temizleyicileri, ilaçlı damlalar ve kulak bakımı ihtiyacı bulunabilir. Özellikle de sağırlık gibi problemlerde iyileşmeyi sağlayabilmek için çok detaylı muayeneler ve testler uygulanır. Bazen kulak içerisindeki yabancı bir nesnenin veya bölgedeki bir tümörün temizlenmesi için cerrahi yöntem dahi uygulanabilir. Kulak kanalını açacak ve kulaklardaki tüm faktörleri temizleyerek iyileşme oluşturacak değişen tedavi yöntemleri veteriner hekimlerimizin tecrübeleri sayesinde uygulanır.
Köpeklerde kulak hastalıkları gerçekten ciddiye alınması gereken ve erken teşhis edilmesi gereken problemlerdir. Çünkü çoğu zaman dış kulakta başlayan problemler orta ve iç kulağa doğru ilerleyerek çok daha ağır sağırlık gibi problemleri ortaya çıkarabilir. Bu neden ile doğru ilaçların kullanılması, doğru tedavi yönteminin geliştirilmesi ve kalıcı çözüm elde edilmesi için hem muayene hem tedavi konusunda Leylek Vet Veteriner Kliniği’mizi tercih ederek çözüm bulabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.