Hayvanlarda görülen ve onlardan bulaşan ancak insanlara da bulaşabilen ve ölümcül olan hastalıklardan biridir. Birçok insan kendinde ya da evcil hayvanında kuduz belirtileri olup olmadığını nasıl anlayacağını bilmeyebilir. Çok geç fark edildiğinde ise birçok canlıya bulaşmış ve onların da hayatlarını tehlikeye atmış olurlar. Erken teşhis olsa da ölümle sonuçlanan bu hastalığın en azından diğer canlılara bulaşması önlenebilir.
Kuduz belirtileri genel olarak benzerlik gösterse de özellikle insanlarda ve hayvanlarda farklı olur. Hayvanlarda meydana gelen kuduz belirtilerini ne kadar erken fark edip veteriner desteği alırsanız hem size hem de diğer hayvanlara bulaşma olasılığı da o kadar azalır.
İnsanlar, eğer kendilerine kuduz bulaştığını düşünüyorsa zaman kaybetmeden kuduz aşılarına başlaması gerekir. Aynı şekilde herhangi bir hayvan tarafından ısırıldıklarında bile tedbir amaçlı kuduz aşısı yaptırmaya başlasalar daha faydalı olacaktır. Tıpkı hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da geç fark edilmesi durumunda ne yazık ki ölümlü olarak sonuçlanır.
Kuduz belirtileri her canlıda aynı şiddette olmaz. Bazılarında kuluçka tamamlandıktan çok kısa süre sonra ortaya çıkarken bazılarında oldukça hafif semptomlarla ilerlemeye devam edebilir. Herhangi bir evcil hayvan tarafından ısırılan her canlının bu yüzden kuduz ihtimalini göz önüne alması oldukça önemlidir.
İnsan Kuduz Belirtileri
Kuduz, tıpkı hayvanlar için olduğu gibi insanlar için de oldukça tehlikelidir. Kuduz her durumda ölümle sonuçlanan çok ciddi ve tehlikeli bir virüstür. Kuduz bulaşma ihtimali olan herkesin bu yüzden kuduz aşılarını tam bir şekilde yaptırması gerekir. İnsan kuduz belirtileri de bazı semptomlarla enfekte olan insanlarda ortaya çıkar. İşte insanlarda en yaygın görülen belirtiler:
- Ateş
- Bilinç kaybı
- Hayal görme
- Kısmi felç
- Kusma
- Uykusuzluk
- Aşırı tükürük salgılanması
- Anksiyete
- Isırılan bölgede his kaybı
Kuduz taşıyan bir hayvan tarafından ısırılan herkes bir şekilde kuduza yakalanma ihtimali taşır ve büyük ihtimalle de kaparlar. Kuduz aynı zamanda salya yoluyla da kolay bir şekilde bulaşır. İnsanlar da eğer kuduz olan bir canlı tarafından ısırıldıysa artık o virüsü kapmış olur. Kuduz belirtileri insan için de oldukça önemli olan ve göz ardı edilmemesi gereken ölümcül hastalıklar arasında yer alır.
Kuduz insan belirtileri taşıyan kişilerin artık bu hastalıktan kurtulması ne yazık ki imkânsızdır. Ancak öncesinde mutlaka kuduz aşılarının eksiksiz olarak tamamlanması bu hastalığa karşı bağışıklık geliştirmeyi ve ondan korunmayı sağlar. Özellikle kuduz bulaştıran hayvanlarla sık sık ilişki içinde olanların bu aşıları yaptırarak tedbir alması oldukça önemlidir.
Kedi Kuduz Belirtileri
Kuduz hastalığına en çok yakalanan hayvanlardan biri de kedilerdir. Özellikle sokak kedileri ya da sokaktaki hayvanlarla fazla ilişki içerisinde olan kedilerin kuduz olma ihtimalleri yüksektir. Kuduzdan korunmanın en güvenli yolu ise gereken dönemlerde aşılarını eksiksiz şekilde yaptırmaktır. Bu sayede kedilerinize kuduz bulaşma ihtimalini azaltarak onların bu virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlarsınız.
Kediler doğaları gereği daha saldırgan ve cinslerine göre tırmalamaya meyilli hayvanlar olmaktadır. Bu yüzden eğer bir kedi kuduz enfekte olduysa ve daha sonra patisini yalayıp sizi tırmaladıysa size ya da başka bir canlıya da kuduz bulaştırabilir. Kuduz belirtileri her canlıda farklı olsa da ortak olan tek bir şey vardır: ölümcül olması. Bu yüzden kedilerinizin de aşılarının zamanında yapılması ve böylece onlara bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanmaları sağlanabilir.
Aşı olmayan kedilerin ise kuduz kapması çok daha kolaydır. Isırılan ya da tükürük yoluyla ilişkide bulunan kedilerin kuduz kapma olasılıkları oldukça yüksektir. Isırılan ya da enfekte olan bir kedi de daha sonra kolaylıkla diğer canlılara kuduz bulaştırabilir. İşte en yaygın görülen kedi kuduz belirtileri:
- İştah kaybı
- Ateş
- Saldırgan bir ruh hali
- Davranışlarında görülmeyen alışkanlıkların ortaya çıkması
- Cisimlere saldırma ve ısırma eğilimi
- Endişe ve sinir
- Yalnız kalma isteği
Kedilerde en sık görülen kedi kuduz belirtileri olmaktadır. Ne yazık ki enfekte olan kedilerin iyileşmesi ve normale dönmesi imkânsızdır.
Köpek Kuduz Belirtileri
Günümüzde evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen hayvanlardan biri de köpeklerdir. Köpekler de özellikle sokakta yaşayan köpeklerse kuduz kapma ihtimalleri ve bulaştırma ihtimalleri çok daha fazladır. Köpeklerde de bu yüzden kuduz oldukça fazla ortaya çıkar. Köpek kuduz belirtileri arasında en yaygın görülenler şunlardır:
- Normalden farklı bir ruh hali
- Tükürük salyasında artış
- Ateş
- Kusma
- Halsizlik
- Ani ruh halinde değişim
- Sinirlilik
- Yalnız kalma isteği
Köpeğinizde bu gibi belirtiler varsa mutlaka zaman kaybetmeden veteriner desteği almanız gerekir. Aksi takdirde birçok canlıya kuduz bulaştırırken sizlerin de bu ölümcül virüsü kapmasına sebep olabilir.
Evcil hayvanları kuduzdan korumak, enfekte olduktan ya da ısırıldıktan sonra işe yaramaz. Erken teşhis edildiğinde bile iyileşme şansı yok denecek kadar azdır. Ancak tedbir almak mümkündür. Hayvanların zamanında kuduz aşılarının yapılmasıyla kuduz virüsüne karşı bağışıklık geliştirmeleri ve böylece kuduz kapmalarının daha zor olması sağlanabilir. Ancak %100 koruyucu da denemez.
Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak bizler de kuduz aşıları ve kuduz teşhisleri de dâhil olmak üzere evcil hayvanlarınız için ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü hizmeti sizler için sağlamaya devam ediyoruz. Sevimli dostlarınızın kuduz aşıları başta olmak üzere aşılarını zamanında ve tam yaptırın böylece bu korkutucu virüsün ihtimalini azaltın!
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Klinikleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.