Dış dünyada çok sık görülebilecek ve yaşam ortamlarına ulaşabilecek parazitler, köpekleri birçok farklı şekilde rahatsız edebilecek canlılardır. Çünkü iç parazit veya dış parazit olmalarına bağlı köpeklerin cildinde, tüylerinde ve hatta iç organlarında olumsuz durumlara neden olabilirler. Buna bağlı olarak çok genel bir kavram kapsamında köpek parazit hapı evcil köpeğinizin sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir.
Köpek parazit ilaçları tedavi amaçlı iç ve dış parazitlerin etkilerini gidermek ve rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar ve ürünler aslında parazit riski görülebilecek zamanlarda da kullanılır. Örnek olarak yaz mevsiminin başlarında bilhassa açık alanda yürüyüş yapacak ve vakit geçirecek köpekler için kullanılmalıdır. Bu dönemlerde kullanılan köpek parazit hapı evcil dostunuzun dış ortamdan ya da farklı bir köpekle temasından bulaşabilecek parazitlere karşı önlem sağlar.
Köpek Parazit İlaçları
Parazit ilaçları, köpeklerde görülebilecek dış parazitler ve iç parazitlere ayrı ayrı müdahale edecek şekilde geliştirilmiş ilaçlardır. Yani köpek parazit hapı olarak ifade ettiğimiz kavram çok genel olmak ile birlikte birçok farklı parazit hapı yer alır. Örneğin, dış parazitlerde kene veya pire ile farklı bir mücadele süreci yer alırken, kullanılan parazit hapı da farklılık gösterir.
Öncelikle dış parazitler ve iç parazitleri ayrı ayrı incelemek, köpek parazit hapı ayrımını yapmak için daha büyük bir avantaj sağlar. Çünkü dış parazitler olarak adlandırılan canlılar uyuz mikropları, pire, kene ve bit gibi çeşitlerdir. İç parazit olarak adlandırılan canlılar ise bağırsaklarda görülebilecek kurtlar, tenya ya da kancalı kurt gibi çeşitlerdir. Dış parazitler genellikle cilt üzerine yerleşerek dıştan görülen belirtiler ile sonuç ortaya koyarken, iç parazitler bağırsak gibi iç organlara ulaşarak rahatsızlığı daha farklı belirtiler ile ortaya çıkarır.
Parazitlerin farklı vücut bölgelerine ulaşması ve farklı etkiler ortaya çıkarması da köpek parazit ilaçları için daha net ayrımlar yapılmasına yardımcı olur. Leylek Vet Veteriner Kliniği bünyemizde veteriner hekimlerimiz hem dış parazit hem iç parazit problemlerinde müdahale ve programlı önlem uygulamaları yapabilmektedir. Bu anlamda geliştirilmiş birçok farklı ilaç, enjeksiyon, hap ve ürün ile tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.
Parazitlerin ortaya çıkardığı problemler ile birlikte köpeklerinizde genellikle kusma, halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, ishal, kanlı dışkı, kaşınma veya kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Kliniğimizde bu belirtiler göz önünde bulundurularak öncelikle fiziki muayene gerçekleştiren veteriner hekimlerimiz sonrasında test aşamalarını tercih eder. Test aşamaları ile birlikte teşhis ortaya konulduğunda da parazit hapı köpek seçimleri yapılarak doğru müdahale gerçekleştirilir.
Köpek için parazit hapı seçimi gerçekleştirilirken örneğin bit problemine karşı farklı bir ilaç tercih edilir. Aslında bit gibi bir dış parazit ile mücadele edilirken öncelikle belirli şampuanlar ve damlalar gibi ilaçlar önerilir. Bit, evcil köpeklerde görülürken, yaşam ortamlarına da bulaşma göstereceği için veteriner hekimlerimiz sizlere ev ortamında hijyen oluşturmanızı önerecektir. Size reçete edilen veya direkt olarak hekimlerimiz tarafından kullanım talimatı ile verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılarak bit izolasyonu sağlanabilir.
İç parazitlerde ise örnek olarak bağırsak kurtları bağırsak içerisinde yerleşerek rahatsızlıklar oluşturur. Genellikle parazit bulunduran bir hayvanın dışkısı, açık ortam ya da bulaşma gerçekleşmiş bir yiyecek içecek üzerinden parazit canlı vücuduna geçer. Kusma, ishal ve halsizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkan bu durumda mutlaka kliniğimize başvurmanız gerekir. Bu sayede yapılan kan testleri ve dışkı testleri sayesinde doğru şekilde köpek için parazit hapı seçimi gerçekleştirilir. Uygulamala işlemleri veteriner hekimlerimiz tarafından klinikte gerçekleştirilmekle birlikte, evde sizin yapmanız gereken herhangi bir işlem olması halinde hekimlerimiz bilgilendirme yapmaktadır.
İç parazit uygulamaları için genellikle düzenli kullanılacak ilaçlar ön plana çıkarken, dış parazit uygulamalarında ise daha kesin sonuçlu ve hızlı uygulamalar tercih edilir. Ancak elbette farklı parazit türlerine bağlı olarak köpek dış parazit tableti gibi çözümlerin tercih edilmesi de mümkündür. Örnek olarak bakanlık onaylı şekilde çiğneme tableti formunda üretilmiş birçok farklı tablet, ektoparaziter olarak hayvan sağlığına uygun bir şekilde çok uzun yıllardır tercih edilir.
Köpeklerde İç Parazit için Önerilen Hap ve Tabletler
İç parazitler vücuda gıda, su ya da temas ile birlikte bulaşarak vücudun iç kısmına kadar ulaşan zararlılardır. Bu zararlılar vücut içerisinde köpeğinizin sağlıklı hücrelerini yorarak, konak canlı üzerinden beslenir ve farklı hastalıklar oluşturur. Bu durum sonucunda ortaya çıkan enfeksiyonlar ve klinik belirtilerin ortadan kaldırılması için köpek iç parazit hapı kullanımı uygulanmalıdır. Yavru köpeklerden başlamak üzere genellikle bir aydan itibaren her 2-3 haftada bir yapılan uygulama toplam 4 defa tekrarlanır. Ardından ömür boyu devam edecek şekilde genellikle her 2 ayda 1 iç parazitlere karşı bir kür tekrar yapılması büyük fayda sağlar.
İç parazitler genellikle bağırsak metabolizması içerisinde yumurtlayarak çoğalmayı tercih eder. Bu nedenle parazitlerin ortaya çıkarabileceği rahatsızlıklar sık sık tekrarlanabilir. Eğer yavru köpeklerde aşılama dönemi öncesinde yani 1 aylık süreyi doldurduklarında köpek iç parazit hapı kullanımı ile uygulama yapılmaya başlanırsa, ömür boyu çok önemli bir etki elde edilebilir.
Köpeklerde Dış Parazit için Önerilen Hap ve Tabletler
Pireler, bitler, uyuz mikrobu ya da kene gibi zararlı mikroorganizmalar köpeklere her yaşta bulaşabilecek canlılardır. Zira deri üzerine yerleşen ve genellikle evcil köpeğinizi ısırarak kanını emme vasıtasıyla beslenen bu canlılar, görülebilir belirtiler ortaya koyar. Ciltte yaralar, kaşıntı, kızarıklık ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkarken, köpek dış parazit hapı önlem ve tedavi amaçlı çok büyük avantaj sağlar.
Köpek dış parazit hapı parazitin türüne, köpeğinizin yaşına, cinsine ve parazitin ne kadar süredir vücutta bulunduğuna bağlı olarak farklı miktarlar ile kullanılır. Bu konuda Leylek Vet Veteriner Kliniği bünyemizde veteriner hekimlerimiz öncelikle kapsamlı bir muayene gerçekleştirir. Bu sayede de ilacın kullanılması gereken miktarı ve ne kadar süre ile kullanılması gerektiği tespit edilir. Örneğin, evcil dostunuzun kilosuna bağlı olarak bazen 1 tablet, bazen 3 tablet ve ayda 1 ya da haftada 1 tekrarlanması gereken köpek parazit hapı çeşitleri yer alır.
Köpeklerde İç ve Dış Parazit için Hap ve Tabletler
Bugün gelişen farmakoloji sayesinde farklı rahatsızlıklar ve belirtilere karşı geliştirilmiş birçok köpek parazit hapı kullanımda yer almaktadır. İç parazit çeşitleri olan kalp kurdu, kancalı kurtlar, ince bağırsak kurtları, kalın bağırsak kurdu ve tenya gibi çeşitleri üzerinde etkili ilaçlar yer almaktadır. Yine keneler, pireler, bit ve diğer dış parazitler üzerinde de değişen köpek iç dış parazit hapı kullanımları bulunmaktadır.
Parazit hapları yemek ile birlikte veya veteriner hekim tarafından önerildiği şekilde sıvı gıdalar ile birlikte köpeğinizin tüketmesi gereken tıbbi ürünlerdir. Mutlak bir şekilde veteriner hekim muayenesi sonrasında yapılan tespitler ile reçete edilen veya direkt olarak hekim tarafından teslim edilen ilaçlardır. Birçok köpek iç dış parazit hapı kliniğimizde birebir olarak veteriner hekimlerimiz tarafından da uygulanır. İlaçlar içerdikleri etken maddeler ile birlikte parazitin ortaya çıkardığı olumsuz etkileri giderebilir.Köpek iç dış parazit hapı uygulamaları periyodik ve düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğinde çok daha sağlıklı ve etkili sonuçlar elde edilebilir. Bu nedenle sizlere önerilen tedavi yöntemine çok yüksek hassasiyet göstermeniz önemlidir. Yavru döneminden itibaren önlem oluşturabilmek ve karşılaştığınız parazit problemlerinde tedavi için kliniğimize her zaman başvurabilirsiniz. Leylek Vet Veteriner Kliniği olarak sizlere köpek parazit hapı uygulamalarında en güvenilir ve güncel uygulamalar ile tıbbi destek sağlayabiliyoruz.
Faydalı Linkler:
- Acil Veteriner Kliniği olarak hizmet veriyoruz.
- Evcil Hayvanlar Hakkında Bilgi dolu youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!
- Veteriner Ücretleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Veteriner Doğum Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.